Aktyvistai, politikai ir JT smerkia Ugandoje priimtą anti-LGBTQ+ įstatymą

Jungtinės Tautos (JT) ir Jungtinės Valstijos trečiadienį išreiškė tarptautinį pasipiktinimą dėl Ugandos parlamentarų priimto griežto įstatymo projekto, kuriuo kriminalizuojamas tapatinimasis su LGBTQ+ bendruomene.

Asociatyvi Justin Luca Krause/unsplash.com nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas paprašė Ugandos prezidento Yoweri Museveni nepasirašyti antradienį priimto įstatymo projekto. Šį įstatymą jis pavadino „drakonišku“ sakydamas, kad jis turės neigiamų pasekmių visai visuomenei ir pažeis šalies Konstituciją.

„Šio diskriminacinio įstatymo priėmimas – tikriausiai vieno prasčiausių tokio pobūdžio įstatymų pasaulyje – kelia didelį nerimą, – teigė V. Turkas. – Jei įstatymą pasirašys prezidentas, lesbietės, gėjai ir biseksualai Ugandoje taps nusikaltėliais vien už tai, kad jie egzistuoja, yra tokie, kokie jie yra. Tai galėtų sudaryti sąlygas sistemingai pažeisti beveik visas teises ir supriešinti žmones“.

JAV valstybės sekretorius Antonis Blinkenas pasmerkė įstatymo projektą, kuris, anot jo, „pakenktų pagrindinėms visų Ugandos gyventojų žmogaus teisėms“.

„Griežtai raginame Ugandos Vyriausybę persvarstyti šio teisės akto įgyvendinimą“, – tviteryje paskelbė jis.

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Linda Thomas-Greenfield šią savaitę du kartus kalbėjosi su Ugandos prezidentu norėdama išreikšti „didelį susirūpinimą“ dėl teisės akto, trečiadienį CNN atskleidė neįvardytas JAV pareigūnas.

Naujuoju teisės aktu tęsiamas tolesnis susidorojimas su LGBTQ+ žmonėmis šalyje, kurioje tos pačios lyties santykiai jau yra pripažinti neteisėtais – už juos baudžiama įkalinimu iki gyvos galvos. Projektu apimamas draudimas skatinti ir kurstyti homoseksualumą .

Įstatymą dar turi būti pasirašyti Ugandos prezidentas Y. Museveni.

Ugandoje jau 2009 metais buvo pristatytas prieš homoseksualumą nukreiptas įstatymo projektas, kuriame buvo numatyta mirties bausmė už lytinius santykius.

Šalies įstatymų leidėjai 2014 metais priėmė įstatymo projektą, tačiau norma, kuria skiriama mirties bausmė, pakeista pasiūlymu LGBTQ+ asmenis įkalinti iki gyvos galvos. Įstatymas galiausiai buvo panaikintas.

Žmogaus teisių aktyvistė Sarah Kihika Kasande kalbėjo, kad jeigu Ugandos prezidentas Y. Museveni pritars įstatymo projektui, jis duos leidimą vykdyti valstybės sankcionuotus išpuolius prieš LGBTQ+ asmenis.

LGBTQ+ aktyvistas Pepe Julian Onziema kalbėjo, kad LGBTQ+ bendruomenės nariai dabar gyvena baimėje, tačiau pasiduoti neketina.

„Šalyje yra didelė LGBTQ+ bendruomenė, todėl negalime tiesiog pasiduoti. Rasime įvairių darbo būdų“, – sakė jis.

Kai kuriems Ugandos LGBTQ+ bendruomenės nariams prieglobsčio kitose šalyse ieškojimas gali tapti „paskutine išeitimi“, teigė P. J. Onziema.

„Tačiau sunku prašyti prieglobsčio, ypač juodaodžiui queer žmogui. Galimybės dar labiau susiaurėja. Tačiau aš tikiuosi, kad šalys, kurias žmonės pasirinks vykti ieškoti prieglobsčio, iš tikrųjų juos priims, o ne toliau marginalizuosis“, – dėstė jis.

Parengta pagal cnn.com informaciją
Naujesnė Senesni