TKK pirmininkas: inicijuojant ekspertinį vertinimą, civilinės sąjungos klausimas grįš į pavasario sesiją, niekas anksčiau neįvyks

Praėjusią savaitę Seimo etikos sargams konstatavus, kad Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) pažeidė Seimo statutą neinicijuodamas teisinio vertinimo Civilinės sąjungos įstatymui, komitetas tokį tyrimą turės pradėti, skelbia naujienų agentūra „Elta“.

Stasys Šedbaras | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Širinskienė: privaloma perbalsuoti

Seimo opozicija buvo pateikusi prašymą dėl ekspertinio vertinimo tyrimo išvados. Buvo prašoma atsakyti į klausimą, koks bus civilinės sąjungos teisinio reguliavimo poveikis.

Į Etikos ir procedūrų komisiją parlamente dėl neinicijuoto vertinimo kreipėsi Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė, kuri tikina, kad TKK privalės perbalsuoti civilinės sąjungos klausimu, kadangi šis balsavimas privalo būti anuliuoti.

Agnė Širinskienė | lrs.lt/V. Chornos nuotr.

Jarmo.net primena, kad anksčiau TKK pritarė Civilinės sąjungos įstatymo projektui bei atsisakė inicijuoti ekspertinį vertinimą. A. Širinskienė tąkart pažadėjo nenusileisti, o valdantieji apkaltino opoziciją mėginant vilkinti įstatymo svarstymą. Aistros verda ir dėl kanapių dekriminalizavimo – dėl šio klausimo greičiausiai irgi prireiks ekspertinio vertinimo, kurio prašo opozicija.

„Niekas anksčiau neįvyks 

TTK pirmininkas Stasys Šetbaras teigia, kad abejoja, ar ekspertinis vertinimas ką bepakeis, mat kartą komiteto nariams jau pritarus civilinei sąjungai, antrąkart komitete šis klausimas greičiausiai nebebus svarstomas.

„Aš teiksiu, matyt, sausio mėnesį komitetui šitą klausimą. Dabar nėra klausimai suformuluoti, iniciatoriai nesuformulavo. Tai aš paprašysiu komiteto narių, kad suformuluotų klausimus, nes kažką ekspertams reikia pateikti. Ir tada priimsime galutinį sprendimą, o pirmas kreipimasis pagal statutą turi eiti į universitetus, teisės mokslo institutus. Tik tada, jeigu ten nėra ekspertų – tada viešasis pirkimas. Aišku, kad viskas užsitęs“, – „Eltai“ sakė S. Šedbaras.

TTK pirmininkas teigė, kad tiek kanapių dekriminalizavimo, tiek civilinės sąjungos klausimai grįš į pavasario sesiją. „Niekas anksčiau neįvyks“, – teigė jis. 

Armonaitė: „laisviečiai“ beveik šliaužiojo keliais

Laisvės partijos, atsinešusios į Seimą partnerystės klausimą, pirmininkė Aušrinė Armonaitė šį mėnesį išplatino viešą kreipimąsi, kuriame teigė, kad jai „gėda prieš žmones, kurie turi išvažiuoti iš Lietuvos, kurie jaučiasi antrarūšiai“, nes partnerystės pažadas kol kas netęsiamas.

Aušrinė Armonaitė | lrs.lt nuotr.

„Man, kaip ministrei, gėda prieš Lietuvos tarptautinius partnerius ir investuotojus“, – pridūrė A. Armonaitė.

Vienas su portalu tv3.lt kalbėjęs neįvardytas konservatorius pareiškė, kad TS-LKD nariai nesistengs ieškodami palaikymo Laisvės partijai svarbiais klausimais, kadangi pastarosios nariai dėl Mykolo Majausko pasiūlytos PVM lengvatos restoranams ir kavinėms balsavo kitaip nei pageidavo premjerė Ingrida Šimonytė. Pasak anonimiško politiko, nuo šiol „laisviečiai“ turės „šliaužti ant kelių ir sakyti, kad bus geri“.

„Galėčiau atsakyti, kad jau ir dabar tą darėme. Nes telkėme paramą visais įmanomais būdais, kaip galėjome: ir opozicijoje, ir pozicijoje, nes tai mums ir buvo, ir yra, ir lieka viena svarbiausių programinių reformų. Bet aš tikrai noriu pasakyti, kad, tarkime, LGBT žmonių partnerystės ar santykių reguliavimo, lygiateisiškumo klausimai nėra tokie, kurie taip greitai įvyksta“, – interviu portalui 15min.lt anksčiau šį mėnesį sakė Ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.
Naujesnė Senesni