D. Žalimas: kyla abejonė, ar tos pačios lyties porų egzistavimą neigiantys asmenys lojalūs Lietuvai

Kyla abejonė, ar asmenys, kurie neigia tos pačios lyties šeimų egzistavimą, yra lojalūs Lietuvos valstybei, tikina Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.

Dainius Žalimas | lrs.lt nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Praėjusią savaitę buvęs Konstitucinio teismo (KT) pirmininkas sveikino Lietuvos žvalgybos bendruomenę su Žvalgų diena ir aptarė, ką reiškia būti lojaliam Lietuvos Respublikai. 

Jis pažymėjo, kad pagal Konstituciją susipažinti su įslaptinta informacija gali tik toks asmuo, kurio patikimumas ir lojalumas Lietuvos valstybei yra nė kiek neabejotinas. 

„Kas konstituciškai reikšminga vertinant lojalumą Lietuvos valstybei? Pirmiausia tai turi būti lojalumas būtent Lietuvos Respublikai, o ne kuriam nors (tegu ir aukščiausiam) jos pareigūnui. <...> Ne mažiau svarbus asmens lojalumas demokratinei Lietuvos konstitucinei santvarkai. Todėl natūraliai kyla abejonė dėl lojalumo šiuo požiūriu tokio asmens, kuris sąmoningai kuria savo alternatyvią konstitucinę realybę siekdamas nustatyti priešingą Konstitucijai teisinį reguliavimą. Pavyzdžiui, kai tyčia ignoruojant oficialią, Konstitucinio Teismo atskleistą, konstitucinę šeimos sampratą neigiamas tos pačios lyties asmenų šeimų egzistavimas, nekalbant jau apie tokių šeimų apsaugą. Ypač jei tai daro ne koks nors mitinguotojas aikštėje, o aukštas valstybės pareigūnas savo kalbose ir kitoje oficialioje veikloje“, – savo feisbuko paskyroje rašo D. Žalimas.

Pasak jo, kadaise eitos KT teisėjo, kariuomenės vado ir net Prezidento pareigos savaime nereiškia, kad asmuo patikimas ir lojalus. „Kaip rodo praktiniai pavyzdžiai, tokie asmenys taip pat, nors ir užsiimdami teisėta konsultacijų ir paslaugų teikimo veikla, kartais susisieja ryšiais su keliančiais grėsmę nacionaliniam saugumui subjektais“, – teigia buvęs KT pirmininkas.

Naujesnė Senesni