Ukrainos Prezidentui teikiama peticija dėl tos pačios lyties porų partnerystės

Ukraina, ratifikavusi Stambulo konvenciją, gali pralenkti Lietuvą dar vienoje europinėje žmogaus teisių apsaugos srityje, teigia VDU Teisės fakulteto dekanas, buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas, ir pabrėžia, kad tai - tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimas. 

Asociatyvi Karollyne Hubert/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Anot jo, kaip ir Lietuvoje, valstybę reglamentuoti tos pačios lyties porų šeiminius santykius įpareigoja Ukrainos konstitucija, pagal kurią saugomos visos šeimos. 

„Nepanašu, kad Ukrainoje būtų leidžiamasi į partnerystės sąvokos keitimą civiline sąjunga, o partnerystės santykiai gali būti pripažinti būtent šeimos santykiais, lygiaverčiais atsirandantiems santuokos pagrindu. Negi iš tikrųjų reikia karo, kad suprastum tokią paprastą tiesą“, – tikina D. Žalimas. 

„Facebook“ paskyroje jis pasidalijo plakatu, kuriame ukrainiečių kalba rašoma: „Jie myli vienas kitą, tačiau neturi jokių teisių, jei kas nors atsitiktų su partneriu”.

Dainius Žalimas | lrs.lt nuotr.

Šis paveikslėlis pridėtas prie Mykhailo Zhernakov ir Dmitro Gurin teksto apie peticiją dėl tos plačios lyties asmenų santuokų legalizavimo. Peticija, anot D. Žalimo, Ukrainoje jau surinko pakankamai parašų, kad būtų svarstoma. Vien sekmadienį buvo skaičiuojama, kad ją pasirašė daugiau nei 27 tūkst. piliečių.

Peticijoje išdėstyti argumentai kuo puikiausiai tinka ir Lietuvai, teigia D. Žalimas. 

Joje rašoma: „Dabar kiekviena diena mums gali būti paskutinė. Tegul tos plačios lyties asmenys įgyja teisę sukurti šeimą ir turėti oficialų dokumentą, kuris patvirtintų šios teisės įgyvendinimą. Jiems būtinos tokios pačios teisės, kokias turi tradicinės poros”.


Anot D. Žalimo, mažai kas žino, jog pastaraisiais metais iš esmės pasikeitė ukrainiečių požiūris į LGBTQ+ žmones ir jų teises.

„Beveik du trečdaliai (64 proc.) ukrainiečių mano, kad LGBT+ žmonės turi naudotis tokiomis pat teisėmis, kaip ir kiti ukrainiečiai. O daugiau nei pusė neprieštarauja tos pačios lyties asmenų civilinės partnerystės įvedimui (24 proc. palaiko, o 27 proc. tai nedomina).

Civilinės partnerystės įvedimas kartu savaime atitiktų Konstituciją ir užtikrintų laisvą savo teisių realizavimą visiems ukrainiečiams.

Visuomenė jau pasirengusi. Kartu tai būtų eilinis stiprus žingsnis Europos ir civilizacijos link bei tolyn nuo rusų pasaulio marazmo.

Prezidentas turi atsakyti į peticiją per 10 dienų”, – tikina buvęs KT pirmininkas. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni