Stalai apsisuko: įžeidūs žodžiai iš premjero aplinkos pasuko Japoniją didžiulio LGBT bendruomenės palaikymo pusėn

„Nenoriu gyventi šalia [LGBT porų]“ ir „net nenoriu į jas pažiūrėti“ – viename susitikimų drėbė Masayoshi Arai, artimas Japonijos ministro pirmininko Fumio Kishidos sekretorius.

Asociatyvi istockphoto.com nuotr.


Andrius Kleiva

apžvalgininkas, rašytojas

Japonija iki šiol yra vienintelė Didžiojo Septyneto valstybė, niekaip neįteisinusi tos pačios lyties porų santykių. Nors visuomenė nėra labai aršiai nusiteikusi prieš pačius santykius, apie tai retai kalba, o ir patys homoseksualūs žmonės retai atsiskleidžia nenorėdami apsistatyti šlykščiomis stereotipinėmis nuostatomis savo atžvilgiu. Tačiau o rupūže, kaip stalai apsivertė po sekretoriaus žodžių.

Būdama visuomene, kurioje visoms temoms priklauso po „normalų” (daugumos) ir „nenormalų” (mažumos) požiūrį, Japonija dažnai net nepagalvodama nutildo tuos, kurie kalba ar elgiasi ne taip, kaip įprasta jų aplinkoje. Išsiskiri apranga, santykių ar šeimos suvokimu, netipine karjera, tai žiūrėk, būsi tyliai pastumtas į visuomenės pašonę. Bet prasidėjus viešam mažumos atakavimui, garsiam ir akivaizdžiam jos išskyrimui, visuomenė vienijasi prieš atakuojantįjį. Taip atsitiko ir prisikalbėjusio sekretoriaus atveju. Iki jo pasisakymų 65 proc. japonų nebuvo nusistatę prieš tos pačios lyties santuokų įteisinimą (2022, Asahi Shimbun), iškart po - 72 proc. (2023, Asahi Shimbun). Kitoje apklausoje 88,4 proc. apklaustųjų sakė, kad pasisakymai buvo netinkami (2023, Kyodo).

Vyriausybė tai mato. Į kokio septinto prioriteto vietą nustumti planai imtis antidiskriminacinių įstatymų staiga tapo karštąja vyriausybės koridorių tema, į pasitarimus ėmė būti kviečiami mažumų atstovai, o premjeras Kishida viešai atsiprašė už savo sekretorių ir pašalino jį iš darbo. Nacionalinės televizijos deda šias temas į aukščiausias pozicijas ir kviečia ilgoms diskusijoms studijoje.

Asociatyvi Andre Benz/unsplash.com nuotr.

Sujudimo priežastis yra ir Didžiojo Septyneto susitikimas, kurio organizavimu šįmet gegužės mėnesį Hiroshimoje užsiima Japonija. Jis įpareigoja Japoniją būti Didžiojo Septyneto progresyvumo lydere, savo žodžiais, o ir konkrečiais veiksmais eisiančia priekyje kitų. JAV ambasadorius Tokijuje savo Twitter paskyroje tai netiesiogiai priminė, po sekretoriaus pasisakymo parašydamas, kad „LGBTQI+ yra dalis mūsų šeimos. Jie yra mūsų giminės, mūsų draugai, žmonės, ant kurių pečių mes remiamės”.

Nors premjeras Kishida vertinamas kaip liberalesnis Libdemų partijos atstovas, abejotina, ar jis imsis iniciatyvų homoseksualių porų santykių įteisinimui. Didžioji partijos dalis šituo klausimu kalbėtis nenori. Bet užtat nori visuomenė ir pasaulio bendruomenė. Dabar jie visi stebės, kas vyks toliau. Kažko imtis tai reikės.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni