Pirmasis translytis pilotas Indijoje: galbūt visas pasaulis bus prieš jus, tačiau nepasiduokite

Pirmasis pasaulio pilotas Otto Lilienthal kartą pasakė, kad išrasti lėktuvą – tai dar nieko nereiškia, o jį pastatyti – jau šis tas, bet skraidyti – tai viskas.

Adamas Haris | Asmeninio archyvo nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nepaisydamas iššūkių, Adamas Haris, Indijos pirmasis translytis pilotas, įrodė, kad dangus atveria nepaprastai plačias galimybes.

Kaip pasakojo vaikinas, vaikystėje tėvas padovanojo jam žaislinį lėktuvą. Šis žaislas vaiką taip sužavėjo, kad jis ėmė svajoti tapti pilotu. Šiandien A. Haris – pirmasis pilotas Indijoje, kuris yra translytis asmuo. Nepaslaptis, kad jo kaip translyčio atvirumas buvo kelionė, kupina iššūkių.

A. Haris mokėsi mokykloje, kai jis pirmą kartą atsiskleidė esantis kitos lyties nei biologinė. Tuo metu vaikinui buvo 17-ka metų. Jis apie tai pasakojo savo draugams, tačiau pastariesiems pritrūko sąmoningumo. 

Faktas apie vaikino lytinę tapatybę aplinkiniams buvo neįprastas ir jie to greičiausiai nesuprato. A. Hario draugams tai buvo kažkas naujo ir greičiausiai net juokinga. Vaikino draugai greitai pradėjo elgtis su juo tarsi su „kitokiu“.

Panašiai reagavo ir tėvai. Pastarieji nusprendė, kad translytiškumas – tai liga, tad reikalingas gydymas. A. Haris lankėsi pas įvairius gydytojus, kurie teigė, kad gali jį išgydyti.

„Tėvai neturėjo daug žinių apie translyčius“, – sakė Harry interviu leidiniui „Washington Blade“.

Pagal 2011 metais atliktus skaičiavimus, Indijoje gyvena apie 488 tūkst. translyčių asmenų. Nuo pat britų kolonijinių laikų translyčių bendruomenė patyrė diskriminaciją, persekiojimą ir izoliaciją. Netgi po Aukščiausiojo Teismo sprendimo 2014 metais, kai buvo nuspręsta pripažinti translytiškumą trečiąja lytimi, o taip pat ir po 2019 metais priimto Translyčių asmenų teisių apsaugos įstatymo, šalyje tebevyrauja sąmoningumo ir priėmimo stoka.

Ir tai nebuvo vienintelė problema, su kuria turėjo susidurti A. Haris. 

Tapti pilotu Indijoje – tai privilegija. Nedaug viduriniosios klasės atstovų gali sau tai leisti: pilotų kursai yra itin brangūs.

Norint tapti mažo lėktuvo pilotu, Indijoje tenka pakloti apie 48 tūkst. JAV dolerių, o komercinio pilotavimo licencijai gauti – dar daugiau.

Tačiau atskleisdamasm, jog yra translytis asmuo, ir kartu siekdamas svajonės tapti pilotu, A. Haris susidūrė su dar vienu iššūkiu.

Civilinės aviacijos generalinis direktoratas – vyriausybinė institucija, reguliuojanti civilinę aviaciją Indijoje – iš pradžių atsisakė A. Hariui išduoti licenciją skraidyti. Institucija šį sprendimą grindė tuo, kad vaikinui diagnozuota lyties disforija ir taikoma pakaitine hormonų terapija. „Atlikdamas medicininį patikrinimą susidūriau su daugybe sunkumų, – sakė A. Haris. – Translyčiam asmeniui gauti licenciją Indijoje yra sudėtingiausia“. 

A. Haris gimė biologiniame moters kūne, tačiau 2021 metais jam buvo atlikta lyties keitimo operacija. 

Vaikinui teko atlikti išsamius medicininius tyrimus, o gydytojams uždavus keletą transfobiškų klausimų, A. Haris neišlaikė testo. Galiausiai Civilinės aviacijos generalinis direktoratas paprašė vaikino dar kartą atlikti medicininį patikrinimą po to, kai jis baigs gydymą. Tačiau tai neįmanoma, nes medicininių procedūrų A. Hariui prireiks visą likusį gyvenimą.

Indijos parlamento aukštuosiuose rūmuose iškilo klausimas, kaip A. Hariui išduoti licenciją. Aviacijos valstybės ministras V. K. Singhas pareiškė, kad Civilinės aviacijos generalinis direktoratas neturėtų taikyti jokių apribojimų translyčiams asmenims gauti piloto licenciją. Jis taip pat pažymėjo, kad hormonų terapija neatima iš asmens teisės vykdyti skrydžius.

„Pakaitinė hormonų terapija nėra atmetimo kriterijus, jei pareiškėjas neturi nepageidaujamų simptomų ar reakcijų, – sakė V. K. Singhas. – Tačiau skraidyti neleidžiama tol, kol hormoninio gydymo dozė stabilizuojama arba kol nepasiekiamas tinkamas fiziologinis atsakas ir dozės keisti nebereikia“.

Ministras taip pat teigė, kad šios normos atitinka Federalinės aviacijos administracijos ir Europos Sąjungos aviacijos saugos agentūros nuostatas.

A. Hario istorija paskatino diskusiją Indijos aviacijos srityje, o Civilinės aviacijos generalinis direktoratas 2022 metais ėmė taikyti naują politiką, pagal kurią translyčiai žmonės, baigę su pereinamuoju laikotarpiu susijusį gydymą, gali būti pripažinti tinkamais skraidyti.

A. Haris tikino mylintis savo šalį ir norintis skraidyti Indijoje veikiančiose avialinijose, tačiau jis susidūrė su diskriminacija. Tad vaikinas šiuo metu planuoja dirbti JAV arba Europos oro linijoms – šios, anot jo, yra draugiškesnės LGBTQ+ bendruomenei.

Jis taip pat drąsina kitus translyčius žmones, svajojančius apie pilotavimą Indijoje.

„Stenkitės toliau siekti savo svajonių. Galbūt visas pasaulis bus prieš jus, tačiau kad ir kas atsitiktų, gali prireikti daug laiko. Mes nesame tokie privilegijuoti, tad bus labai sunku, o kelias į sėkmę bus labai sudėtingas, tačiau stenkitės toliau ir vieną dieną įgyvendinsite savo svajonę ir išdidžiai galėsite pasigirti, kad įnešėte naujų vėjų į visuomenę“, – sakė A. Haris.

Parengta pagal washingtonblade.com informaciją
Naujesnė Senesni