Žmogaus teisių komitetas civilinei sąjungai pritarė, Teisės ir teisėtvarkos komitete svarstymą sužlugdė opozicija

Seimo Žmogaus teisių komitetas pritarė Civilinės sąjungos įstatymo projektui, tačiau Teisės ir teisėtvarkos komitetas šio klausimo imtis nesugebėjo. Pastarojo posėdį boikotavo opozicija, praneša lrt.lt

LGL/A.Didžgalvio nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Trečiadienį šie du komitetai turėjo diskutuoti tiek dėl Civilinės sąjungos, tiek dėl „artimo ryšio“ projektų. Tačiau Teisės ir teisėtvarkos komitete to padaryti nepavyko. Opozicijai nepasirodžius Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje, komiteto nariai šių klausimų pradėti svarstyti negalėjom kadangi nesusidarė reikalingas kvorumas. 

Tačiau Žmogaus teisių komitete reikalai pajudėjo. Vienas iš Civilinės sąjungos projekto teikėjų, liberalas Eugenijus Gentvilas lrt.lt tikino, kad civilinė sąjunga reglamentuoja nesusituokusių, bet kartu gyvenančių žmonių santykius, siekia išspręsti jų interesus. 

„Civilinės sąjungos projektas ir bando alternatyviai spręsti alternatyviai gyvenančių žmonių civilinius tarpusavio santykius“, – taip komiteto posėdyje kalbėjo E. Gentvilas. 

Liberalas pabrėžė, kad projektu tikimasi išspręsti šiuo metu nesusituokusiems, bet poroje gyvenantiems asmenims kylančias problemas, tam tikrus bendro gyvenimo aspektus, pavyzdžiui, teisę į informacijos gavimą sveikatos priežiūros įstaigose ir t.t.

„Tie santykiai gali būti turtiniai, paveldėjimo ir t.t. Civilinės sąjungos įstatymo projektas užtikrina, kad žmonės, gyvendami kartu, poroje, tačiau ne santuokoje, jie užgyvena bendrą turtą, to turto dalybos ar paveldėjimas <...> būtų labai aiškiai apibrėžti“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas, rašo lrt.lt
 
Anot jo, mūsų šalyje porose gyvena 500-600 tūkst. nesusituokusių asmenų, bet nei jų turtiniai, nei kiti santykių aspektai nėra teisiškai išspręsti. 

„Ne mūsų reikalas aiškintis, kodėl jie nesituokia. Jie gyvena porose ir nėra niekaip išspręstas jų turtinių arba kitų teisių santykis“, – aiškino E. Gentvilas, skelbia delfi.lt

E. Gentvilas pabrėžė, kad įstatymas galiotų ir homoseksualiems asmenims, kadangi civilinė sąjunga yra lyčiai neutrali. Bet tuo pat metu liberalas pabrėžė, kad dauguma nesusituokusiųjų  yra heteroseksualūs.

„Jeigu kas nors norėtų spręsti tik heteroseksualių porose gyvenančių, bet nesusituokusių asmenų santykius, turėtų suprasti, kad teisė neleidžia pasakyti, kad (įstatymas) galioja tik heteroseksualiems asmenims, bet negalioja homoseksualiems asmenims, nes tai būtų baisiausia, tiesmukiškiausia diskriminacija“, – lrt.lt cituoja E. Gentvilo žodžius. 

Žmogaus teisių komiteto nariai Civilinės sąjungos projektui pritarė – už balsavo 5 komiteto nariai, 1 – prieš, dar 1 politikas nusprendė susilaikyti. 

Be to, komitetas nusprendė grąžinti „artimo ryšio“ sąvokos projektą rengėjams tobulinti, kadangi dėl šių Civilinio kodekso pataisų esą lieka dar daug neatsakytų klausimų.

Nors svarstyti Civilinės sąjungos bei „artimo ryšio“ projektus taip pat turėjo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, tačiau jame Seimo opozicijos atstovai tiesiog nepasirodė ir nesusidarė reikalingas kvorumas priimti sprendimų.

Viena iš komiteto narių, opozicijos atstovė ir Civilinės sąjungos įstatymo priešininkė Agnė Širinskienė portalui lrt.lt tikino, kad nepasirodyti opozicijos nariai nusprendė dėl valdančiųjų sprendimo trečiadienį ryte sušaukti nenumatytą Seimo posėdį ir balsuoti dėl žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko interpeliacijos.

Anot jos, kolegos apsisprendė nedalyvauti posėdyje, nes neva valdantieji keičia posėdžių laiką tam, kad būtų priimti jiems naudingi sprendimai. 

Jarmo.net primena, kad Seime Civilinės sąjungos įstatymo projektas pateiktas gegužės 26-ąją, jį pristatė konservatorė Jurgita Sejonienė. Įstatymo svarstymas numatytas birželio 21-ąją. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni