Ugandoje ketinama įvesti mirties bausmę už „sunkinantį homoseksualumą“

Ugandoje priimtas įstatymas, pagal kurį priklausymas LGBTQ+ bendruomenei laikomas nusikaltimu, o už „sunkinantį homoseksualumą“ gresia mirties bausmė.

Asociatyvi unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Įstatymo projektas buvo priimtas antradienio vakarą sausakimšuose parlamento rūmuose – jam pritarė 389 deputatai.

Ugandoje LGBTQ+ asmenys jau susiduria su teisine diskriminacija ir minios smurtu. Tačiau joje priimtas prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptas įstatymas – vienas griežčiausių pasaulyje.

Daugiau nei 30 Afrikos šalių, įskaitant Ugandą, yra uždraudusios tos pačios lyties asmenų santykius.

Naujojo įstatymo šalininkai teigia, kad už LGBTQ+ „veiklą“ reikia bausti griežčiau, nes ji kelia grėsmę tradicinėms vertybėms.

Pagal įstatymą žmonėms uždrausta „skatinti ir kurstyti“ homoseksualumą, taip pat neleidžiama užmegzti tos pačios lyties asmenų santykių. Už įstatymo pažeidimus numatytos griežtos sankcijos: įkalinimas iki gyvos galvos arba mirties bausmė.

Įstatymą dar turės pasirašyti Ugandos prezidentas Yoweri Museveni, kuris turi teisę projektą vetuoti.

Neseniai jis užsiminė, kad palaiko įstatyme numatytas nuostatas ir apkaltino Vakarų šalis „bandymu primesti savo praktiką kitoms“ šalims.

Įstatymą praėjusį mėnesį pateikė opozicijai priklausantys politikai, kurie pareiškė, kad jų tikslas – bausti už homoseksualumo „skatinimą, verbavimą ir finansavimą“.

„Mūsų kūrėjas Dievas džiaugiasi tuo, kas vyksta... Aš palaikau įstatymo projektą, kuriuo siekiama apsaugoti mūsų vaikų ateitį. Kalbame apie mūsų tautos suverenitetą, niekas neturėtų mūsų šantažuoti, niekas neturėtų mūsų gąsdinti“, – teigė projekto autorius Davidas Bahati

Tiesa, įstatymo priešininkas Foxas Odoi teigė, kad projektas yra „nepagalvotas“ ir prieštarauja Konstitucijai, nes juo „kriminalizuojami asmenys, o ne elgesys“.

Jei įstatymo projektas bus pasirašytas, jis „pažeiss kelias pagrindines teises, įskaitant teisę į saviraišką ir asociacijų laisvę, privatumą, lygybę ir nediskriminavimo“ principus, nurodė tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“.

„Vienas ekstremaliausių šio naujojo įstatymo projekto bruožų yra tai, kad juo žmonės kriminalizuojami vien už tai, kas jie yra, taip pat toliau pažeidžiamos teisės į privatumą, saviraiškos ir asociacijų laisvės, kurios Ugandoje jau yra pamintos, – sakė organizacijos atstovas Oryem Nyeko. – Ugandos politikai turėtų sutelkti dėmesį į įstatymų, ginančių pažeidžiamas mažumas ir įtvirtinančių pagrindines teises, priėmimą“.

Parengta pagal news.sky.com informaciją
Naujesnė Senesni