Stačiatikių proteste prieš LGBTQ+ Serbijoje tarp šventųjų „pašlovintas“ ir V. Putinas

Tūkstančiai konservatyvių ir dešiniųjų pažiūrų serbų išėjo į Belgrado gatves protestuodami prieš rugsėjį planuojamą „EuroPride“ renginį, kurį Serbijos valdžios pareigūnai nusprendė uždrausti. Proteste šalia iškeltų šventųjų portretų buvo pastebėtas ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino atvaizdas.

Proteste šalia šventųjų ikonų iškeltas ir V. Putino portretas | Nuotraukų šaltinis: „Twitter“


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Mitinguotojai parodyti savo nepasitenkinimą LGBTQ+ teisėmis nusprendė sekmadienį, rugpjūčio 28-ąją.

Protestui vadovavo Serbijos ortodoksų bažnyčios dvasininkai, tačiau jame taip pat dalyvavo ir kelios kitos religinės grupės.

Proteste mitingavę vyskupai „Reuters“ sakė, kad „EuroPride“ renginys kelia grėsmę jų požiūriui į tradicines šeimos vertybes.

Kreipdamasis į minią Serbijos ortodoksų vyskupas Nikanoras pasveikino valdžios sprendimą uždrausti „EuroPride“ renginį. Vyskupas teigė, kad pastarasis būtų „mūsų šalies, mūsų bažnyčios ir mūsų šeimos išniekinimas“.

Vieni mitinguotojai laikė lenteles su tokiais užrašais kaip „gelbėkime mūsų vaikus“, o kiti nešė kryžius ir žinomų religinių veikėjų paveikslus.

Vienas mitinguotojų pastebėtas nešantis Rusijos prezidento V. Putino nuotrauką. Karą Ukrainai paskelbęs V. Putinas dar gerokai iki plačios invazijos į Ukrainą buvo ne kartą žmogaus teisių aktyvistų kaltintas įvairiais žmogaus teisių pažeidimais, homofobišku požiūriu.

„Šiandien Belgradas toks, kokia Maskva yra kasdien“, – vykstant protestui tinkle „Twitter“ rašė vienas vartotojų.


Kadru, kuriame matyti iškeltas V. Putino portretas, pasidalijo ir LGBTQ+ teisių organizacijos „KyivPride“ nariai, dalis politikų, aktyvių visuomenės veikėjų. 

„Belgrade vadinamųjų tradicinių vertybių šalininkai išėjo į gatves su Putino portretu, ikonomis, vėliavomis ir plakatais bandydami užkirsti kelią „EuroPride“ eitynėms Serbijos sostinėje“, – rašė „KyivPride“ atstovai.

Ukrainos leidinio „Kyiv Post“ specialusis korespondentas Jason Jay Smart, kuriam Rusija, Baltarusija ir Uzbekistanas taiko draudimą atvykti į šalies vidų, tikino, kad toks vaizdas tik dar kartą parodo stačiatikių bažnyčios vaidmenį Rusijoje.

„Stačiatikių bažnyčios vaidmuo Rusijos tarptautinėje politikoje yra didesnis nei jūs įsivaizduojate“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė jis.

 
Serbijos ortodoksų vyskupas Nikanoras, anksčiau V. Putiną pavadinęs „planetos caru“, tikino, kad „EuroPride“ renginys jam yra nenormalu. 

2013 metais Rusija įvedė įstatymą, draudžiantį demonstruoti vadinamąją LGBTQ+ „propagandą“ nepilnamečiams. 

Vyskupas Nikanoras sakė, kad tikintieji yra pasirengę vėl išeiti į gatves, kad kovotų „prieš tuos, kurie ketina sunaikinti Serbijos vertybes“.

Dieną prieš šį protestą ​​Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius pareiškė, kad „EuroPride“ renginys bus atidėtas arba atšauktas. Pasak jo, reikia laukti geresnių laikų.

Tačiau renginio organizatorius Marko Mihailovičius informavo, kad „EuroPride“ bus rengiamas, o dėl bet kokių Serbijos valdžios užmojų riboti galimybę žmonėms susirinkti į eitynes gali būti kreipiamasi į teismą.

Europos pasididžiavimo organizatorių asociacijos (EPOA) prezidentė Kristine Garina pareiškė, kad Serbijos prezidentas negali tiesiog „atšaukti kažkieno kito renginio“.

„EuroPride“ Belgrade nebus atšauktas ir suburs tūkstančius LGBTQ+ žmonių iš visos Europos, tikino ji.

EPOA prezidentė taip pat tikino, kad „EuroPrideׅ“ draudimas pažeistų Serbijos įsipareigojimą laikytis Europos žmogaus teisių konvencijos.

Šalis nuo 2009 metų mėgina įstoti į Europos Sąjungą (ES), tačiau derybos tebevyksta. Anksčiau susitikimuose buvo kalbama ir apie žmogaus teisių padėties gerinimą.

Serbija nori įstoti į ES išlaikydama tvirtus santykius su savo dujų tiekėja Rusija ir pagrindine investuotoja Kinija, skelbia aljazeera.com

Praeityje „Pride“ renginių draudimas Serbijoje sulaukė kritikos iš kelių Europos žmogaus teisių organizacijų. Po keleto taikių Serbijos „Pride“ eitynių buvo paskelbta, jog šiais metais „EuroPride“, kuris vyksta įvairiose Europos šalyse, bus rengiamas būtent Belgrade.

Naujesnė Senesni