Kai žodžiai neša mirtį: po žiniasklaidos pranešimo nusižudžius nuo pedofilijos nukentėjusiam 15-mečiui – kritikos strėlės Lenkijos valdančiajai partijai

Lenkijos valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS) sulaukė kritikos dėl opozicijai priklausančios parlamentarės 15-mečio sūnaus Mikolajaus Filikso, kuris nusižudė, mirties po to, kai valstybinė radijo stotis paskelbė informaciją, pagal kurią vaikinas indentifikuotas kaip nukentėjusysis nuo pedofilijos.

Asociatyvi David Tomaseti/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Lenkijos parlamente antradienį per M. Filikso laidotuves stojo tylos minutė.

Jo motina Magdalena Filiks, Lenkijos opozicinės partijos „Pilietinė platforma“ parlamentarė, praėjusią savaitę sakė, kad sūnus mirė dar vasario mėnesį.


Paauglys atėmė savo gyvybę praėjus kelioms savaitėms po to, kai valstybinio transliuotojo „Polskie Radio“ tinklui priklausanti radijo stotis „Radio Szczecin“ paskelbė pranešimą apie nuteistą pedofilą ir atskleidė informaciją apie aukas. Ši informacija leido lengvai atpažinti M. Filiksą.

Gruodžio mėnesį radijas atskleidė nepilnamečių amžių ir tai, kad vienas iš nukentėjusiųjų buvo vietos parlamentarės sūnus. Pranešime priduriama, kad nuteistasis, dėl kurio teismo procesas 2021 metais vyko už uždarų durų siekiant apsaugoti nusikaltimo aukas, yra buvęs „Pilietinės platformos“ narys, kandidatas rinkimuose bei LGBTQ+ aktyvistas.

Ši istorija, kurią plačiai nušvietė valstybinė žiniasklaida, sukėlė šurmulį Lenkijoje opozicijos šalininkams tvirtinant, kad PiS organizavo informacijos paskelbimą siekdama politinės naudos, todėl bent iš dalies yra atsakinga už savižudybę.

PiS, kurios šiais metais laukia rinkimai, griežtai kontroliuoja Lenkijos žiniasklaidą ir agituoja prieš LGBTQ+ teises. Jos šalininkai savo ruožtu teigė, kad „Pilietinė platforma“ sąmoningai nuslėpė nuosprendį ir taip piktnaudžiavo.

„Pilietinės platformos“ lyderis Donaldas Tuskas, buvęs Lenkijos ministras pirmininkas ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, tviteryje pažadėjo „priversti PiS atsakyti už kiekvieną piktadarystę, už visą žalą žmonijai ir tragedijas, kurias jie sukėlė būdami valdžioje“.

Lenkijos europarlamentaras ir buvęs ministrų kabineto ministras Radoslawas Sikorskis sakė, kad šis atvejis parodo prokurorų ir PiS valdomos žiniasklaidos bendradarbiavimo mastą. Politiko teigimu, tokios operacijos yra „planuotos ir reguliariai pasitelkiamos politiniams konkurentams sunaikinti“.

PiS ėmėsi tiesioginės Lenkijos valstybinės žiniasklaidos kontrolės netrukus po 2015 metais iškovotos pergalės rinkimuose. Po to laiko daugelis žmogaus teisių organizacijų ir stebėtojų prieidavo išvados, kad valstybinė televizija ir radijas yra vyriausybės propagandos ruporai.

Opozicinės partijos „Lenkija 2050“ lyderis Szymonas Holownia sakė, kad „šiandien nėra žodžių, kurie galėtų suteikti paguodos“.

Jis pridūrė: „Tačiau ateis – tegul niekas tuo neabejoja – atsiskaitymo metas tiems, kurių žodžiai neša mirtį“.

Šią istoriją nušvietęs žurnalistas Tomaszas Duklanowskis sakė, kad informaciją paskelbė tam, jog parodytų esą „ne tik katalikų bažnyčia“ nuslepia vaikų išnaudojimą.

Vyriausybės šalininkai apkaltino opoziciją pasitelkiant šią tragediją politiniams taškams rinktis. Švietimo ministras Przemyslawas Czarnekas valstybinei televizijai TVP sakė, kad tai, jog apie šį atvejį nebuvo pranešta anksčiau, „kenkia visuomenei“.

„Tie patys žmonės, kurie taip garsiai šaukia apie kovą su pedofilija, savo gretose slepia pedofilus“, – sakė P. Czarnekas.

Prokurorai tiria paauglio mirties aplinkybes, o Nacionalinė transliuotojų taryba pradėjo tyrimą siekdama išsiaiškinti, ar stotis transliavo turinį, „leidžiantį identifikuoti nukentėjusius vaikus ir tai sukėlė didelį pavojų jų gerovei“.

Parengta pagal theguardian.com informaciją
Naujesnė Senesni