Serbijos prezidentui užsimojus atšaukti „EuroPride“, organizatoriai atsitraukti nė neketina

Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius šeštadienį pranešė, kad šios Balkanų šalies premjere paskirta Ana Brnabič, kuri pareigas eis 3 kadenciją iš eilės. Nors priklauso LGBTQ+ bendruomenei, ministrė pirmininkė kritikuojama per mažai dirbanti ties šios žmonių grupės teisėmis. Be to, šeštadienį Serbijos prezidentas paskelbė dar vieną žinią – šalyje esą nebus rengiamos „EuroPride“ eitynės, nes išaugo įtampa su Kosovu.

Aleksandaras Vučičiu | Nuotraukos šaltinis: depositphotos.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Apie tai, kad Serbijoje nebus rengiamas „EuroPride“ renginys prakalbęs prezidentas pareiškė, kad premjerė Vyriausybės vardu „viską paaiškins pagal įstatymą“, skelbia televizijos tinklas „Nova S“.

Tačiau „EuroPride“ artimiausiu metu neketinama atšaukti, tikino Europos „Pride“ organizatorių asociacijos (EPOA) prezidentė Kristina Garina.

„Prezidentas Vučičius negali atšaukti kažkieno kito renginio. „EuroPride“ nėra ir nebus atšauktas“, – sakė ji.

Kaip skelbia BNS, nors Serbija yra viena iš kelių valstybių, kurioje Vyriausybei vadovauja savo homoseksualumo neslepiantis asmuo, šalies visuomenėje vyrauja mačo kultūra, dėl kurios daugelis LGBTQ+ žmonių gyvena baimėje ir neretai tampa fizinio ir emocinio smurto aukomis.

Maždaug prieš 5 mėnesius A. Vučičiaus vedama valdančioji „Progresyvi partija“ laimėjo visuotinius rinkimus. Kaip rašo ELTA, nors Serbijos Prezidento pareigos – simbolinės, tačiau žmogaus teisių aktyvistai jau kurį laiką jį kaltina autoritarinėmis tendencijomis

„Labai svarbu, kad (A. Brnabič) liktų Vyriausybės vadove, jog ir toliau galėtume spręsti problemas“, – spaudos konferencijoje teigė A. Vučičius ir pabrėžė, kad premjerės kadencijos trukmė šįkart nesitęs kaip įprasta 4-erius metus, nes, jo teigimu, 2024 metais Vyriausybėje yra numatomi pokyčiai.

Skaičiuojama, kad A. Brnabič yra ilgiausiai laiko valdžioje praleidusi Serbijos premjerė.

Nors atvirai pasisakė, jog yra homoseksuali, tačiau A. Brnabič sulaukia kritikos, kad nedaro pakankamai, jog LGBTQ+ žmonių teisės Serbijoje būtų išplėstos. Tuo metu pati A. Brnabič yra akcentavusi, kad siekia būti ne „homoseksualia premjere“, o Serbijos lydere.

Ministrė pirmininkė su savo mylimąja 2019 m. susilaukė atžalos, bet jau po kelių mėnesių Serbijoje įsigaliojo anti-LGBTQ+ įstatymas, numatantis poroms, turėjusioms homoseksualių lytinių santykių, draudimą naudotis dirbtinio apvaisinimo paslaugomis.

A. Brnabič yra pabrėžusi, kad jos tikslas yra tapti ne „homoseksualia premjere“, o Serbijos lydere.

Tačiau Serbijai lyderystės LGBTQ+ teisių srityje itin trūksta. Šalies prezidentas šeštadienį taip pat paskelbė, kad nevyks LGBTQ+ teisių aktyvistų renginys „EuroPride“, kurį buvo ketinama surengti rugsėjį. A. Vučičius spaudos konferencijoje aiškino, kad Serbijoje yra kitų problemų, pavyzdžiui, maisto ir energijos išteklių iššūkiai. Be to, prezidentas paminėjo ir augančią Serbijos įtampą su Kosovu.

Dėl pastaruoju metu itin jaučiamos trinties šiaurinėje Kosovo dalyje neapsieita ir be smurtinių incidentų. Liepos pabaigoje buvo paskelbta aukščiausia Serbijos kariuomenės parengtis, o daliniai imti telkti pasienyje su Kosovu. Tai įvyko po to, kai Kosovas pranešė, kad į šalį atvykstantys asmenys, turintys Serbijos valdžios išduotus dokumentus, turės juos laikinai pasikeisti, kol viešės šalyje. Galiausiai prieš kelias dienas abi šalys pasiekė susitarimą.

Nepaisant to, Serbijos prezidentas tikino, kad „EuroPride“ renginys „įvyks kitais laikais, laimingesniais“, o ne dabar, kadangi situacija su Kosovu dar neišspręsta.  

Tuo metu „EuroPride“ organizatoriai teigia, kad prezidentas jokiu būdu negali atšaukti renginio.

„Valstybė negali atšaukti „EuroPride“, ji gali tik pamėginti uždrausti eitynes, o tai būtų akivaizdus Konstitucijos pažeidimas“, – tviteryje parašė „EuroPride 2022“ koordinatorius Marko Mihailovičius, skelbia BNS.

Jis patikino, jog kaip ir buvo planuota anksčiau, renginys įvyks rugsėjo 17 d.

Renginio organizatoriai anksčiau tikino, kad Serbijai rengiant „EuroPride“ tai yra žingsnis į priekį siekiant LGBTQ+ bendruomenės lygybės.

Kaip sakė EPOA prezidentė K. Garina, jeigu Serbijos valdžia imsis veiksmų prieš šį renginį, ji pažeis šalies įsipareigojimą laikytis Europos žmogaus teisių konvencijos  

„Neskaitant tokio draudimo neteisėtumo, reikia pažymėti, kad tie, kurie priešinasi „EuroPride“ renginiui Belgrade, naudoja nuvargusius senus teiginius, netikslumus ir atvirą melą, kad diskredituotų tai, kas iš tikrųjų yra žmogaus teisių ir lygybės šventė“, – kalbėjo ji.

Iki mėnesio trunkantis festivalis „EuroPride“ vyksta beveik kiekvienais metais nuo 1992-ųjų, kai Londone jis buvo surengtas pirmąkart. 

Apie tai, kad „EuroPride“ bus surengtas Serbijoje, prabilta dar 2019 metais. Tuo metu konservatyviai nusiteikę protestuotojai išėjo į Belgrado gatves, o aukšto rango religiniai lyderiai ragino organizuoti ginkluotus išpuolius prieš „Pride“ lankytojus.

Žmogaus teisių aktyvistas Nikas Jovčičius-Sasas tikino, kad įtampa dėl žmogaus teisių padėties šalyje yra didesnė nei kada nors anksčiau, o A. Vučičius tempia Serbiją vis labiau į dešinę politinę kryptį.

„Vučičius tiesiog lepina kraštutinius dešiniuosius, kurie žiauriai priešinasi „EuroPride“. Sunku suprasti, ar tai rimta, ar tik politinis laviravimas. Prezidentas negali uždrausti viešų susirinkimų, tik policija turi tokią galią“, – sakė N. Jovčičius-Sas.

Parengta pagal ELTA, BNS ir „Pink News“ informaciją
Naujesnė Senesni