JK surašymo duomenys pirmąkart atskleidė LGBTQ+ populiaciją

Sausio 6-ąją, penktadienį, Jungtinės Karalystės Nacionalinis statistikos biuras paskelbė 2021 metų gyventojų surašymo duomenis, kurie parodė, kad lesbietės, gėjai ir biseksualūs žmonės sudaro apie 1,3 mln. (3,2 proc.) visų gyventojų.

Asociatyvi Karollyne Hubert/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Iš surašytųjų 1,28 procento save laiko biseksualais, 1,54 proc. – gėjais arba lesbietėmis, o dar 0,23 proc. žmonių save įvardijo esant panseksualiais.

262 tūkst. žmonių (0,5 %) teigė, kad jų lytinė tapatybė skiriasi nuo gimimo metu užregistruotos lyties.

Ankstesniais Jungtinės Karalystės Vyriausybės skaičiavimais, šalyje gyvena nuo 200 tūkst. iki 500 tūkst. translyčių asmenų.

Apie 3,6 mln. žmonių (7,5 proc.) neatsakė į klausimą apie seksualinę orientaciją, o 2,9 mln. (6,0 proc.) nusprendė neatskleisti savo lytinės tapatybės.

Tai pirmasis surašymas, kurio metu Jungtinėje Karalystėje žmonių buvo klausiama apie jų seksualinę orientaciją ir lytinę tapatybę.

Duomenys remiasi apklausus 16-kos ir vyresnio amžiaus kategorijos Jungtinės Karalystės gyventojus. Surašymas vyko 2021 m. kovo 21 d. Anglijos ir Velso regionuose, kuriuose gyvena apie 59,6 mln. gyventojų. Škotijoje surašymas buvo atidėtas dėl pandemijos, tačiau tikimasi, kad rezultatai bus paskelbti vėliau šiais metais.

Sprendimą įtraukti savanorišką klausimą apie lytinę tapatybę kai kurios organizacijos palankiai įvertino kaip „žingsnį teisinga linkme“.

Glazgo universiteto mokslinis bendradarbis ir LGBTQ+ duomenų ekspertas Kevinas Guyanas teigė, kad šie duomenys gali būti panaudoti „bendruomenės labui“.

„Analizė savaime neišspręs problemų, turinčių neigiamą poveikį daugeliui LGBTQ+ žmonių, pavyzdžiui, pragyvenimo išlaidų krizės ir galimybė gauti sveikatos priežiūros paslaugas ar būsto įperkamumas, – sakė jis. – Tačiau tai turi būti suprantama kaip pirmasis žingsnis ilgesniame pokyčių kelyje“.

Organizacijos „Bi Pride UK“ pirmininko pavaduotojas Robas Davey teigia, kad šie skaičiai nėra staigmena daugumai žmonių – esą jau kurį laiką žinoma, kad bendruomenė yra nemaža, net jei ji dažnai lieka paslėpta.

„Ne staigmena, bet labai puiku, kad tai oficialiai patvirtino surašymas, nes iš tikrųjų didelė LGBTQ+ bendruomenės dalis yra ištrinta“, – sakė jis leidiniui „PinkNews“.

R. Davey pasidžiaugė ir tuo, kad buvo surašytos atskiros žmonių grupės, tokios kaip biseksualai.

„Jūs nematote tiek daug diskusijų apie biseksualų ir panseksualų problemas, kiek apie gėjų ir lesbiečių“, – kartu apgailestavo jis.

„Mes tikimės, kad šie duomenys bus naudojami siekiant ateityje labiau paremti šią bendruomenę ir užtikrinti, kad finansavimas pateks į reikiamas rankas“, – pridūrė R. Davey.

Anot jo, iki šiol nemaža dalis LGBTQ+ bendruomenės tartum pasislepia – neatskleidžia seksualinės orientacijos arba palaiko santykius, kuriuos pašaliniai laiko heteroseksualiais.

„Esame labai pasislėpusi bendruomenė ir tai šiek tiek atsiskleidžia“, – kalbėjo R. Davey.

Parengta pagal bbc.com ir thepinknews.com informaciją
Naujesnė Senesni