„Maršistų“ dainiaus Tauragėje laukia ne visi: jeigu galėtų, koncertuoti uždraustų

Vadinamajam šeimų gynimo maršui himną parašęs dainininkas Romas Dambrauskas spalio pradžioje ketina koncertuoti Tauragės kultūros rūmuose, tačiau bilietus žmonės perka vangiai. Dėl sąsajų su prieštaringai vertinamo judėjimo nariais, pasišovusiais nuversti Seimą ir Vyriausybę, atlikėją vis dažniau lydi ne gerbėjai, o kritikai. Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tomas Raulinavičius sako, kad jeigu galėtų, „maršistų“ dainiui koncertuoti neleistų.

Romas Dambrauskas – itin prieštaringai vertinamas atlikėjas | Jarmo.net nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Bilietų pardavimais pasigirti negali

R. Dambrausko koncertas Tauragėje planuojamas spalio 6-ąją.

Tauragės kultūros centro direktorius Virginijus Bartušis kalbėjo, kad R. Dambrauskas dėl salės, kurioje vyks koncertas, nuomos su įstaiga susisiekė pats. Remiantis Tauragės rajono savivaldybės tarybos priimtu sprendimu buvo sudaryta sutartis.

„Visi atlikėjai patys susisiekia. Jie gastroliuoja po miestus ir susisiekia su mumis, o mes priimam“, – kalbėjo jis.

R. Dambrauską dažnai lydi kritika dėl jo pozicijos skiepų klausimais, vadinamojo šeimų maršo judėjimo palaikymo. Tačiau, kalbėjo V. Bartušis, Tauragės kultūros centro atstovai kol kas pasipiktinimo, jog čia koncertuos R. Dambrauskas, negirdėjo.

Paklaustas, kiek skandalingasis atlikėjas paklos už salės nuomą, centro direktorius atsakė, kad tai priklausys nuo parduotų bilietų skaičiaus.

Tiesa, kadaise garsus atlikėjas, šių metų pradžioje pradėjęs koncertinį turą po Lietuvą, susiduria su sunkumais pritraukiant gerbėjus į koncertus. Regis, šeimų maršo himnu tapusią dainą „Kelkis, Lietuva“ parašiusio dainininko populiarumas smuko – kovo 22-ąją Ramygalos kultūros centras pranešė, kad dėl mažo susidomėjimo čia planuotas pasirodymas neįvyko. Ar tas pats nenutiks ir Tauragėje?

V. Bartušis teigė, kad bilietų pardavimais į atlikėjo koncertą negalima pasigirti ir Tauragės kultūros centre.

„Kol kas tie bilietai nejuda“, – teigė jis.

Tiesa, kiek bilietų jau parduota, centro vadovas neįvardijo.

Ko siekė šeimų maršo dalyviai?

Šeimų gynimo maršo dalyviai, tarp kurių praėjusiais metais šmėžavo ir R. Dambrauskas, pirmą kartą susibūrė praėjusių metų gegužės 15-ąją Vilniuje Vingio parke. Tąkart jie skelbė, kad pagrindinis mitingo tikslas – užkirsti kelią Partnerystės įstatymo priėmimui Seime. Vėliau rengtuose mitinguose susitelkė ties vakcinomis ir pandemijos valdymo priemonėmis. Socialiniuose tinkluose ir protestuose „maršistai“ skleidė įvairias sąmokslo teorijas, pavyzdžiui, teigė, kad vakcinose tariamai yra „čipai“, kad virusas yra sukurtas specialiai laboratorijose, kad pandemija tėra išgalvota, o karantinas – tai priemonė siekiant užvaldyti žmoniją.

„Seimą lauk“, – skandavo maršo dalyviai praėjusiais metais rugpjūčio 10-ąją prie Seimo kilusiose riaušėse, dėl kurių Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Riaušių dalyviai teigė ginantys Lietuvą ir tradicinę šeimą nuo tariamo pavojaus, sukelto menamų globalistų.

Po šių riaušių protestas organizuotas ir 2021-ųjų rugsėjo 10-ąją. Jame dalyvavęs R. Dambrauskas vėliau nacionalistinių pažiūrų tinklalapyje savo publikuotame tekste piktinosi galimybių pasu.

Jei galėtų, koncertuoti neleistų

T. Raulinavičius aktyviai dalyvauja socialiniuose tinkluose vykstančiose diskusijose apie R. Dambrausko veiklą.

„Esu matęs, kad jis koncertuoja Tauragės rajone ir ne kartą esu dėl to sureagavęs“, – teigė pašnekovas.

Jis atskleidė, kas jam kelia didžiausią susirūpinimą.

„Žinome tokių atlikėjų, kurie į Lietuvą neįleidžiami, jie siejami su Rusijos režimu, tačiau Romas Dambrauskas yra šiek tiek iš kitos serijos – jis nėra toks įtakingas ir galingas, kad galėtų kažkaip veikti visuomenės nuotaiką, tačiau jis buvo vienas iš šeimų maršo iniciatyvinės grupės veikėjų. Ne paslaptis, kad kai kurie šeimų maršo mitingo dalyviai Vilniuje sužeidė policijos pareigūnus. Kitaip tariant, jie kibo į atlapus valstybės tarnautojams, kas yra žema ir niekinga. Romas Dambrauskas buvo vienas tų, kuris tą šutvę audrino“, – praėjusių metų rugpjūčio mėnesį įvykusias riaušes prie Seimo prisiminė pašnekovas.

Pasak T. Raulinavičiaus, atlikėjas ragino veikti prieš Lietuvos valstybę.

„Todėl, mano galva, tai yra tikrai prastas pavyzdys“, – tikino jis.

Valdininkas teigė, kad savivalda negali kontroliuoti, kokie atlikėjai pasirodys Tauragėje, tačiau jeigu pats eitų Kultūros centro vadovo pareigas, jis R. Dambrausko koncertuoti neįsileistų.

„Aš suprantu, kad Kultūros centro darbuotojai atsiriboja nuo „popamokinės“ menininko veiklos. Tačiau šeimų maršo veikloje dalyvavo asmenys, kurie, kaip įvardijo Valstybės saugumo departamentas, siejami su priešiškomis jėgomis Lietuvos valstybei. Tai labai svarbu akcentuoti. Šią organizaciją šutve įvardiju todėl, kad jai diriguoja ne atsitiktiniai suklaidinti asmenys, o asmenys, keliantys grėsmę nacionaliniam saugumui. Man sunku pasakyti, ar Romas Dambrauskas yra tarp šių asmenų, ar jis tiesiog suklaidintas menininkas, tačiau kūrė šeimų maršui himną, matė šiuos procesus iš arti, man atrodo, kad jo pozicija dėl Lietuvos yra negarbinga. Jeigu tu nesi žmogus, kuriam svarbi Lietuva, tai nežinau, ar esi vertas pristatyti savo kūrybą žmonėms, jais savo muzika manipuliuoti“, – komentavo T. Raulinavičius.

Jis teigė, kad diskutuodamas socialiniuose tinkluose kartais girdi argumentą, kad esą nereikia painioti politikos su menu, tačiau toks mąstymas, įsitikinęs valdininkas, yra neteisingas.

„Būna aiškus naratyvas ir į tai, ką aš ką tik jums pasakiau, tai irgi dalis žmonių sureaguos sakydami, kad nereikia maišyti kultūros su politika. Tai standartinė klišė, kurią galime išgirsti vis kitais kampais, pavyzdžiui, raginama nemaišyti rusų su Putino veiksmais, neva rusai yra kitokie, jie išrenka Putiną, bet yra kitokie. Tai yra tam tikri naratyvai, kuriuos paskatina tam tikros jėgos, jie skamba patraukliai. Bet visada reikia matyti visą paveikslą. Mes šiandien irgi turime nemažai pavyzdžių, kai tam tikros muzikos žvaigždės palaikė Rusijos režimą, aiškino, kad ukrainiečiai patys kalti, tai mes matome, kad visuomenė juos pasmerkė, dalies nebeįsileidžia koncertuoti. Aš manau, kad tai adekvati visuomenės reakcija. Man atrodo, kad turime turėti stuburą. Jeigu tau čia Lietuvoje negerai, tu turi visus įrankius teikti siūlymus, teisėtais veiksmais gali dalyvauti visuomenės gyvenime, bet jeigu organizuoji maištus, dirbi su prorusiškais veikėjais, tai tu tada rinkis koncertuoti Rusiją. Laisvas pasirinkimas“, – įsitikinęs T. raulinavičius.

Žmonės apsispręs patys

O štai Tauragės rajono mero pavaduotoja Virginija Eičienė, kuruojanti kultūrą, turi kitokią poziciją. Pasak jos, žmonės patys gali apsispręsti, ar dalyvauti, ar nedalyvauti įvairių atlikėjų koncertuose, tačiau menininkams specialiai drausti koncertuoti nereikėtų.

„Jis koncertą organizuoja pats, ne Tauragės rajono savivaldybė tai daro. Aš manau, kad mes negalime žmonėms uždrausti. Tie, kurie nepritaria atlikėjo mintims, manau, nedalyvaus jo koncerte, o mes patys negalime skirstyti“, – sakė V. Eičienė.

„Keisti klausimėliai“

Telefonu susisiekus su R. Dambrausku jis paprašė klausimus atsiųsti elektroniniu paštu. Klausėme, ką jis pasakytų kritiškai atsiliepiančiam T. Raulinavičiui, ar dažnai apie save girdi neigiamų nuomonių, ar bendradarbiauja su šeimų maršo organizatoriais, kaip mano, kodėl sumenko bilietų į jo koncertus pardavimai.

„Keisti klausimėliai, kam reikia tų provokacijų... Man visai nerūpi, ką mano kažkoks pavaduotojas, gal jis neturi savo šeimos, jeigu eina prieš šeimą.

Apie save girdžiu puikias nuomones ir koncertų turiu pakankamai, dėl mano atviro ir tiesos žodžio mano palaikymas milžiniškas.

Su Šeimų sąjūdžiu nebendrauju, kodėl turėčiau? Jame nesu ir niekada nebuvau“, – atsakydamas rašė R. Dambrauskas.
Naujesnė Senesni