Raskevičius aptarė, kas bus, jeigu nepavyks priimti civilinės sąjungos

Seime šią kadenciją Civilinės sąjungos įstatymo gali ir nepavykti priimti. Tokį liūdną scenarijų piešia parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius. „Laisvietis“ atviras – sulaukti paramos LGBTQ+ bendruomenei svarbiu klausimu itin sunku, mat palaikymas kartais priklauso, kaip jis pats sako, ir nuo mėnulio fazės, skelbia portalas delfi.lt

Tomas Vytautas Raskevičius, Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Aušrinė Armonaitė |  lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

T. V. Raskevičius „Delfi TV“ laidoje „Redaktoriaus virtuvė“ teigė besitikintis, kad net ir nepavykus priimti civilinės sąjungos, Laisvės partijos rinkėjai nenusisuks ir neišbrauks šios partijos iš politinio žemėlapio.

„Kalbant apie ateitį, susiklosčius pačiam blogiausiam scenarijui, tiesiog rinkėjai turės į parlamentą atvesti daugiau politinių jėgų, kurios nekrūpčiotų, o pasakytų, kad mus reikia Vakarų partnerių ne tik ginklų ir tankų, bet ir jų vertybių, nes tai demokratinės, žmones gerbiančios vertybės“, – teigė T. V. Raskevičius, rašo delfi.lt

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigas einantis politikas anksčiau buvo parengęs Partnerystės įstatymą. Laisvės partija į rinkimus ėjo su pažadu per 100 dienų registruoti vienos lyties asmenų partnerystę. Tačiau nors registravimui laiko prireikė ir daugiau, įstatymo projektas neįveikė net pirmosios – pateikimo – stadijos.

Praėjusių metų pavasarį konservatorė Jurgita Sejonienė pristatė kitą projektą – Civilinės sąjungos įstatymą, kuris buvo pateiktas, bet dar nesvarstytas.

„Rugsėjį Teisės ir teisėtvarkos komitete buvo apsispręsta pritarti Civilinės sąjungos įstatymo projektui ir atmesti Artimo ryšio įstatymo projektą. Ir dabar tas projektas antram ir trečiam balsavimui turi grįžti į Seimo posėdžių salę. Manau, jog kai kurie Seimo nariai laukia Ukrainos pergalės, nes nori įsitikinti, kad ruso batas į Lietuvą niekada jau nebeįžengs ir gal jiems bus paprasčiau balsuoti už vakarietiškas, o ne prorusiškas vertybes. Tai yra vertybinis klausimas“, – delfi.lt cituoja T. V. Raskevičių.

„Laisvietis“ kalbėjo, kad jo partiečiai, sudarę koaliciją su liberalais bei konservatoriais, stengiasi, tačiau paramą užsitikinti sunku. „Visą laiką reikėjo skaičiuoti balsus, yra „exelio“ lentelės, jos dėliojasi, jos rodo situaciją 50 ir 50 proc., labai atvirai sakau“, – sakė Seimo narys.

Jis teigė, kad „pagrindinis klausimas“ kyla tuomet, kai reikia apsispręsti, „kada įstatymas grįš į salę“, kada konstatuoti, jog jau užtikrinta reikiama balsų dauguma. „Kas lemtų, kad tie 50 ir 50 proc. pasistumtų bent jau į minimalią paramą įstatymo naudai? Mėnulio fazė, matyt“, – ironizavo politikas.

Anot jo, anksčiau ar vėliau civilinė sąjunga arba partnerystė bus priimta, tik kyla klausimas, kaip greitai tai nutiks. „Lietuva yra Vakarų pasaulio dalis, vertybiškai eina į Vakarus, keičiasi visuomenės požiūris ir tai yra neišvengiama. Mes esame teisūs, tie pokyčiai įvyko visose valstybėse, jie davė pozityvių rezultatų, tai neišvengiamai atsitiks ir Lietuvoje“, – teigė T. V. Raskevičius.

Nors valdančiojoje koalicijoje partnerystės arba civilinės sąjungos klausimu verda nesutarimai ir ne visi politikai palaiko įstatymus, gerinančius LGBTQ+ asmenų padėtį, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas prognozuoja, kad valdantieji išsilaikys, kadangi „daugumai nėra jokios alternatyvos“.

Anot jo, koalicijos partneriai įsipareigojo vienas kitą remti svarbiais klausimais.

„Tam tikrais etapais yra didelio nusivylimo, ypač kai nesilaikoma dalykų, kurie sutarti žodžiu, kai pasakoma vienaip, o elgiamasi kitaip. Dažnai cituojamas tas vienas punktas, kad koalicijos partneriai dės visas pastangas, kad tam tikri įstatymų projektai būtų priimti. Tai kaip aš turėčiau traktuoti, kad jei įregistravus įstatymo projektą, kuris priskirtinas prie kitų klausimų, kiti valdantieji registruoja alternatyvius projektus. Tai čia kas – bendros pastangos? Ne, čia yra veikimas prieš“, – kritikos koalicijos partneriams nepagailėjo T. V. Raskevičius.

Kas antras šalies gyventojų palaiko tos pačios lyties porų galimybę įteisinti santykius, sudarant civilinę sąjungą, rodo portalo delfi.lt apklausa. 70 proc. apklaustųjų teigiamai žiūri į civilines sąjungas tarp vyro ir moters, praėjusių metų lapkritį paskelbė naujienų agentūra ELTA.
Naujesnė Senesni