Valatka: jeigu valdantieji net Partnerystės įstatymui balsų nesurenka, kaip konservatoriai paskelbs pirmalaikius Seimo rinkimus?

Vyriausybė atsidūrė ant griūties slenksčio. Penktadienių konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad dėl kilusios savivaldybių tarybų narių išlaidų krizės valdantieji ir partijos prezidiumas aptars galimybes trauktis visai Vyriausybei ir paskelbti išankstinius Seimo rinkimus. Apžvalgininkas Rimvydas Valatka tokia galimybe abejoja – esą tam nepakaks parlamentarų balsų, nes koalicijos partneriai nesugeba surinkti ir reikiamų balsų daugybei kitų įstatymų, pavyzdžiui, tos pačios lyties porų partnerystei.

Gabrielius Landsbergis | Džojos Gundos Barysaitės/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Konstitucija numato, kad „pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma“. Tai reiškia, kad tokiam sprendimui turi pritarti mažiausiai 85 parlamentarai.

Penktadienį apžvalgininkas R. Valatka feisbuke svarstė, kad toks žingsnis mažai tikėtinas. 

„Ups. G. Landsbergis: šaukiam konservatorių tarybą, Vyriausybė atsistatydins, Seimą paleisim. Ką čia galima būtų pridurti? Miegojo katinėlis ant pečiaus, miegojo per visą čekučių balaganą, kol nusvilęs letenėles pašoko ir bėgdamas sušuko, kad dangų – Seimą nugriausim.

Tik vat iš kur konservatoriai 85 balsus Seime tam reikalui paims, jei jie Partnerystės įstatymui ir daug kitų įstatymų 71 nesurenka?

Priminsiu: pirmą ir vienintelį kartą parlamentas pats anksčiau laiko pasileido 1992 metais. Ir tai dar buvo Aukščiausioji Taryba“, – rašė jis.


Antradienį Ekonomikos ir inovacijų ministrė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė, kad dauguma parlamentarų palaiko civilinę sąjungą, tačiau politiniai konkurentai esą daro spaudimą.

„Didelė dalis Seimo narių palaiko būtinybę įteisinti Civilinę sąjungą Lietuvoje. Esame civilizuota Europos Sąjungos valstybė, todėl negalime Europos žemėlapyje būti spalvinami ta pačia spalva kaip Rusija ar Baltarusija.

Visgi dalis parlamentarų vis dar nėra apsisprendę, kaip balsuoti arba bijo išreikšti savo politinę valią. Jiems yra daromas spaudimas, ypatingai iš politinių konkurentų vienmandatėse, kurie savo politinį kapitalą kaupia skleisdami neapykantą ir reikšdami kritiką vakarietiškai perspektyvai Lietuvoje“, – feisbuke rašė A. Armonaitė, pranešusi, kad kitą savaitę, antradienį, numatyta svarstyti Civilinės sąjungos įstatymą. 

„Būtent abejojančių ir dar neapsisprendusių Seimo narių balsas turės reikšmingos įtakos įstatymo likimui“, – pridūrė A. Armonaitė.

Naujesnė Senesni