Simonas Bartulis. Žmonių „outinimas“ yra homofobija

Tikrai nesitikėjau, kad norėsis parašyti kažką apie tai, kaip Asta Stašaitytė bandė išoutinti (ištraukti iš spintos) savo buvusį vyrą Giedrių Masalskį, tačiau pamačiau, kaip šį veiksmą teisina kai kurios feministės, kurios tuo pat metu ir būna LGBTQ+ žmonių sąjungininkės. Man tai pasirodė keista, neteisinga ir iškreipta.

Simonas Bartulis | Asmeninio archyvo nuotr.


Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas

Gal todėl geriau kalbėti bendrai: žmonių outinimas (ypač siekiant pažeminti, įskaudinti, atsigriebti) yra homofobija. Jei tu taip darai, tu esi homofobas, nes tau nerūpi ne tik to specifinio žmogaus situacija, bet ir kitų LGBTQ žmonių. Dažnai galvojama apie finansinę sėkmę, karjerą, ypač jei žmonės yra pramogų versle. Tačiau iš mano patirties žmonėms dažnai yra baisu dėl a) fizinio saugumo, b) emocinio saugumo (patyčios, užgauliojimai), c) šeimos reakcijos. 

Apskritai, net jei viso šito nebūna, outinimas yra baisi trauma – ar tau 18, ar 40 metų, ar tu turtingas, ar ne. Tai tau yra šokas, kurio negali kontroliuoti. Tu pats niekada nebegalėsi to padaryti tada, kai tau bus saugu, ir tai gali turėti pasekmių visam gyvenimui.

Žymių žmonių outinimas, kad ir kaip man asmeniškai nėra įdomūs jų gyvenimai, taip pat gali kenkti. Nebūtinai jiems, bet ir kitiems LGBTQ+ žmonėms. Nes visuomenė, matant tokius viešus pavyzdžius, pradeda galvoti, kad išėjimas iš spintos yra no big deal. Arba kad tai galima daryti tada, kai užsinori pagal savo kontekstą ir taip naudoti kitų žmonių paslaptį tartum asmeninį ginklą.
 
Taip, tu neturėtum išoutinti žmogaus net jis tave įskaudino. Skaudina žmonės, jų veiksmai, o ne seksualinė orientacija. Net jeigu tu esi nukentėjęs nuo kito žmogaus, mes privalome sau taikyti etikos standartus savo pykčio reiškimui. Jeigu tu nukentėjai nuo juodaodžio, tavo asmeninis rasizmas vis tiek nebūtų gerai.
 
A. Stašaitytė galbūt tikrai patyrė daug blogų situacijų būdama G. Masalskio žmona. Jeigu jis jos nemylėjo, nes, sakykim, nėra heteroseksualus, apie nemeilę ir galima kalbėti, o ne spekuliuoti jo orientacija ar ją viešinti, jeigu tai yra žinoma. Jeigu žmogus skyrybų procese buvo nesąžiningas dalinantis turtu, tai, na, atsiprašau, prie ko čia orientacija? Vadinasi, žmogus turi nuoskaudą ir nori kitą pakankinti atitinkamai, kas tiesiog yra tragedija nepriklausomai nuo to, kokią skriaudą pats patyrei. Jeigu jis prieš žmogų psichologiškai smurtavo, tai apie tai ir galima kalbėti.

Ir iš to išeinančios insinuacijos – va, kažkas apie seksą su mano buvusiu vyru, tai jis gėjus, nes manęs nepatenkino – yra paprasčiausios patyčios, dar ir homofobiškos.

Tu neturėtum išoutinti žmogaus net jeigu jis yra viešas asmuo. Matyti motyvacija, kad G. Masalskis yra viešas asmuo galios pozicijoje, todėl jo outinimas yra okay, buvo tiesiog keistenybė. Tikrai wow. Kokią galią jis turi visuomenėje? Mano galvoje, galią turi Šimonytė, Skvernelis. Na gal net Gražulis kaip Seimo narys. Pramogų verslo žmonės turi tam tikrą galią, bet ar tikrai ji tokia, kuri paverčia bet kokias patyčias apie juos okay? Patyčias, kurias mato kiti LGBTQ+ žmonės ir jaučia svetimą gėdą, nes supranta, kad tai gali nutikti ir jiems.
 
Nekalbant apie G. Masalskį, o bendrai: taip, gyvename visuomenėje, kur gėjus gali susituokti su moterimi. 

Galbūt šitoje vietoje galėtume turėti pokalbį apie tai, kodėl taip nutinka, o ne automatiškai teisinti to žmogaus išlupimą iš spintos?

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni