Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pritarė Civilinės sąjungos įstatymui

Trečiadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas apsisprendė – pritarta tos pačios lyties asmenų partnerystę numatančiam Civilinės sąjungos įstatymui. Projektas turėtų keliauti į plenarinių posėdžių salę svarstymui. 

Asociatyvi Raphael Renter/unsplash.com nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Už šį įstatymą balsavo Aušrinė Armonaitė, Irena Haase, Linas Slušnys, Andrius Vyšniauskas, Julius Sabatauskas, Stasys Šedbaras, susilaikė Česlav Olševski ir Algirdas Stončaitis, prieš pasisakė Agnė Širinskienė.

Komiteto pirmininkas S. Šedbaras teigė, kad prieš kurį laiką surengtų 2 klausymų, vykusių pirmadieniais, metu buvo išklausytos tiek asociacijų, tiek fizinių asmenų skirtingos nuomonės. „Nuo visiško nepritarimo projektui ir nesvarstyti iki siūlymo visiško sulyginti civilinę sąjungą, prilyginti santuokai“, – komitete kalbėjo jis. 

Pasak S. Šedbaro, buvo stengiamasi „maksimaliai atriboti civilinės sąjungos teisinį reglamentavimą nuo šeimos, nuo santuokos reglamentavimo“. 

S. Šedbaras komitete pažymėjo, kad viskas, kas susiję su civiline sąjunga, bus registruojama gyventojų registre. „Dėl to turėsime priimti sutarčių registrų pataisas“, – sakė jis. 

Pasak Lietuvos žmogaus teisių centro direktorės Jūratės Juškaitės, įstatymas kritikuotas ne kartą, jame yra nemenkų spragų, tačiau „net ir toks įstatymas būtų žingsnis į priekį“. Tokią poziciją ji išreiškė socialiniuose tinkluose.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius feisbuke dėkojo komiteto nariams, teisininkams ir visiems, prisidėjusiems prie teisės akto tobulinimo.

„Dabar jau Seimas turės apsispręsti, kokį kelią jis renkasi. Ir labai tikiuosi, kad šį sprendimą Seimas priims remdamasis teisiniais argumentais, o ne emocijomis“, – vylėsi politikas.

Civilinės įstatymo projektą pavasario sesiją pateikė konservatorė Jurgita Sejonienė. Ji teigė, kad tai – kompromisinis įstatymas. Praėjusiais metais Seimas atmetė Partnerystės įstatymo projektą, sukėlusį itin dideles audras visuomenėje.

J. Sejoniene | lrs.lt

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas taip pat svarstė Civilinės sąjungos įstatymo projekto kritikų parengtą artimo ryšio nustatymą Civiliniame kodekse. Jį pristatė konservatorius Paulius Saudargas.

„Kaip mes kalbėjome ir per klausymus, ir kaip kolegė Agnė Širinskienė sakė, šiaip jį reikėtų jungti su Civilinio kodekso praeitos kadencijos pataisų projektu, nes čia dalykas yra tas, kad vien Pauliaus Saudargo projektą labai stipriai kritikavo ir Teisės departamentas, ir Notarų rūmai ir net Teisėjų taryba, kad bus beveik  neįmanoma taikyti“, – kalbėjo S. Šedbaras. 

LGBTQ+ teisių aktyvistai projektą taip pat kritikavo ir pabrėžė, kad „artimo ryšio“ pasiūlymas visiškai nesprendžia tos pačios lyties poroms kylančių teisinių problemų. 

Tačiau A. Širinskienė palaikė P. Saudargo idėją. 

„Dėl praėjusios kadencijos projekto mes darėme klausymus, kaip žinia. <...> Tai tas projektas yra sutvarkytas ir su teisės mokslininkų pagalba, kurie dalyvavo iš kelių universitetų, ir Pauliaus Saudargo projektas puikiai inkorporuotųsi ir išties duotų visus atsakymus, kurie reikalingi, nes jis taip pat naudoja bendro gyvenimo sąvoką“, – sakė A. Širinskienė. 


A.Vyšniauskas skatino pritarti tik civilinės sąjungos pasiūlymui bei nesiblaškyti. Komitetas nusprendė siūlyti Seimui „artimo ryšio“ sąvokos pasiūlymą Civiliniame kodekse atmesti. P. Saudargo projektui komitete nepritarė 6 Seimo nariai, 1 pasisakė prieš, 2 susilaikė.
Naujesnė Senesni