Zabarauskas kirto Raskevičiui: „Prašau nedaryti gėdos LGBTQ+ bendruomenei“

Tomo Vytauto Raskevičiaus pasiūlytas planas, kaip suteikti tos pačios lyties poroms sugyventinio statusą Vilniaus miesto savivaldybės ribose, sulaukė audringos kritikos. Režisierius, LGBTQ+ lygiateisiškumo temomis nevengiantis pasisakyti Romas Zabarauskas sako, kad toks pasiūlymas yra nei orus, nei rimtas.

T. V. Raskevičius | Viktoriios Chornos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Trečiadienį žiniasklaidai buvo nutekintas darbinis dokumentas, kuriame matyti, kaip T. V. Raskevičius kartu su Vilniaus miesto savivaldybės teisininkais svarsto įteisinti partnerystę Vilniaus mieste, jeigu Seime nepavyktų priimti Civilinės sąjungos įstatymo.

Ketvirtadienio rytą T. V. Raskevičius patvirtino, kad dokumentas yra autentiškas

„Taip, tokią idėją suformulavau ir aptariau su kolegomis teisininkais dar praėjusių metų spalio mėnesį – spaudoje nutekintas to laikotarpio susirašinėjimas yra autentiškas. Partnerystės (ar civilinės sąjungos) įteisinimas buvo, yra ir bus mano politinėje darbotvarkėje ir mano galvoje. Aš dariau, darau ir darysiu viską, kas yra mano galioje, kad šis politinis klausimas būtų išspręstas“, – tikino politikas.

„Įstatymo priėmimas parlamente yra pagrindinis ir vienintelis tinkamas šio klausimo sprendimo būdas“, – pridūrė jis.

Kartu T. V. Raskevičius pažymėjo, kad tam tikras garantijas nesusituokusioms poroms galima užtikrinti ir savivaldos lygmeniu. Pasak jo, Civilinis kodeksas numato, kad partnerystę gali registruoti sugyventiniai. „Civilinis kodeksas ar joks kitas teisės aktas nedetalizuoja, kaip yra įgyjamas sugyventinio statusas, bet iš Civilinio kodekso yra aišku, kad sugyventinio statusas yra ne partnerystės įregistravimo pasekmė, o sąlyga arba prielaida“, – tikino Seimo narys.

Politiko pasiūlymas – savivaldos lygiu patvirtinti tvarką, pagal kurią du „giminystės ryšiais nesusiję ir konkrečioje savivaldybėje gyvenantys asmenys“ galėtų gauti savivaldybės išduotą pažymėjimą arba kitokį patvirtinimą apie sugyventinio statusą.

„<...> tokie asmenys savo santykyje su kitomis valstybės institucijomis jau turėtų jų tarpusavio santykį pagrindžiantį dokumentą, o tai, mano nuomone, būtų teisinis pagrindas naudotis įstatymuose įtvirtintomis ir „sugyventiniams“ taikomomis teisėmis ir pareigomis“, – rašė T. V. Raskevičius.

Tačiau su parlamentaru griežtai nesutinka LGBTQ+ bendruomenės narys R. Zabarauskas.

„Šis pasiūlymas suteikia mažiau orumo nei Agnės Širinskienės ir jos bendražygių artimo ryšio įteisinimo siūlymai, – ketvirtadienį rašė jis savo feisbuko paskyroje. – Net ir šios idėjos Raskevičius, tapęs meru, greičiausiai negebėtų įgyvendinti, o jei negebėtų – nieko dėl to nedarytų, arba siektų dar kito politinio posto, kaip jau įrodė savo veiksmais Seime“.

Anot R. Zabarausko, R. Šimašius, pritariantis T. V. Raskevičiaus idėjai, galėjo siūlomą tvarką priimti daug anksčiau.

„Kadangi to nebuvo daroma, dabartiniai svarstymai atrodo tiesiog kaip reklaminės kampanijos dalis, gal net patiems suprantant, kad jie nėra rimti“, – tikino režisierius.

Pasak jo, idėja savivaldybei išduoti sugyventinio statusą patvirtinantį pažymėjimą – itin kebli.

„Jei šis pasiūlymas ir būtų priimtas, tai greičiausiai sukeltų ilgalaikius teisinius ginčus, kaip įvardinta pačiose nutekintose konsultacijose su Vilniaus savivaldybės teisininkais. Politikui to siekti yra beprasmiška, nes teisinių pokyčių galima siekti ir dabar – teisiniu, o ne politiniu keliu. Be to, kažin ar strateginis bylinėjimasis tokiu keistu atveju būtų vaisingesnis nei paprasčiausiai bylinėjantis dėl užsienyje sudarytos partnerystės ar santuokos pripažinimo.

Dėl tokio pasiūlymo nebuvo rimtų konsultacijų su žmogaus teisių organizacijomis ar LGBTQ+ bendruomene, jam tiesiog nėra nei poreikio, nei pritarimo.

Gana yra gana. Prašau nedaryti gėdos LGBTQ+ bendruomenei. Tai akivaizdus noras iki paskutinės minutės įsikabinti valdžios, dumiant visuomenės akis“, – rašė R. Zabarauskas.
Naujesnė Senesni