Bosnijoje ir Hercegovinoje per homofobišką išpuolį sužeisti 3 žmonės

Bosnijos LGBTQ+ teisių aktyvistai pirmadienį apkaltino šalies lyderį ir Banja Lukos miesto merą išprovokavus savaitgalį įvykdytą neapykantos išpuolį, per kurį buvo sužeisti 3 žmonės.

Asociatyvi Raphael Renter/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kovo 18-ąją šiauriniame Banja Lukos mieste po filmo apie vietinę LGBTQ+ bendruomenę peržiūros ir įvykusios diskusijos gobtuvais apsigobę 30 vyrų priešais „Transparency International“ patalpas užpuolė apie 15 į renginį atvykusių LGBTQ+ aktyvistų ir žurnalistų.

Pirmadienį Sarajeve susirinkusiems žurnalistams žmogaus teisių gynėja Mirza Halilcevic patvirtino, kad per šį išpuolį buvo sužeisti 3 žmonės.

Anot liudytojų, išpuolis įvyko policijos pareigūnų akivaizdoje, kurie anksčiau jiems pareiškė negalintys garantuoti saugumo.

Kaip skelbia barrons.com, likus kelioms valandoms iki renginio pradžios policija, remdamasi saugumo sumetimais, neleido rodyti dokumentinio filmo. Pareigūnai pranešė organizatoriams, kad renginys, kuris turėjo vykti kultūros centre, uždraustas, nes tam priešinosi vietos gyventojai, įvairios asociacijos ir futbolo sirgaliai.

Šeštadienio vakarą futbolo gerbėjų minios vaikščiojo Banja Lukoje ir skandavo įžeidimus LGBTQ+ bendruomenei, sakė įvykio vietoje buvę žmonės.

Žmogaus teisių gynėjai ketina pateiks baudžiamuosius kaltinimus Bosnijos ir Hercegovinos prezidiumo pirmininkui Miloradui Dodikui ir Banja Lukos merui dėl siekio uždrausti renginį bei sukurstyti smurtą, sakė Bosnijos „Pride March“ organizatorė Lejla Huremovič.

„Tai neapykantos nusikaltimas prieš LGBTQ žmones“, – pridūrė ji.

M. Dodikas anksčiau priešinosi LGBTQ+ aktyvistų iniciatyvai rengti filmo peržiūrą bei diskusiją ir teigė, kad tikisi, jog policija tam užkirs kelią.

„Jie (LGBTQ+ žmonės) priekabiauja prie kitų“, – kalbėjo jis.
Naujesnė Senesni