Ko griebsis Laisvės partija, jei civilinė sąjunga rudenį nebus svarstoma?

Valdantieji delsia svarstyti Civilinės sąjungos įstatymą. Nors Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas tikisi, jog svarstymas įvyks kaip įmanoma greičiau, tačiau abejojama, ar rudenį projektas atsidurs Seimo salėje – esą kyla rizika, kad nebus pakankamo palaikymo. Matydami, kad jiems svarbūs klausimai nejuda iš vietos, „laisviečiai“ gali kelti ultimatumą konservatoriams, sako filosofas Kęstutis Grinius. 

Laisvės partija gali konservatoriams pateikti ultimatumą, sako K. Grinius | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kada svarstys – nežinia

Žinių, kada Civilinės sąjungos projektas bus svarstomas Seime, nėra, sako Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma. „Jokio sutarimo nėra“, – portalui delfi.lt teigė jis.

Nors Seimas programoje numatė, kad rudens sesijoje svarstys Civilinės sąjungos įstatymą, tačiau plenarinių posėdžių salės projektas kol kas neišvydo. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen šią savaitę pareiškė, kad kyla rizika, jog jeigu dabar bus pateiktas, projektas nesulauks reikiamo palaikymo bei bus atmestas.

Tokios nuomonės laikosi ir J. Razma. „Šitame laikotarpyje turbūt yra daugiau rizikų dėl to, kad prieš savivaldybių tarybų rinkimai politikai jautriau žiūri į tokias temas ir tie, kurie turi abejonių, svyravimų, gali labiau į neigiamą pusę balsuoti“, – delfi.lt sakė jis.

Mitalas: reikia lyderystės

Tuo metu Seimo Laisvės frakcijos seniūnas V. Mitalas teigia, kad įstatymą reikia priimti kaip įmanoma greičiau, kita vertus, jis sutinka, jog rizikų išties kyla. Pasak V. Mitalo, tai, kada Seimo nariai imsis svarstyti civilinę sąjungą, lems tiek koalicijos partnerių, tiek vadovų lyderystė.

Vytautas Mitalas | lrs.lt nuotr.

„Tai priklausys nuo to, kaip mes visi matysime šio klausimo svarbą – ne tik aš asmeniškai ar mes. Apie tai, kad mums tai yra labai svarbu, turbūt, jūs žinote ir visi jau žino“, – delfi.lt cituoja V. Mitalą.

Politikas nepanoro diskutuoti, ko imsis Laisvės partija, jeigu Civilinės sąjungos projektas taip ir liks nesvarstytas. Pasak Laisvės frakcijos seniūno, reikia politinės lyderystės, kad įstatymas pajudėtų į priekį.

Jei nieko nedarys – neteks pasitikėjimo

Kaip delfi.lt komentavo filosofas Kęstutis Grinius, jeigu Civilinės sąjungos įstatymas nebus svarstomas rudenį, tuomet Laisvės partija gali atsidurti situacijoje, kai spręsti, kaip pasielgti su didžiaisiais koalicijos partneriai – konservatoriais.

Anot jo, pirmiausia „laisviečiai“ turėtų imtis veiksmų parodydami, kad nėra patenkinti koalicijos partnerių elgesiu, pavyzdžiui, nepalaikyti klausimų, svarbių konservatoriams.

Pasak K. Griniaus, jeigu „laisviečiai“ nusileis, tuomet partija rizikuoja netekinti pasitikėjimo tarp jaunų rinkėjų, besitikinčių ryžtingų veiksmų.

Jis įsitikinęs, kad „laisviečių“ projektams nejudant iš vietos arba juos konservatoriams atmetant, Laisvės partijai trauktis iš koalicijos šiuo metu būtų rizikinga – esą jie netektų matomumo. Tačiau atmesti tikimybės, kad „laisviečiai“ koalicija paliks, anot K. Griniaus, negalima: prieš Seimo rinkimus tai esą visai realus scenarijus.

„<...> manau, „laisviečiai“ galėtų konservatoriams pasiūlyti kažkokį ultimatumą, ir jei konservatoriai visiškai dėmesio nekreiptų, tada gali išeiti. Tada, aišku, konservatoriams tai būtų problema“, – kalbėjo filosofas, rašo delfi.lt

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas anksčiau portalui lrt.lt komentavo, kad šiuo metu konservatoriai leidžia sau neskubėti su mažiesiems partneriams svarbiais projektais, nes esą puikiai suvokia – Laisvės partija neturi kur dėtis.

„Laisvės partija sukandusi dantis kenčia, <...> nes jei konservatoriai nepritars, kur jai dingti? Jos frakcija per daug maža, tad išeiti iš koalicijos būtų visiška politinė savižudybė. Labai ne daug šansų, kad jie vieni kažką galėtų nuveikti“, – kalbėjo jis.
Naujesnė Senesni