JAV prezidentas pasmerkė Ugandoje pasirašytą įstatymą, nukreiptą prieš LGBTQ+ bendruomenę

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pasmerkė naująjį Ugandoje priimtą įstatymą, nukreiptą prieš homoseksualius asmenis, ir pareiškė, kad Jungtinės Valstijos gali įvesti sankcijas bei įvertins įstatymo pasekmes „visiems JAV santykių su Uganda aspektams“.

Joe Bidenas | Baltųjų rūmų nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Ugandos prezidentas Yoweri Museveni pirmadienį pasirašė vieną griežčiausių pasaulyje anti-LGBTQ įstatymų, numatantį mirties bausmę už „sunkinantį homoseksualumą“.

Dėl to šalis sulaukė Vakarų pasmerkimo.

Baltųjų rūmų atstovai patikino, kad įstatymas yra vienas ekstremaliausių prieš LGBTQ+ bendruomenę visame pasaulyje, o Jungtinių Tautų vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas komentavo, kad projektas „lesbietes, gėjus ir biseksualus Ugandoje pavers nusikaltėliais vien dėl to, kad jie gyvena, vien dėl to, kad jie yra“.

„Šis gėdingas įstatymas yra paskutinis pokytis nerimą keliančioje padėtyje dėl žmogaus teisių pažeidimų ir korupcijos Ugandoje“, – pareiškė J. Bidenas. 

JAV prezidentas teigė, kad nurodė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo tarybai įvertinti Ugandoje priimto įstatymo pasekmes „visais aspektais“. 

„Mes svarstome papildomus veiksmus, įskaitant sankcijų taikymą ir įvažiavimo į JAV apribojimą visiems, kurie susiję su rimtais žmogaus teisių pažeidimais ar korupcija“, – sakė J. Bidenas.

Tarptautinių kompanijų, įskaitant „Google“ ir „Microsoft“, koalicija perspėjo, kad siūlomas įstatymas tiesiogiai pakenks Ugandos ekonomikai, nes sumažins užsienio investicijas ir turizmą. 

„Pasaulio lyderiai turėtų daryti spaudimą Museveni, kad šis nepasirašytų įstatymo projekto, nes tai ne tik Ugandos, bet ir Afrikos žemyno problema“, – „Reuters“ per protestą prieš Ugandoje priimtą įstatymo projektą sakė Ugandos LGBTQ+ teisių aktyvistas ir fotografas Papa De Lovie Kwagala.

Parengta pagal reuters.com informaciją
Naujesnė Senesni