Minint Konstitucijos 30-metį, priminė svarbius nutarimus: tos pačios lyties poros taip pat yra šeima

Antradienį Lietuvoje minint pirmą kartą referendume priimtos Konstitucijos 30-metį Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė teigia, kad pastaruoju metu mėginama menkinti Konstitucinio Teismo (KT) nutarimus dėl šeimos.

Konstitucija | lrkt.lt nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Vienos Konstitucijos nuostatos gali patikti, kitos visai nepatikti. Tačiau jos galioja visiems“, – feisbuke rašo J. Juškaitė ir priminė, kad dar 2011 metais KT pasisakė, jog konstitucinė šeimos samprata apima ne tik santuokos būdu sudarytas šeimas.

2019 metais KT priėmė dar vieną nutarimą, kuriame konstatavo, kad šeimos samprata yra neutrali lyčiai.

„Pastaruosius kelerius metus girdime bandymus kvestionuoti šiuos nutarimus, o kartais ir menkinti Konstitucinio Teismo autoritetą. Laimei, gyvename valstybėje, kurioje Konstitucija galioja ir prezidentams, ir politikams-verslininkams, ir įvairius maršus rengiančioms organizacijoms“, – teigė J. Juškaitė.

„Šią dieną norisi palinkėti daugiau drąsos priimant Konstituciją įgyvendinančius įstatymus ir apsaugant visus žmones nuo diskriminacijos ir faktinio antrarūšio piliečio statuso. Civilinės sąjungos įstatymas nepelnytai ilgai laukė mūsų visuomenės dėmesio“, – pridūrė Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė.

Pagal Konstituciją yra ginamos ir kitokios nei santuokos pagrindu sudarytos šeimos – konstitucinė šeimos samprata grindžiama šeimos narių tarpusavio atsakomybe, supratimu, emociniu prieraišumu, pagalba panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas, t. y. santykių turiniu, o šių santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Kitaip tariant, KT pasisakė, kad ir tos pačios lyties poros gali būti pripažįstamos šeima.


Naujesnė Senesni