Simonas Bartulis: politikai atidėlioja savo įsipareigojimus kaip pritinka tinginiams ir bailiams

„Geras laikas“ LGBTQ+ teisėms niekuomet neateis – dingsčių nesvarstyti Civilinės sąjungos įstatymo politikai gali rasti nuolat, įsitikinęs žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis, kritikuojantis Seimo narius šiems ne kartą atidėjus LGBTQ+ bendruomenei svarbaus projekto svarstymą.

Asociatyvi Norbu Gyachung/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Praėjusių metų gegužę pateiktas Civilinės sąjungos įstatymas rudenį strigo. Kaip gruodžio pradžioje kalbėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, kylant rizikai, kad reikiamo palaikymo šis klausimas parlamente nesulauks, nereikėtų akcentuoti dėmesio į visuomenėje jautriai vertinamą Civilinės sąjungos projektą.

Kaip anksčiau pranešė ELTA, Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas taip pat palaikė idėją, kad prie šio klausimo būtų grįžta kitos Seimo sesijos metu. Tąkart politikas kalbėjo, kad artėjant savivaldos rinkimams dalis Seimo narių tikriausiai vengs palaikyti šį visuomenėje audras keliantį įstatymą.

Praėjusiais metais E. Gentvilas naujienų agentūrai ELTA teigė, kad reikia išlaukti savivaldos rinkimų pabaigos, kitaip tariant, Civilinės sąjungos įstatymą svarstyti 2023-ųjų pavasario sesijoje.

Žmogaus teisių apžvalgininkas S. Bartulis trečiadienį feisbuko paskyroje teigė prieš tris mėnesius stebėjęs politikų argumentus, kad dar ne laikas imtis civilinės sąjungos klausimo, o šiandien, anot jo, panorėjus vėl galima rasti ne vieną priežastį, kodėl nereikia svarstyti su LGBTQ+ teisėmis susijusio projekto.

„Rinkimai beveik baigėsi, liko antras turas. Kaip manote, ar šie atidėliotojai jau strateguoja (ar bent pradės po antro turo), kaip ir kada kuo greičiau pristatyti CSĮ (Civilinės sąjungos įstatymo – jarmo.net) projektą, kuris pagaliau apiformintų tos pačios lyties porų santykius? Penktadienį jau bus pirmasis pavasario sesijos posėdis, tad lauksime CSĮ įstatymo. O galbūt iškart prasidės paieškos kitų priežasčių atidėlioti. Pasirinkimas didelis“, – svarstė S. Bartulis.

Jis tikino, kad dingsčių vėl nesvarstyti Civilinės sąjungos įstatymo galima rasti daugybę, pavyzdžiui, politikai gali nesiimti „jokių skaldančių projektų iki Seimo rinkimų“, kadangi „valdančioji koalicija nepasirodė taip gerai kaip opozicija“, be kita ko, Seime netyla galimos pedofilijos skandalas, susijęs su mestais įtarimais Kristijonui Bartoševičiui.

„Seime - skandalas, susijęs su pedofilijos įtarimais Bartoševičiui. Viskas ypač jautru, geriau nuleisti galvas.

Viskas brangsta, vyksta diskusijos apie VSD, ir toliau vyksta karas Ukrainoje (nors šie partnerystes savo parlamente svarstys nelaukę „geresnio laiko“)“, – galimas dingstis nesvarstyti LGBTQ+ poroms svarbaus įstatymo vardijo S. Bartulis.

Taip pat, anot jo, artėja Seimo, Europos parlamento, prezidento rinkimai, o tuo irgi galima pasinaudoti atmetant raginimus pagaliau priimti Civilinės sąjungos projektą.

„Gero laiko LGBTQ teisėms niekada nebus. Politikai šitą žino ir atidėlioja savo įsipareigojimus kaip pritinka tinginiams ir bailiams. Tik rinkėjai gali atmesti jų logiką, kad laikas yra „blogas“, – teigia žmogaus teisių apžvalgininkas.

Naujesnė Senesni