Japonijos teismas: tos pačios lyties asmenų santuokų draudimas prieštarauja Konstitucijai

Japonijos Nagojos apygardos teismas antradienį paskelbė, kad draudimas tos pačios lyties asmenų poroms susituokti prieštarauja Konstitucijai. LGBTQ+ teisių aktyvistai sveikino šį sprendimą ir teigė, kad jis gali paskatinti santuokų lygybę G7 šalių grupei priklausančioje valstybėje, kurioje vis dar neapsaugotos vienalyčių porų teisės.

„Tingey Injury Law Firm“/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nagojos apygardos teismo sprendimas – jau antrasis, kuriuo konstatuota, kad tos pačios lyties asmenų santuokų draudimas prieštarauja Konstitucijai. Kaip rašo reuters.com, greičiausiai teisėjų verdiktas padidins spaudimą pakeisti įstatymą šalyje, kurioje kol kas santuoka galima tik tarp vyro ir moters.

„Šis sprendimas išgelbėjo mus nuo praėjusių metų nutarimo, kuriame teigiama, kad draudimas nieko blogo“, – žurnalistams ir LGBTQ+ teisių rėmėjams teisme sakė advokatė Yoko Mizutani.

Ji turėjo omenyje praėjusiais metais Osakoje priimtą nutarimą, pagal kurį draudimas neprieštarauja Konstitucijai.

Tokijo teismas kiek anksčiau pareiškė, kad teisinės apsaugos stoka tos pačios lyties asmenų šeimoms pažeidžia žmogaus teises.

Nors apklausos rodo, kad apie 70 proc. Japonijos gyventojų palaiko tos pačios lyties asmenų santuokas, valdančioji premjero Fumio Kishida Liberalų demokratų partija tam prieštarauja.
Naujesnė Senesni