Vengrijoje priimtą anti-LGBTQ+ įstatymą pasmerkė 15-ka ES šalių

Vokietija ir Prancūzija prisijungė prie kelių Europos Sąjungos (ES) šalių siekdamos išreikšti pasipriešinimą Vengrijoje priimtam įstatymui, cenzūruojančiam LGBTQ+ turinį.

Viktoras Orbanas | Nuotraukos šaltinis: facebook.com/orbanviktor


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Vokietijos Vyriausybės atstovas ketvirtadienį (balandžio 6-ąją) patvirtino, kad Vyriausybė prisijungs prie Europos Komisijos (EK) inicijuotos teisės pažeidimo procedūros prieš Vengriją, kurioje 2021 m. priimtas įstatymas, nukreiptas prieš LGBTQ+ bendruomenę.

Šis įstatymas Vengrijoje draudžia jaunesniems nei 18-kos metų asmenims rodyti turinį, tariamai skatinantį „nukrypimą nuo tapatybės, atitinkančią lytį gimimo metu, lyties pasikeitimą ar homoseksualumą“.

EK 2022 m. liepą pradėjo teisinius veiksmus apkaltindama Vengriją kelių ES įstatymų pažeidimu ir vertybių nesilaikymu.

„Europoje nėra vietos žmonių diskriminacijai dėl jų seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės“, – rašoma EK pranešime.

Iki šiol 15-ka ES šalių narių, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją, prisijungė prie teisminių procesų prieš šalį.

Galutinis terminas valstybėms prisijungti prie bylos baigėsi ketvirtadienį (balandžio 6 d.).

Vengrijos teisingumo ministrė Judit Varga 2023 metų kovą atsakė į EK priekaištus teigdama, kad šalis „nepasiduos“.

„Mes ir toliau laikomės savo įsitikinimų ir Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijos, kad švietimas yra nacionalinė kompetencija. Tėvai turi teisę nuspręsti dėl savo vaikų auklėjimo“, – kalbėjo ji.

J. Varga tęsė mananti, kad yra „išaiškėjusių atvejų“, kurie, anot Vengrijos Vyriausybės, „aiškiai“ įrodo, jog reikėjo priimti anti-LGBTQ+ įstatymą.

Be to, Vengrijos dešiniojo sparno ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė, kad vadinamoji „lyčių propaganda“ yra „didžiausia grėsmė, persekiojanti mūsų vaikus“.

Jis pridūrė: „Norime, kad mūsų vaikai būtų palikti ramybėje. Tokiems dalykams Vengrijoje nėra vietos, o ypač mūsų mokyklose“.

Prieš paskelbiant apie prieš Vengriją pradėtą teisės pažeidimo procedūrą, šalis sulaukė griežtos reakcijos iš kitų valstybių, įskaitant 16-kos ES šalių narių pasirašytą laišką, kuriame smerkiamas Vengrijoje priimtas anti-LGBTQ+ įstatymas.

Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte 2021 metais pareiškė manantis, kad Vengrija galiausiai turėtų būti pašalinta iš ES, jei ji atsisakys sušvelninti savo anti-LGBTQ+ retoriką.

Jis teigė, kad LGBTQ+ teisės yra ES „pagrindinis taškas“ ir tema, dėl kurios bendrija neturi nusileisti.

„Jei to atsisakysime, būsime ne kas kita, kaip prekybos blokas ir valiuta“, – sakė jis.
Naujesnė Senesni