Ukrainos parlamentarė registravo Partnerystės įstatymą: „Jų orumas yra laiku“

Ukrainos parlamentarė Inna Sovsun trečiadienį pranešė pateikusi registruoti Partnerystės įstatymo projektą.

Ukrainos politikė Inna Sovsun kartu su komanda 9 mėnesius rengė Partnerystės įstatymo projektą | Jarmo.net koliažas („Facebook“ ir lrs.lt nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Socialiniuose tinkluose išplatintame pranešime Ukrainos Aukščiausiosios Rados narė citavo jai liudijusių tos pačios lyties porų žodžius. 

Ji pateikė pavyzdį teigdama, kad vienam kariškiui vyrui neleidžiama reanimacijoje aplankyti savo vaikino, kadangi pagal dabar Ukrainoje galiojančius įstatymus jie nėra giminaičiai.

„Jei dėl kokių nors priežasčių noriu perleisti savo turtą savo partneriui, aš to negaliu, nes jis man yra niekas!“, „Mano mylimas vaikinas yra kariškis pagal sutartį. Jau beveik tris mėnesius nesimatėme, apsiribojame „sausomis“ žinutėmis, nes neturime normalaus ryšio. Labai jo pasiilgau ir nerimauju... Galvoju apie jį kiekvieną minutę“, „Šiuo metu man labai svarbus tos pačios lyties asmenų santykių įteisinimas, nes jei grįšiu namo miręs, mano partneris negalės manęs net palaidoti“, – tai tik dalis pasakojimų, kuriuos pateikė parlamentarė.

Nuotraukoje – vaikinų pora Pavlo ir Vladyslav, saugantys Ukrainos teritoriją Donecko srityje | Nuotraukos šaltinis: „Facebook“

„Tūkstančiai istorijų. Tūkstančiai balsų. Tūkstančiai akcijų.

meilė ateina laiku.

Jų laisvė yra laiku.

Jų orumas yra laiku.

Jų matomumas, ramybė ir apsauga laiku“, – rašė I. Sovsun ir atkreipė dėmesį, kad už Ukrainą kovoje prieš agresorę Rusiją kovoja tūkstančiai LGBTQ+ asmenų, nors jų teisės nėra pilnai užtikrinamos.

„Nacionalinė gvardija, priešlėktuvinės raketų pajėgos, oro žvalgyba, paramedikai. Ukrainą saugo LGBTQ+ ukrainiečiai vyrai ir moterys įvairiuose kariuomenės daliniuose. Jie kasdien rizikuoja savo gyvybe ir sveikata lygiai taip pat kaip ir kiti“, – rašo politikė.

Ukrainą nuo priešo agresijos saugo tūkstančiai LGBTQ+ karių | Asociatyvi unsplash.com nuotr.

I. Sovsun pranešime pažymėjo, kad kartu su komanda 9 mėnesius dirbo prie Partnerystės įstatymo projekto, tarėsi dėl jo su nevyriausybinėmis organizacijomis, LGBTQ+ kariškiais.

„Partnerystė yra nauja institucija tiems, kurie negali ar nenori tuoktis. Tuo gali pasinaudoti kariškiai ir civiliai, tos pačios ir skirtingų lyčių poros“, – tikino Ukrainos Aukščiausios Rados narė.

Politikė akcentavo esanti tikra, kad visuomenė subrendro „išsivaduoti iš rusiškų pančių ir sovietinės pasaulėžiūros“.

„Apklausos tai įrodo: 56 proc. ukrainiečių visiškai ar veikiau sutinka, kad LGBTQ+ asmenys turėtų turėti teisę į civilinę partnerystę“, – dėstė ji pareiškime.

„Esu įsitikinusi, kad kaip visuomenė turime ištaisyti didelę neteisybę, kai vieni piliečiai turi mažiau teisių nei visi kiti“, – pridūrė I. Sovsun.

Anot jos, valstybė turi suteikti teisinę apsaugą tiems, kurie saugo jos teritoriją. „Ir tai yra dar vienas dalykas, dėl kurio mes ir rusai tiesiog biologiškai skirtingos rūšys. Ukrainoje žmogaus orumas ir laisvė yra tikros vertybės“, – tikino politikė.

Naujesnė Senesni