Naisių festivalyje – atlikėjai, pasisakantys už LGBTQ+ teises: kodėl sutiko dalyvauti homofobiškiausios partijos lyderio remiamoje šventėje?

Į 11-ąjį „Naisių vasaros“ festivalį organizatoriai pasikvietė aibę garsenybių. „Valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio ir „Agrokoncerno“ grupės remiamame renginyje dalis pasirodyti sutikusių atlikėjų skambiai deklaruoja palaikantys LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą, tačiau vis tiek rengiasi dalyvauti šventėje, kurio mecenatas – partijos, palaikiusios šeimų gynimo maršo judėjimą ir pamėgusios šūkį „už tradicinę šeimą“, lyderis, uždraudęs savo partiečiams palaikyti partnerystę ir iki šiol aiškinantis, kad LGBTQ+ teisėms Lietuvoje – ne laikas. Portalas jarmo.net nusprendė išsiaiškinti, ar festivalyje koncertuoti sutikusiems muzikantams nekyla jokių moralinių dilemų, susijusių tarp LGBTQ+ palaikymo ir dalyvavimo renginyje, kurį remia homofobiškiausios partijos Lietuvoje pirmininkas. Paaiškėjo, kad kai kuriems kyla.

Ramūnas Karbauskis | lrs.lt nuotr.


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kaip festivalio pagrindinė rėmėja nurodyta „Agrokoncerno“ grupė yra siejama su R. Karbauskiu, 2017-aisias įvėlusiu savo paties valdomą verslą į skandalą po to, kai paaiškėjo, jog „Agrokoncernas“ nupirko automobilį, kuriuo naudojosi buvusi Seimo narė Greta Kildišienė. Be kita ko, žiniasklaidoje imta aptarinėti ne tik politinė ar ekonominė šios istorijos pusė, bet ir su Ispanijoje gyvenančia žmona oficialiai susituokusio R. Karbauskio ir G. Kildišienės tarpusavio santykiai. Skandalas nurimo, R. Karbauskis toliau laikėsi įsikibęs pozicijos, kad yra „už tradicinę šeimą“. Tiesa, kaip rašo lrt.lt, pats politikas savęs homofobu nelaiko, kita vertus, jo elgesys rodo visai ką kitą. R. Karbauskis LGBTQ+ palaikymo eitynes apibūdina kaip renginį, kuriame „linksminasi pusnuogiai žmonės“ ir yra įsitikinęs, kad jeigu LGBTQ+ bendruomenė nori būti gerbiama, tai ir ji pati turi elgtis „atitinkamai“ bei savo teises ginti „teisingu“ laiku, o ne dabar. Labiausiai „valstiečių“ lyderiui apmaudu, kad LGBTQ+ žmonės tariamai linksminasi, kai Ukrainoje vyksta karas. Tiesa, kodėl jis pats remia renginį, kuriame, ko gero, irgi nebus išvengta linksmybių tuo metu, kai Rusija vykdo žiaurius karo nusikaltimus prieš ukrainiečius, R. Karbauskis nepasisakė. Politikas neatsakė ir į jarmo.net išsiųstą užklausą.

„Valstiečių“ partija, valdoma griežtos R. Karbauskio rankos, užgniaužė bet kokius savo narių pasisakymus už LGBTQ+ teises: praėjusiais metais už Partnerystės įstatymo pateikimą balsavęs Tomas Tomilinas tapo gyvu pavyzdžiu visiems partijos nariams, kas bus, jeigu kiti pasielgs taip, kaip drįso jis. T. Tomilinas iš partijos buvo išmestas. 

„Reikia pripažinti tai, kad kiek buvo aštriai sureaguota į Partnerystės įstatymą, kiek kalbant apie šeimų maršo kontekstą pati partija suintensyvino savo pozicijas šiais klausimais, tai buvo galima matyti. (…) Matyt, buvo bandoma pagauti tą bangą tam tikrą ir pasižiūrėti, ar tai veikia, ar ne“, – taip tąkart situaciją komentavo politologė Rima Urbonaitė, rašo delfi.lt

LGBTQ+ teisių srityje dirbanti Tolerantiško jaunimo asociacija dar 2017 metais paskelbė Lietuvos politinių partijų nuostatų LGBTQ+ žmonių atžvilgiu indeksą. Jame nurodyta, kad net 222 atvejais „valstiečių“ balsavimai  2016-2017 m. buvo nepalankūs LGBTQ+ žmonių teisėms. Iš visų partijų ji atsiriekė didžiausią anti-LGBTQ+ balsavimų pyrago dalį, tad galima drąsiai teigti, kad tai – pati homofobiškiausia partija visoje Lietuvoje.

