Per Kūčias – arkivyskupo Grušo įspėjimas: norima įteisinti „visas žmogiškas aistras“

Mūsų šalyje diskutuojant LGBTQ+ lygiateisiškumo temomis, Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Gintaras Grušas vėl nusprendė įpilti žibalo į ugnį. Sakydamas pamokslą per Kūčias, jis perspėjo – norima įteisinti „visas žmogiškas aistras, tokiu būdu realityvizuoti gėrio ir blogio suvokimą, pašalinti nuodėmės sąvoką iš mūsų gyvenimo“.

Arkivyskupas Gintaras Grušas | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Esą norima įteisinti „žmogiškas aistras“

„Tokius bandymus mes matome visuomenėje, Europos Sąjungoje, deja, mes matome tokias apraiškas ir mūsų šalyje. Vis dažniau girdime, kai kažkas nenori minėti Kalėdų, kad kažko kito neužgautų“, – lrt.lt cituoja G. Grušą.

Kaip praneša nacionalinis transliuotojas, arkivyskupas taip pat minėjo, kad norima „įteisinti visas užgaidas, visas žmogiškas aistras“ ir „pašalinti nuodėmės sąvoką iš mūsų gyvenimo“.

Gali būti, kad G. Grušas palietė LGBTQ+ teisių temą, mat šiuo metu Lietuvos vyskupų konferencijos neigiamo dėmesio itin sulaukia Civilinės sąjungos įstatymas. Juo būtų pripažįstami ne tik skirtingų lyčių, bet ir vienalyčių porų santykiai. Vyskupai šį įstatymą kritikuoja.

„Šiais laikais ne tik šeimos patiria nemažai iššūkių. Pavojus kyla ir pačiai šeimos sampratai, kurios turinį kartais bandoma keisti siūlant įvairias įstatymų iniciatyvas“, – rašoma vasarą Lietuvos vyskupų konferencijos išplatintame viešame laiške.

G. Grušas ne pirmą kartą pasisako prieš LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą vadindamas tai ideologija.

„Žvelgiama atgal į istoriją ir bandoma sukurti savą jos interpretaciją ir priversti visus kitus ją priimti. Tą matome ateinant ir su LGBT ideologija, kuri irgi prasideda nuo geros idėjos, jog reikia gerbti kiekvieną žmogų, nepaisant jo orientacijos, rasės, kalbos... Tačiau bandymas iš to padaryti sistemą ir priversti kitus ta sistema gyventi, atimti iš šeimos teisę ugdyti savo vaikus pagal savo įsitikinimus, jau ją iškreipia. Mes tą matome net valstybiniu lygmeniu. Pavyzdžiui, JAV prezidentu būnant B. Obamai, USAID, valstybės organizacija, kuri teikia užsieniui paramą, įsteigė vicepirmininko poziciją atsakingą už LGBT klausimus. Iš Afrikos vyskupų gauname žinių, kad daugelis tų šalių vyriausybių yra verčiamos įdiegti tą ideologiją mainais už humanitarinę pagalbą, maistą“, – anksčiau šiais metais kalbėjo arkivyskupas interviu portalui delfi.lt

Sako, kad „saugo fasadą“

Kaip lrt.lt sakė Mykolo Romerio universiteto (MRU) Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto docentas dr. Povilas Aleksandravičius, Bažnyčios atstovų peikiamame Partnerystės įstatyme arba civilinėje sąjungoje nėra jokių užuomazgų, kad bus aukštinamas žmogaus egoizmas ar tenkinamos aistros.

„Priešingai – tai yra noras panaikinti socialines kliūtis dviejų žmonių tarpusavio meilei. <...> Absoliučiai nematau nuodėmės ar destrukcijos užuomazgų“, – lrt.lt kalbėjo MRU docentras. P. Aleksandravičius.

Jis teigė, kad tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje bažnyčios atstovai „saugo mundurą, saugo fasadą“ ir gina „kažkokias ultra oficialias katekizme suformuotas idėjas ar tiesas“.

Vyskupų retoriką pasigriebė Kremlius

Humanitarinių mokslų daktarė Lina Žigelytė antradienį paskelbė tekstą, kuriame kritikavo bažnyčios poziciją LGBTQ+ teisių klausimais. 

„Kaip tik Kalėdos – taip sutanos etery. Dar būna etnologai. Bet man kažkaip šiemet žiauriai užkliuvo sutanos.

Gal užkliuvo ir dėl to, kad į eterį ištraukti dvasininkai, kurie aktyviai agitavo ne tik prieš lyčiai neutralią partnerystę, bet ir prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą. Beje, Ukraina net karo sąlygomis pastarąją ratifikavo, o Zelenskis paragino Ukrainos politikus imtis galvoti apie įstatymus, kurie saugo vienos lyties poras. O internetas nepamiršta – Lietuvos vyskupų raginimais stabdyti LGBTQ+ žmonių teises Lietuvoje entuziastingai dalinosi būtent „Sputnik News“. Ir sugulė vilkas su ėriuku“, – rašė L. Žigelytė.
Naujesnė Senesni