V. Mitalas siūlo civilinę sąjungą registruoti Vedybų sutarčių registre

Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas siūlo atsižvelgti į Teisės departamento klausimus, susijusius su civilinės sąjungos įregistravimo ir išregistravimo procedūra, bei numatyti, kad porų civilinės sąjungos būtų registruojamos Vedybų sutarčių registre, o ne Gyventojų registre.

Vytautas Mitalas | A. Didžgalvio/LGL nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Trečiadienį Žmogaus teisių komitete buvo pritarta Civilinės sąjungos įstatymui, kuris reglamentuotų tiek heteroseksualių, tiek homoseksualių porų, gyvenančių nesusituokus, santykius. Prieš tai parlamentarai teikė savo siūlymus. Vienas jų – notarine tvarka patvirtintą civilinę sąjungą registruoti Vedybų sutarčių registre.

Kaip rašo lrt.lt, V. Mitalas mano, kad notarine tvarka patvirtintas bendras pareiškimas dėl civilinės sąjungos įregistravimo teoriškai galėtų būti registruojamas Gyventojų registre, tačiau techniniu aspektu ši alternatyva yra, jo teigimu, pati sunkiausia.

Kaip Žmogaus teisių komiteto posėdyje kalbėjo komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius, Teisės departamento pasiūlyme iškelta idėja „sukurti naują straipsnį, kuriame būtų iš esmės aprašyta ir įregistravimo, ir išregistravimo tvarka. Pasiūlymuose siekiama civilinės sąjungos juridinį faktą registruoti ne Lietuvos gyventojų, o Vedybų sutarčių registre“.

T. V. Raskevičius teigė, kad šiuo metu santuokos Lietuvoje yra registruojamos Lietuvos gyventojų registre. Pirminiame Civilinės sąjungos įstatymo projekte tiek civilinę sąjungą, tiek ir santuoką buvo siūloma registruoti ten pat. Tačiau, anot parlamentaro, Registrų centras atkreipė dėmesį, kad tokiu atveju iškils nemažai techninių kliūčių.

V. Mitalas pasiūlė alternatyvą – rinktis Vedybų sutarčių registrą. Jame yra registruojamos ne santuokos, bet susitarimai dėl asmenų turtinių santykių.

„Tai reiškia, kad civilinė sąjunga būtų laikoma kaip juridinis faktas, kaip susitarimas dėl turtinių santykių, ir ten būtų registruojama“, – sakė V. T. Raskevičius, rašo delfi.lt

Jarmo.net primena, kad Seimo plenariniame posėdyje Civilinės sąjungos įstatymą ketinama svarstyti birželio 21-ąją, po audringų diskusijų parlamente jis buvo pateiktas gegužės 26-ąją.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni