Maršistų ruporas LGBTQ+ eitynėse įsivėlė į konfliktą bei rinko paramą nusikaltėliui

Šeštadienį Vilniuje įvykusiose LGBTQ+ bendruomenės eitynėse sukiojosi Šeimų maršo palaikytojams gerai žinomas Kipras Valentinavičius, uždavinėjęs provokacinius klausimus „Baltic Pride 2022“ festivalio dalyviams.

Kipras Valentinavičius, kalbėjo dalis eitynių dalyvių, uždavinėjo provokacinius klausimus bei neprisistatė | Jarmo.net koliažas (jarmo.net nuotr. ir stop kadras)


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kaltina uždavus neetišką klausimą

„Šitas žmogus labai įžūliai priėjęs kišo telefono kamerą prieš akis, o aš ėjau su savo translyte drauge. Jis vieno iš mūsų paklausė: „Ar tu vyras ar moteris?", – apie tai, kaip K. Valentinavičius atkakliai stengėsi įvelti LGBTQ+ bendruomenės atstovus į diskusiją, prisiminė eitynėse dalyvavęs Denis Z. 

Jo teigimu, toks klausimas – ne tik provokacinis, bet ir galiausiai neetiškas. Tad vaikinas tikino atsakęs, kad tai ne „reporterio“ reikalas, ir nesiveldamas į tolesnį pokalbį nužingsniavo kiek toliau.

Dėstė savas tiesas

Kai kurie eitynių dalyviai su K. Valentinavičiumi kalbėjosi išsamiau. „Susitikome netoli vieno iš prekybos centrų. Klausė, ar dalyvavau eisenoje, kokia mano nuotaika, ar man tai pirmasis „Pride“, ar esu gėjus, ar tiesiog palaikau“, – jarmo.net tikino Mantas A.

Anot pašnekovo, tarp judviejų kilus diskusijai, K. Valentinavičius ėmė dėstyti savas tiesas apie tai, kad esą LGBTQ+ bendruomenė yra išnaudojama politikų tam, jog neva pastarieji galėtų lobti iš fondų. Kokie politikai išnaudoja ir iš kokių fondų lobsta, K. Valentinavičius nepatikslino. 

Įrašo aprašyme – įžeidus junginys

K. Valentinavičius savo transliacijų serijos, paskelbtos šeštadienį, aprašymuose nurodė: „LGBT pride Vilnius 2022, PARAMA Pranui Valickui bylose už LRT eteryje įvardinus 314derastus ir pasisakius prieš Stambulo konvenciją“ (kalba netaisyta).

Kipras Valentinavičius rinko pinigus neapykantos kurstytojui | Momentinė ekrano kopija

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos (ŽEIT) atstovės teigimu, K. Valentinavičiaus paminėtas skaičių ir žodžių junginys suprantamas kaip įžeidus homoseksualių asmenų atžvilgiu.

„Minimas junginys gali būti laikomas neapykantos kalba, nes jis turi menkinančią reikšmę ir yra nukreiptas į LGBTQ+ bendruomenę“, – komentuodama situaciją portalui jarmo.net nurodė ŽEIT patarėja Jūratė Kučinskaitė.

Ragino paremti nusikaltėlį

K. Valentinavičius transliuodamas vaizdo įrašus iš LGBTQ+ eitynių prašė į asociacijos statusą turinčios Lietuvos visuomenės tarybos banko sąskaitą pervesti pinigų Pranciškui Valickui, esą kovojančiam prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą. Verta paminėti, kad pastarasis „kovotojas“ praėjusiais metais turėjo savo kišenę patuštinti 5 tūkst. eurų suma, kurią jam reikėjo sumokėti kaip baudą – Vilniaus miesto apylinkės teismas P. Valicką pripažino kaltu dėl neapykantos kurstymo prieš homoseksualius asmenis.

Ikiteisminis tyrimas P. Valicko atžvilgiu buvo pradėtas tuomet, kai 2020 metais LRT eteryje tiesioginių debatų metų jis homoseksualius žmones išvadino „ped*rastais“, „iškrypėliais“ bei skleidė prasimanymus, kad jeigu LGBTQ+ asmenims bus leidžiama įsivaikinti vaikus, jie „galės juos kankinti, išnaudoti, žaginti“. Kaip rašoma prokuratūros pranešime, teismas konstatavo, kad Lietuvos liaudies partijos kandidatas, kalbėdamas politinių debatų laidoje, perėjo į homoseksualių žmonių įžeidinėjimą bei menkinimą dėl jų asmeninių savybių ar privataus gyvenimo, niekaip nesusijusio su jų politine veikla bei sprendimais. Kandidatas į Seimo narius P. Valickas laidoje pasirinko žeminančią, niekinančių leksiką, ja buvo viešai tyčiojamasi iš homoseksualių asmenų, kurie buvo niekinami dėl seksualines orientacijos, įsitikinimų ar pažiūrų.

