JAV Atstovų Rūmų pirmininku tapo LGBTQ+ priešininkas

Po kelias dienas trukusių ginčų ir partinių konfliktų, Respublikonų partijos kongresmenas Kevinas McCarthy išrinktas JAV Atstovų rūmų pirmininku.

Kevinas McCarthy | Nuotraukos šaltinis: majorityleader.gov


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kalifornijos valstijos atstovas ankstų šeštadienio rytą (sausio 7-ąją) laimėjo Atstovų rūmų pirmininko rinkimus. Nors respublikonai dabar turi daugumą Atstovų rūmuose, K. McCarthy užsitikrino pakankamai balsų tik po 15-ojo balsavimo. Tai – beprecedentis įvykis: prireikė daugiausia balsavimo raundų per pusantro amžiaus.

„Buvo visai lengva, ar ne?“ – juokavo jis po galiausiai pavykusio balsavimo.

Žiniasklaidos duomenimis, telefonu įsikišo kadenciją baigęs ir rinkimus pralaimėjęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Apie tai užsiminė ir K. McCarthy. „Specialiai noriu padėkoti prezidentui Donaldui Trumpui – niekas neturėtų abejoti jo įtaka“, – sakė jis.

Politikas pakeitė Nancy Pelosi, kuri ilgą laiką pasisakė už LGBTQ+ bendruomenės teises. To paties negalima pasakyti apie patį K. McCarthy.

į Kongresą pirmą kartą K. McCarthy buvo išrinktas 2006 metais. Jo biografijoje – ne viena juoda dėmė, užtiškusi, kai jis priešinosi LGBTQ+ teisėms.

Štai dabartinis Atstovų Rūmų pirmininkas praėjusiais metais balsavo prieš galiausiai priimtą Pagarbos santuokai įstatymą – projektą, kuris federaliniu lygiu užtikrina, kad ir toliau būtų pripažįstamos tos pačios lyties ir mišriosios santuokos visose JAV.

2011-aisiais respublikonai sukilo prieš Barackos Obamos administracijos gintą Santuokos gynybos įstatymą. Tarp „sukilėlių“ – ir K. McCarthy. Tąkart jiems pavyko neleisti pripažinti tos pačios lyties asmenų santuokų federaliu lygiu. Tai savo ruožtu užkirto kelią tos pačios lyties poroms išmokėti sutuoktinių išmokas.

K. McCarthy taip pat nepritarė Lygybės įstatymui – išsamiam LGBTQ+ nediskriminavimo projektui. Nors 2021-ųjų vasarį įstatymas Astovų Rūmus pasiekė, tačiau Senate jis iki šiol lieka įstrigęs.

K. McCarthy taip pat nepalaikė LGBTQ+ duomenų įtraukimo įstatymo.

Baiminamasi, kad pirmininkaujant konservatyviam respublikonui, LGBTQ+ teises užtikrinantys įstatymų projektai liks paribiuose.

Astovų Rūmų pirmininkas tvirtina rūmų darbotvarkę ir prižiūri įstatymų leidybos darbą. Jo vaidmuo yra pirmasis po JAV viceprezidento.

Prezidentas Joe Bidenas pasveikino K. McCarthy su pergale ir sakė nekantriai laukiantis darbo pradžios su Respublikonų partija.

„Amerikos žmonės tikisi, kad jų lyderiai valdys taip, kad amerikiečių poreikiai būtų aukščiau visko, ir tai yra tai, ką mes turime padaryti dabar“, – sakė J. Bidenas.
Naujesnė Senesni