Lietuvos politinių partijų nuostatų LGBTQ+ žmonių atžvilgiu indekso rezultatai | TJA vizualizaciją

Nusprendė nedalyvauti

Tad kaip pro-LGBTQ+ nuostatas deklaruojantys muzikantai gali dalyvauti šios partijos lyderio ir jo verslo finansuojamame renginyje? Nusprendėme to jų paklausti. 

Pagal organizatorių pateiktą informaciją, ketina pasirodyti išties daug muzikantų. Viena jų – grupė „jautì“.

Jarmo.net susisiekus su grupės „jautì“ atstovais, jie paaiškino: „Mes šiame festivalyje negrosime. Trumpai tariant - apsigavome. Sulaukėm pasiūlymo, nepasidomėjom, priėmėm kaip eilinį užsakomą koncertą. Bet nuraminam – „jautì“ pasirodymo šitam renginyje tikrai nebus. Nepalaikom ir nepritariam visai festivalio moralinei idėjai“.

Jeigu dalyvaus festivalyje, išsakys pro-LGBTQ+ poziciją

Grupės „Graži ir ta galinga“ atsiųstame atsakyme taip pat dėstoma, kad sutikimas dalyvauti buvo labai neapgalvotas sprendimas. 

„Turime pripažinti, sutikimas dalyvauti festivalyje neįsigilinus, kas yra pagrindinis festivalio mecentas – mūsų kaltė ir klaida. Nepasidomėjome, priėmėme tai kaip dar vieną užsakomąjį pasiūlymą, o visų ryšių – nesužiūrėjome, sutartis buvo pasirašyta kovo mėnesį. Visa grupė tiek kūrybine veikla, tiek asmeninėmis pozicijomis – palaiko LGBTQ+ bendruomenę, lygias žmogaus teises, apie tai kalbame ir savo gyvuose pasirodymuose, dainose, kūryboje. Šiuo metu sprendžiame, ar atsisakyti dalyvauti renginyje, ar priešingai – pripažinus, kad buvo suklysta sutinkant koncertuoti, bet dalyvauti jame tik dar aštriau išsakant savo poziciją scenoje klausimais, į kuriuos, greičiausiai, R. Karbauskio ir mūsų požiūris skiriasi. Dalyvavimo atveju, mūsų teatrinė-koncertinė forma leistų mums kaip menininkams išsakyti savo nuomonę ir požiūrį ne atšaukiant savo pasirodymą, bet nuo scenos, gyvai. Visą uždirbtą honorarą, dalyvavimo atveju, planuotume skirti Ukrainos paramai. Taigi šiuo metu su visa kūrybine komanda svarstome, kaip elgtis“, – rašoma portalui jarmo.net atsiųstame atsakyme.

Bendrauti nenusiteikę

Grupė „The Roop“ ir Donatas Montvydas, šiais metais dalyvavę ir koncertavę „Baltic Pride“ renginyje, panašu, jau ruošiasi į „teisingu“ laiku rengiamą festivalį Naisiuose. Jie savo pozicijos rengiant publikaciją nepateikė nei išsiuntus užklausą žinutėmis socialiniuose tinkluose, nei mėginant susisiekti telefonu. Pačio D. Montvydo telefonas išjungtas, o „The Roop“ grupės puslapyje nurodytu numeriu niekas neatsiliepė.

Į užklausas nesureagavo Naisių festivalio programoje nurodytas bei socialiniuose tinkluose žinutę jau peržiūrėjęs Saulius Prūsaitis. Atsakymo taip pat nepateikė Aistė Pilbavičiūtė, Kęstutis Alčauskis, Povilas Jaraminas, Jaroslavas Cechanovičius, Eugenijus Kanevičius.

Skelbiama, kad patį festivalį organizuoja asociacija „Naisių bendruomenė“, kurios pirmininkė, rekvizitai.lt duomenimis, yra Rita Žukauskienė. Pastaroji cituojama ir viename spaudos pranešime, kuriame teigiama esą festivalis skirtas visai šeimai. Norėjome pasiteirauti, ar festivalyje, kurį remia prieš LGBTQ+ teises pasisakančios partijos lyderis, gali dalyvauti ir tos pačios lyties porų šeimos bei ar ji nemananti, jog festivalis, kai prie jo prisideda vienos didžiausių politinių partijų vadovas bei su juo susijęs verslas, nėra įgijęs politinio atspalvio. Atsakymo pirmininkė raštu nepateikė, telefonu iš pradžių neatsiliepė, o perskambinusi ir išgirdusi, kad norima pasikalbėti apie festivalį, pareiškė atsakyti į klausimus negalinti – esą pačios užklausos dar nemačiusi ir esanti nepasiruošusi atsakinėti į klausimus telefonu, nes yra „ne vietoje, nieko neskaičiusi“. 

O „Agrokoncerno“ atstovai į užduotus klausimus apie tai, kaip konkrečiai įmonių grupė prisideda prie festivalio, elektroniniu paštu irgi neatsakė.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni