„KyivPride“: po Rusijos invazijos ukrainiečiai tapo atviresni LGBTQ+ žmonėms

Karas pakeitė Ukrainą – nemaža dalis šios šalies gyventojų, anksčiau skeptiškai vertinusių LGBTQ+ bendruomenę, tapo jai kur kas atviresni, teigia žmogaus teisių aktyvistai.

Asociatyvi Marek Studzinski/unsplash.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

LGBTQ+ organizacijos „KyivPride“ įkurtos prieglaudos koordinatorės Jul Sirous ir Olga Onipko padeda ukrainiečiams, pasitraukusiems iš karštųjų regionų, kurie šiuo metu patiria nuožmiausią apsiaustį. „KyivPride“ orientuojasi į pagalbą LGBTQ+ bendruomenei, kurios nariai gali prisiglausti prieglaudoje, joje gauti saugią pastogę, psichologinę paramą, pasiūlomi ir kursai, padedantys susirasti naują darbą.

Pasak J. Sirous ir O. Onipko, karo metu LGBTQ+ bendruomenei būtina suteikti „saugią vietą“.

Lėšas prieglaudos įkurtuvėms skyrė Kopenhagoje gyvenantis britas Steve Tayloras, kuris yra organizacijos „EuroPride“ valdybos narys.

Anot prieglaudos koordinatorių, ukrainiečiai, taip pat nelikę abejingi vienas kito skausmui, parodė vienybę.

„Turiu omenyje, kad Ukrainos visuomenė pasikeitė ir žmonės pradėjo padėti vieni kitiems. Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl Rusija negali laimėti – mes nesame atskirti. Mes esame kaip viena tauta“, – teigė O. Onipko.

Pasak jos, po praėjusių metų vasario 24-ąją įvykusios Rusijos invazijos į Ukrainą visuomenės nuomonė apie LGBTQ+ asmenis gerėjo, kadangi žmonės LGBTQ+ bendruomenę išvydo padedančią vieni kitiems, kovojančią ir mūšio lauke.

Tiesa, Ukrainoje iki šiol LGBTQ+ teisės yra ribojamos: nėra įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos, žmonės menkai apsaugomi nuo diskriminacijos. 2019 metais atlikta apklausa parodė, kad tik 14 proc. ukrainiečių mano, jog reikia priimti kitos seksualinės orientacijos asmenis.

Tačiau visuomenės nuomonė apie LGBTQ+ asmenis smarkiai pakito, teigė O. Onipko.

„Tai geras pokytis, nes daugelis pradėjo suprasti, kad tokie dalykai kaip seksualinė orientacija ar lytinė tapatybė nėra labai svarbūs, kai tave šie žmonės gelbsti. Manau, kad tai nuostabu“, – tikino ji.

Prieglaudos kuratorės teigė, kad už karo metu įvykstančius pokyčius Ukraina sumoka be galo didelę kainą.

Šių metų vasario 24-ąją Ukrainoje buvo paminėti metai nuo Rusijos invazijos į visą šalį pradžios. „Ištvėrėme. Mes nebuvome nugalėti“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

LGBTQ+ organizacijos „KyivPride“ darbuotojas Edwardas Reeseas, besikalbėdamas su LGBTQ+ naujienų leidiniu „PinkNews“, pabrėžė, kad Ukrainos žmonės nebebijo šalyje pasireiškusios karinės agresijos, nors trokšta, kad karas baigtųsi kaip įmanoma greičiau.

„Mes tikrai norime, kad Rusija kuo greičiau pasitrauktų iš mūsų šalies. Siekiame pergalės. Mes žinome, kad laimėsime šį karą, kad patirsime pergalę, bet tikrai labai sunku išgyventi visus dalykus, kuriuos išgyvename – nuo ​​artimųjų žūčių iki sprogimų. Bet mes nebijome. Esame pavargę, pikti ir veiklūs“, – sakė jis.

Tuo tarpu Ukrainos ambasadorė JAV Oksana Markarova praėjusį mėnesį dalyvavo LGBTQ+ Ukrainos kariuomenės narių fotografijų parodoje Vašingtone, o tai buvo pirmas kartas, kai toks aukšto lygio Ukrainos politikas dalyvavo LGBTQ+ bendruomenei skirtame renginyje, praneša „Washington Blade“.

Per renginį, organizuotą Ukrainos namuose, O. Markarova apibūdino LGBTQ+ bendruomenę kaip „neatsiejamą“ tautos dalį.

„LGBTQ+ bendruomenė yra neatsiejama mūsų visuomenės dalis, nesvarbu, ar ji čia, Jungtinėse Valstijose, ar Ukrainoje“, – sakė ji.

„Kuo greičiau sustabdysime bet kokią diskriminaciją, tuo greičiau laimėsime ne tik mūšio lauke Ukrainoje, bet ir visame pasaulyje“, – pridūrė O. Markarova.

Parengta pagal independent.co.uk ir thepinknews.com informaciją
Naujesnė Senesni