Japonijos opozicinė partija pateikė įstatymo projektą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų pripažinimo

Pagrindinė Japonijos opozicinė partija pirmadienį parlamentui pateikė įstatymo projektą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų pripažinimo. Taip tikimasi paraginti šalies Vyriausybę prieš gegužę įvyksiantį G7 viršūnių susitikimą užtikrinti LGBTQ+ šeimų teises.

Asociatyvi unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Įstatymo projektu būtų pakeistas Civilinis kodeksas.

1947 metais patvirtinta Japonijos Konstitucija numato, kad „santuoka gali būti sudaroma tik abipusiu skirtingų lyčių sutikimu“.

Naujausios apklausos rodo, kad dauguma japonų pritaria tos pačios lyties asmenų santuokų pripažinimui.

„Manau, kad tai yra diskriminacija, jei heteroseksualių porų santuoka teisėtai pripažįstama, bet tos pačios lyties porų santuoka – ne“, – sakė įstatymą pateikusios Konstitucinės demokratų partijos pirmininkas Chinami Nishimura.

Panašų įstatymo projektą Konstitucinė demokratų partija kartu su kitomis opozicinėmis partijomis jau teikė 2019 metais, tačiau parlamente jis tąkart nebuvo svarstomas.

Japonija yra vienintelė G7 šalis, nepripažįstanti tos pačios lyties asmenų santuokų.

Praėjusią savaitę Japonijos premjeras Fumio Kishida sulaukė kritikos po to, kai pareiškė, jog tos pačios lyties asmenų santuokų nepripažinimas „nėra nesąžininga valstybės diskriminacija“.

F. Kishida teigė, kad tos pačios lyties asmenų santuokų pripažinimas „pakeis visuomenę“, todėl įstatymų leidėjai turi būti „labai atsargūs svarstydami šį klausimą“.

Praėjusį mėnesį F. Kishida taip pat sulaukė kritikos po to, kai vienas iš jo patarėjų komentavo, kad „net nenorėtų pažvelgti“ į susituokusias tos pačios lyties poras. Pats premjeras tokius komentarus pavadino „piktinančiais“ ir „nesuderinamais“ su įtraukia visuomene, kurios siekia Vyriausybė.

Parengta pagal scmp.com
Naujesnė Senesni