V.Čmilytė-Nielsen: Civilinės sąjungos įstatymą svarstyti šiuo metu būtų rizikinga

Šiuo metu Seime svarstyti Civilinės sąjungos įstatymą yra pernelyg rizikinga – gali būti, kad reikiamo palaikymo jis nesulauks, teigia Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Tomas V. Raskevičius, Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Aušrinė Armonaitė | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Žmogaus teisių aktyvistai kritikuoja valdančiuosius dėl delsimo įtraukti civilinės sąjungos klausimą į darbotvarkę. Anot Lietuvos žmogaus teisių centro direktorės Jūratės Juškaitės, kliūčių svarstyti projektą plenarinių posėdžių salėje neliko.

Tačiau V. Čmilytė-Nielsen sako, kad kyla rizika, jog projektas nesulauks palaikymo.

„Kalbant apie Civilinės sąjungos įstatymą, apie šį konkretų projektą, kuris daug dėmesio sulaukia, deja, situacija Seime nesikeičia, nes nesikeičia Seimo sudėtis. Natūralu, kad balsavime dėl šio projekto balsai skyla per pusę. Ir kol ta situacija nėra pasikeitusi, manau, kad yra labai rizikinga rizikuoti tokiu svarbiu klausimu. Nes partnerystės klausimas yra svarbus žmogaus teisių prasme“, – LRT radijui trečiadienį kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Politikė teigia, kad „turime eiti labai pamatuodami savo žingsnius“ ir apskaičiuoti, kiek Seimo narių šį projektą palaikys. Pasak jos, jeigu svarstymo metu Civilinės sąjungos įstatymas būtų atmestas, tai „būtų tikrai labai blogas signalas žmonėms, kuriems šis klausimas yra svarbus“, skelbia „Elta“.

Jarmo.net primena, kad Civilinės sąjungos įstatymas jau įveikė pirmąją stadiją – buvo pateiktas. Projektui pritarė Seimo Žmogaus teisių bei Teisės ir teisėtvarkos komitetai. Nors opozicija rinko parašus ir reikalavo, kad civilinę sąjungą papildomai įvertintų teisės ekspertai, šiam siūlymui nepritarta. Viena iš šio įstatymo rengėjų Jurgita Sejonienė anksčiau sakė, kad galbūt įstatymas bus svarstomas spalį, tačiau taip neįvyko – prakalbta, jog artėjant savivaldos rinkimams susvyravo dalies Seimo narių parama.
Naujesnė Senesni