LGBTQ+ aktyvistas: Paragvajaus rinkimai reiškia pralaimėjimą bendruomenei

Paragvajaus prezidento ir Kongreso rinkimus, įvykusius balandžio 30-ąją, laimėjo politikai, nusiteikę prieš LGBTQ+ bendruomenės teises, sako žmogaus teisių aktyvistas, Paragvajaus LGBTQ+ teisių organizacijos „SomosGay“ atstovas Gabrielius Grommeckas.

Asociatyvi „Monstera“/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Rinkimuose nedalyvavo nė vienas queer kandidatas, rašo LGBTQ+ teisių portalas washingtonblade.com. Tačiau prieš LGBTQ+ bendruomenę nusiteikę politikai per rinkiminę kampaniją viešojoje erdvėje kurstė diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės. 

Iki šiol pareigas einančio Paragvajaus prezidento Mario Abdo vadovaujama Kolorado partija išliks valdžioje po to, kai išrinktasis prezidentas Santiago Pena laimėjo prezidento rinkimus.

Atvirai homoseksualus JAV ambasadorius Paragvajuje Marcas Ostfieldas balandžio 30-ąją pasveikino S. Pena su pergale.

„Mes ir toliau dirbsime kartu, kad sustiprintume puikius dvišalius santykius, ir skatinsime skaidrumą bei įtraukią demokratiją“, – tviteryje rašė M. Ostfieldas. 

Tačiau demokratija Paragvajuje išlieka trapi. LGBTQ+ bendruomenės ir moterų teisių padėtis kelia nerimą. Dėl prezidento posto kovoję kandidatai pasižymėjo konservatyviomis pažiūromis, kai kampanijoje kilo debatai apie lyčių lygybę, LGBTQ+ bendruomenę ir abortus.

Jau anksčiau Kolorado partijos atstovai skleidė klaidinančią informaciją apie abortus. Per praėjusius rinkimus tai sukėlė neapykantą prieš feministinio judėjimo aktyvistus bei demonstracijas visoje šalyje, nukreiptas prieš Vyriausybės pasiūlytą švietimo reformos planą, tariamai diegiantį „lyčių ideologiją“.

Kaip skelbia žmogaus teises pasaulyje stebinčios organizacijos „Human Rights Watch“ atstovai, Paragvajuje galioja draudimas nutraukti nėštumą – abortą pasidaryti teisėta tik tuomet, jeigu gresia pavojus nėščiosios gyvybei. Tad vidutiniškai Paragvajuje kasdien pagimdo kas dvi mergaitės, kurių amžius siekia nuo 10 iki 14 metų amžiaus. Remiantis pastarųjų 4 metų duomenimis, beveik 8 iš 10 šalyje gyvenančių moterų bent kartą gyvenime yra patyrusios kurios nors rūšies smurtą, o seksualinis smurtas buvo dažniausias nusikaltimas, apie kurį pranešta teisėsaugai.

Be to, Paragvajuje taip pat nėra užtikrinamos LGBTQ+ bendruomenės teises – neįteisintos tos pačios lyties porų santuokos, asmenys negali pakeisti lyties žymenų dokumentuose.

Kolorado partija, žinoma trumpiniu ANR, prieštarauja tiek moterų lygioms teisėms, tiek LGBTQ+ bendruomenės įtraukčiai į visuomenę, skelbia opendemocracy.net, – Kolorado partijos atstovas, prezidento rinkimus laimėjęs S. Pena pasisakė tiek prieš abortus, tiek prieš santuokų lygybę.

„Nenuostabu, kaip veikia Kolorado partija, ir nenuostabu, kad žmonių nepasitenkinimas grindžiamas tuo, kad populiarėja ekstremalių pažiūrų kandidatai“, – po rinkimų rezultatų paskelbimo leidiniui „Washington Blade“ sakė Paragvajaus LGBTQ+ teisių organizacijos „SomosGay“ atstovas G. Grommeckas.

G. Grommeckas tikino, kad Kolorado partijos pergalė prilygsta pralaimėjimui šalies LGBTQ+ teisių judėjimo aktyvistams, kurie esą dar 4-erius metus taikstytis su Vyriausybe, ir toliau gilinančia nelygybę queer žmonių atžvilgiu. 

„Mes nematome daug galimybių, – sakė G. Grommeckas. – Dėl parlamento sudėties bus labai sunku daryti pažangą ateinančią kadencijai“.

Per rinkiminę kampaniją dalis kandidatų atvirai pasisakė prieš LGBTQ+ bendruomenę.  Pavyzdžiui, į postą Kongrese kandidatavusi advokatė Dannia Rios pasiūlė parengti įstatymo projektą, pagal kurį būtų „kriminalizuotas bet koks elgesys, pakeičiantis arba iškreipiantis natūralų vaiko suvokimą apie savo seksualumą ar tapatybę“, taip faktiškai uždraudžiant skleisti su lytinės tapatybės ar seksualinės orientacijos įvairove susijusį turinį viešojoje erdvėje.

LGBTQ+ teisių aktyvistas G. Grommeckas atkreipė dėmesį, kad prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreipta „dezinformacija, kurstoma žiniasklaidos ir korporacijų valdomų socialinių tinklų, virsta sėkmingomis kandidatūromis“.

Nors dezinformacija prieš LGBTQ+ bendruomenę bei moterų teises sklido ir anksčiau vykusiuose rinkimuose, šių metų rinkiminėje kampanijoje, ji tapo viena pagrindinių priemonių. 

Remiantis „Pew“ tyrimų centro apklausa, atlikta 2013-2014 m., 15 proc. paragvajiečių palaikė tos pačios lyties asmenų santuokas, o 81 proc. pasisakė prieš. 2017 m. „AmericasBarometer“ tyrimas parodė, kad 26 proc. paragvajiečių palaikė tos pačios lyties asmenų santuokas.
Naujesnė Senesni