Ar Estijoje bus priimta santuokų lygybė?

Per pastaruosius metus Estijos premjerė Kaja Kallas suformavo kaip tvirtos Ukrainos rėmėjos kare prieš Rusiją įvaizdį. Kitas Estijos lyderės laukiantis mūšio laukas – arčiau namų: tos pačios lyties asmenų santuokos.

Kaja Kallas | Nuotraukos šaltinis: facebook.com/kallaskaja/


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Tos pačios lyties asmenų santuokos, šiuo metu neįteisintos nė vienoje postsovietinėje šalyje, tapo viena iš pagrindinių temų vykstant koalicijos deryboms, kurias vedė K. Kallas – Estijos ministrė pirmininkė, kurios partija per kovo pradžioje vykusius rinkimus surinko daugiausiai balsų.

Estijoje yra priimta lyčiai neutrali partnerystė. Nors 2014 m. Registruotos partnerystės įstatymas turėjo suteikti tam tikras ribotas teises tos pačios lyties poroms, jis niekada nebuvo įgyvendintas – į Vyriausybės sudėtį įėjo konservatyvi partija, kuri blokavo partnerystei įgyvendinti reikalingų teisės aktų priėmimą.

Tačiau šį kartą K. Kallas į koaliciją pakvietus dvi liberalias partijas, Estija gali tapti pirmąja Baltijos šalimi, įteisinsiančia tos pačios lyties asmenų santuokas.

„Beveik dešimtmetį pažanga, kalbant apie tos pačios lyties porų teises Estijoje, buvo nedidelė arba visai nepadaryta, – leidiniui „POLITICO“ tikino vidaus reikalų ministras ir Estijos socialdemokratų partijos pirmininkas Lauri Laanemetsas. – Dabar visos trys koalicijos derybose dalyvaujančios partijos yra liberalios ir progresyvios, o dvi iš jų palaiko ir registruotos partnerystės įgyvendinimo aktų priėmimą, ir tos pačios lyties asmenų santuokas“.

„Kiekviena akimirka yra tinkama akimirka ginti mažumų teises“, – sakė Liisa Pakosta, praėjusį mėnesį vykusiuose rinkimuose laimėjusi mandatą parlamente.

Tačiau L. Pakosta pripažįsta, kad šis klausimas išlieka jautrus.

„Koalicijos derybose susitarimas dėl tos pačios lyties asmenų santuokų dar nepasiektas“, – „POLITICO“ sakė Reformų partijos komunikacijos atstovas Kajaras Kase.

Šalies vidaus reikalų ministras L. Laanemetsas sakė, kad kitų šalių patirtis rodo, jog priėmus įstatymą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų, visuomenės parama jam paprastai išauga.

„Jei Kaja Kallas sugebės įtikinti savo partiją taip pat palaikyti galbūt ambicingesnę darbotvarkę dėl tos pačios lyties asmenų santuokų teisės, tai galėtų būti svarbus sprendimas ne tik Estijai, bet ir plačiajam regionui“, – įsitikinęs jis.

Parengta pagal politico.eu informaciją
Naujesnė Senesni