Taigi, galima sakyti, kad LGBTQ+ eitynėse sukiojęsis ir tiesioginių transliacijų seriją iš jų rengęs K. Valentinavičius ragino paremti nusikaltėlį.

Neprisistatė – pažeidė įstatymą

Su įstatymų nuostatomis galimai prasilenkė ir pačio K. Valentinavičiaus elgesys LGBTQ+ eitynėse ir renginyje. 

Portalui jarmo.net Gerda M. paliudijo, kad K. Valentinavičius mėgino ją kalbinti, bet neprisistatė. Mergina iš pradžių net nesuprato, kad yra filmuojama. „Mes labai greitai prasilenkėme pievelėje prie Baltojo tilto netoli scenos. Jis tiesiog paklausė kažko. <...> Pagalvojau, kad čia šiaip žmogus klausia, nes pradžioje net nesupratau, kad filmavo. Ir niekaip neprisistatė. Aš net nespėjau sureaguoti, kad jis filmuoja, tik jau pradėjus atsakinėti tai pamačiau“, – tikino ji.

Pasak ŽEIT patarėjos J. Kučinskaitės, jeigu žmogus siekia nufilmuotą vaizdo medžiagą skleisti viešai neribotam asmenų ratui, jis tampa viešosios informacijos rengėju ir skleidėju. „Tai tokiu atveju jis turi prisistatyti, nurodyti, kokiai žiniasklaidos priemonei atstovauja, įspėti žmogų, kad jo žodžiai gali būti viešai paskelbti visuomenės informavimo priemonėse“, – apie tai, kokios įstatymo nuostatos taikomos  viešosios informacijos rengėjais ir skleidėjais, komentavo ji.

Reklamavo Rusijos karą palaikančio veikėjo knygą

Be kita ko, K. Valentinavičius vaizdo įrašuose reklamavo psichoterapeutu prisistatančio Mariaus Gabrilavičiaus, kitaip žinomo kaip M. G. Maksimalietis, knygą.

Jos autoriumi taip pat domisi teisėsauga – Generalinė prokuratūra balandį po jarmo.net kreipimosi pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl M. Gabrilavičiaus „Facebook“ įrašų, kuriuose neigtas Rusijos sukeltas karas Ukrainoje, pasisakyta už Ukrainos ir Rusijos „susidraugavimą“, kariniai Putino armijos veiksmai vadinti išvalymu „nuo leftistinių padugnių“.

Tačiau tai, kad M. Gabrilavičius garbina Vladimiro Putino pradėtą karą, nė kiek nesutrukdė K. Valentinavičiui platinti šio asmens kūrybos.

M. Gabrilavičiaus knygą jis mėgino įbrukti ir „Pride“ eitynėse dalyvavusiems Seimo nariams. Prie Baltojo tilto jis sutiko Laisvės partijos atstovus, tačiau šie K. Valentinavičių ignoravo ir su juo nebendravo.

Prireikė policijos

Beje, pačio K. Valentinavičiaus rengtuose ir socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kad po LGBTQ+ eitynių jis vaikštinėjo prie Baltojo tilto. Čia vyko LGBTQ+ bendruomenei ir jos palaikytojams skirtas koncertas.

Transliacijoje užfiksuotas ne vienas momentas, kai sutikti žmonės nė nesileidžia į kalbas ir jokių komentarų neteikia. „Ačiū, viso gero“, – uždavęs klausimą vienam vyriškiui, išgirdo K. Valentinavičius.

Policija | LGL/A.Didžgalvio nuotr.

„Aš sakiau aplinkiniams žmonėms, kad čia yra maršistas. Jis tą girdėjo. Apsisuko ir nuėjo“, – kalbėjo vienas su portalu jarmo.net susisiekęs asmuo, nepanoręs būti įvardytas viešai (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Žmonėms aplink vis garsiau kalbant, kad su šiuo neprisistatančiu vyriškiu bendrauti neverta, nes kai kurie jį atpažino kaip vieną iš Šeimų maršo judėjimo šalininkų, galiausiai tarp jo ir vienos moters kilo konfliktas.

