JK premjerei – LGBTQ+ aktyvistų kritika: pasinaudos mumis, kad sustiprintų savo galią

Didžiojoje Britanijoje – nerimas. Baiminamasi, kad šalis grįš keliais dešimtmečiais atgal: politiniame lauke vėl girdėti kalbos apie nuo 1998 metų galiojusį ir šio amžiaus pradžioje panaikintą įstatymą, kuriuo ugdymo įstaigose buvo draudžiama kalbėti apie LGBTQ+ asmenis. Jeigu anksčiau buvo siekiama užkirsti kelią kalboms apie homoseksualumą, šįkart nusitaikyta į translyčius asmenis.

Liza Truss | Nuotraukos šaltinis: facebook.com/LizTrussMP


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Jungtinės Karalystės konservatorius parlamente Nadhimas Zahawi pažadėjo „apsaugoti“ vaikus nuo „radikalių aktyvistų“. Buvęs švietimo sekretorius, šiuo metu einantis lygybės ministro pareigas premjerės Liz Truss kabinete, tokią savo nuomonę išsakė dar tuomet, kai pradėjo nesėkmingą kampaniją kandidatuodamas į ministro pirmininko postą. N. Zahawi pareiškė, kad vaikai patiria „žalingą ir netinkamą“ elgesį. Tokia jo kalba lyginama su liūdnai pagarsėjusiu Margaret Thatcher pasisakymu 1987 metais, kai ši pareiškė, jog vaikai esą mokyklose mokomi turintys „neatimamą teisę“ tapti gėjais.

Verta prisiminti, kad Didžiojoje Britanijoje anksčiau galiojo vadinamasis 28 skirsnis, draudęs ugdymo įstaigose „skatinti“ homoseksualumą“. Jį įvedė tuomet premjerės pareigas ėjusi M. Thatcher. Draudimas, įsigaliojęs 1988 metais, numatė homoseksualumo „reklamos“ pažabojimą. Tokia norma paskatino baimės kultūrą, užkirtusią kelią mokytojams kalbėtis su vaikais apie LGBTQ+ bendruomenės patiriamas problemas. Škotijoje toks draudimas galiausiai buvo panaikintas 2000 metais, o Anglijos ir Velso regionuose – 2003 metais.

Praėjus 30 metų priešiškumas LGBTQ+ žmonėms vėl ėmė kopti į viršų. Dešinojo sparno žiniasklaidoje nuolat pasirodo transfobiškų ir homofobiškų publikacijų, formuojančių visuomenės nuomonę.

Dabartinės Jungtinės Karalystės Vyriausybės kabineto narių komentarai, nuskambėję ir iš šiuo metu premjerės pareigas einančios Lizos Truss lūpų, vėl verčia abejoti, ar šalyje nebus įvestas draudimas, nutaikytas prieš LGBTQ+ asmenis, konkrečiai – prieš translyčius žmones.

Organizacijos „Schools OUT UK“ pirmininkė Sue Sanders teigė nemananti, kad konservatoriai „pakankamai kvaili“, jog priimtų naują 28 skirsnio versiją, tačiau ji reiškia susirūpinimą dėl Vyriausybės planų pristatyti gaires, kurios galėtų paversti mokyklas priešiškas LGBTQ+ jaunimui. S. Sanders paminėjo Jungtinės Karalystės vidaus reikalų ministrę Suella Braverman, kuri rugpjūtį pareiškė, kad mokyklos neturėtų mokyti vaikų, kas yra LGBTQ+ bendruomenė, kad nereikėtų skatinti priimti translyčių asmenų tapatybės.

Žiniasklaida ir politiniai veikėjai kelia moralinę paniką dėl translyčių žmonių nurašydami juos į paraštes, teigė serialo „Drag Race“ žvaigždė Divina De Campo.

„[Parlamentaras] Rishi Sunak ir Liza Truss sakė: „Ar translytė moteris yra moteris? Ne“. Jie labai aiškiai tai pasakė“, – akcentavo ji.

Pasak D. De Campo, Jungtinė Karalystė praėjusio amžiaus 9 ir 10 dešimtmečiuose buvo „neįtikėtinai homofobiška“, o tai, kas šiuo metu vyksta translyčių ir likusios LGBTQ+ bendruomenės teisių lauke, nė kiek nesiskiria nuo to, kas atsitiko tuo metu – konservatorių partija nusitaikė į musulmonus, migrantus, o pastaruoju metu – ir į translyčių žmonių teises.

D. De Campo atkreipė dėmesį, kad Jungtinės Karalystės Vyriausybė 2020 metais mokykloms nurodė nenaudoti prieš kapitalistinę sistemą pasisakančių organizacijų medžiagos, o tai, teigė D. De Campo, rodo, kad Vyriausybė galėtų lygiai taip pat pasielgti ir LGBTQ+ teisių klausimais.

„Jie elgsis lygiai taip pat, kaip devintajame dešimtmetyje, ir pasinaudos [mumis], kad sutvirtintų savo galią“, – sako de Campo.

Pasak LGBTQ+ teisių aktyvisto Peterio Tatchello, labai svarbu vengti naujos 28 skirsnio versijos, nes šio įstatymo neigiamas poveikis buvo itin jaučiamas LGBTQ+ paauglių ir suaugusiųjų emocinei sveikatai, lėmė nerimo sutrikimus, depresiją, fizinei sveikatai žalingą elgesį.

P. Tachello sakė, kad Jungtinės Karalystės LGBTQ+ bendruomenės teisių ateitis yra niūri.

„Regresas atrodo labiau tikėtinas nei progresas“, – teigė jis.

P. Tachello komentavo, kad jau 4-erius metus Vyriausybė delsia uždrausti konversijos terapijas – pseudomokslinį gydymą, kuriuo siekiama pakeisti asmens seksualinę orientaciją taip, jog šis būtų išskirtinai heteroseksualus. Anot LGBTQ+ teisių aktyvisto, stringa ir lyties pripažinimo reforma, o taip pat Vyriausybė siekia deportuoti LGBTQ+ asmenis ir kitus pabėgėlius į pavojingas šalis. „Didėja nusikaltimų, nutaikytų prieš LGBTQ+ asmenis, skaičius, bet Vyriausybė nesiima ryžtingų žingsnių jiems pažaboti“, – teigė P. Tachello.

Anot LGBTQ+ teisių aktyvisto, L. Truss paskyrė ministrų kabinetą, kuriame dominuoja homofobai, įskaitant tuos, kurie prieštarauja santuokos lygybei ir translyčių asmenų teisėms.

LGBTQ+ žmones Jungtinėje Karalystėje pasitinka nežinia, bet viena jiems aišku – laukia tamsus laikotarpis: teks sunkiai kovoti, kad būtų apgintos sunkiai iškovotos teisės.
Naujesnė Senesni