Incidentas užfiksuotas ir K. Valentinavičiaus tiesioginės transliacijos vaizdo įraše. Viena renginio dalyvių, nufilmuota stambiu planu, pareiškė, kad neleidžia jos filmuoti, o štai transliaciją tuo metu atlikęs uolus Šeimų maršo judėjimo ruporas ėmė gintis, kad filmuoja viešojoje erdvėje.

ŽEIT tinklalapyje nurodoma: „Fiksuojant panoraminį planą, kuriame neišryškinami konkretūs žmonės, sutikimo nereikia. Jei filmuojami (fotografuojami) konkrečiai išskirti žmonės ir jie yra aiškiai atpažįstami, tai reikia gauti jų sutikimą. Jei dalyvaudamas renginyje žmogus pastebi, kad yra filmuojamas (fotografuojamas) jam to nepageidaujant ir jis aiškiai tai parodo (pasako) jį fiksuojančiam asmeniui, tokia žmogaus valia turi būti gerbiama (nebent fiksuojama informacija padeda atskleisti įstatymų pažeidimus arba filmuojamas viešasis asmuo)“.

Tačiau K. Valentinavičius moters prašymą jos nefilmuoti ignoravo.

„Jūs nesiartinkit prie žmonių ir jų neprovokuokit“, – patarimą „reporteriui“ davė šventės dalyvė.

Galiausiai tiek K. Valentinavičius, tiek moteris nuėjo prie policijos pareigūnų. Renginio dalyvė paaiškino policijos pareigūnams, kad ją nufilmavęs žmogus neprisistato, iš kur yra, filmuoja asmenis be jų sutikimo.

„Pasakiau, kad aš nenoriu būti filmuojama ir, nesvarbu, jis vis tiek toliau livestreamina (tiesioginiai transliuoja, - aut. past.)“, – girdėti jos pokalbis su pareigūnais.

Policijos pareigūnas K. Valentinavičiui paaiškino, kad jis gali fiksuoti viešus asmenis, pavyzdžiui, policiją, tačiau ne moterį, su kurią kilo ginčas.

„Jūs filmuojate asmenį, jį kalbinat ir tik tuomet pasakote, kad tai yra gyva transliacija. Jūs turite prisistatyti ir informuoti, kad žmogus filmuojamas. Jūs pažeidžiate įstatymą šiuo metu“, – toliau kalbėjo renginio dalyvė.

„Iš kur jūs čia ištraukėt“, – nustebo „reporteris“.

Policijos pareigūnai K. Valentinavičių įspėjo prieš kalbinant asmenis prisistatyti.

Tiek K. Valentinavičius, tiek moteris pareigūnams pateikė savo duomenis.

Bendrauti laiko nerado

Portalui jarmo.net su K. Valentinavičiumi susisiekti nepavyko – vyriškis telefonu neatsiliepė, o į žinutę „Messenger“ paskyroje neatrašė. 

Tačiau maršo judėjimo naujienų platintojas ir toliau nesnaudžia – pirmadienio popietę jis fiksavo vieną iš Šeimų maršo veidų Antaną Kandrotą Kauno apylinkės teisme, o antradienį – protestuotojus prie Seimo, šalia kurio laiką leido ir kontraversiškai vertinama žurnalistė Rūta Janutienė bei nuolatinis protesto akcijų dalyvis Grafas Liutkevičius.

Dar 2015 metais pavasarį K. Valentinavičius Kaune mėgino laimėti rinkimus su visuomeniniu komitetu „Kaunas plius Puteikis“. Vyras Vyriausiajai rinkimų komisijai nurodė, kad buvo referendumų „dėl lito išsaugojimo“, „dėl žemės nepardavimo užsieniečiams“ iniciatyvinių grupių narys. 

Aktyvus šeimų maršo dalyvis praėjusiais metais prezidentui Gitanui Nausėdai garsiai perskaitė šeimų maršo protesto rezoliuciją, kurioje reikalaujama ginti tautos vertybes. Be kita ko, lrt.lt duomenimis, K. Valentinavičius yra neformalios partijos „Apsauga Geležinis vilkas“ narys, o praėjusiais metais vykusiame „Kauno Pride“ renginyje jis taip pat dalyviams uždavinėjo provokatyvius klausimus, darė įžeidžius apibendrinimus. Šių eitynių metu jis buvo sulaikytas policijos pareigūnų, tačiau tos pačios dienos vakarą paleistas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni