Pareigūnai liko kurti perspėjimams apie planuojamą išpuolį prieš „Pride“ dalyvius Tbilisyje

Dešiniesiems protestuotojams šturmavus Tbilisyje rengtą „Pride“ festivalį skamba kaltinimai pareigūnams nesustabdžius smurto protrūkio.

Tbilisyje LGBTQ+ eitynės buvo atšauktos dėl homofobiškai nusiteikusių protestuotojų | Jarmo.net koliažas (nuotraukų šaltinis: twitter.com/TbilisiPride ir twitter.com/Shamemovement)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Liepos 8-ąją, šeštadienį, dėl homofobiškai nusiteikusių protestuotojų sukelto chaoso Tbilisyje atšauktas prie Lisi ežero turėjęs įvykti LGBTQ+ festivalis. Nors renginio dalyviai buvo evakuoti ir nenukentėjo, kyla klausimas, kodėl Sakartvelo policija išpuoliui neužbėgo už akių.
Kaip skelbia BBC, iš viso apie 2 tūkst. protestuotojų neleido surengti LGBTQ+ eitynių. Dalis jų įsivėlė į muštynes su policijos pareigūnais, degino vaivorykštės spalvų vėliavas. LGBTQ+ teisių aktyvistai kaltina teisėsaugą nesugebėjus užkirsti kelio neramumams.

Viena iš „Pride“ organizatorių Mariam Kvaratskhelia sakė, kad prieš renginį buvo pastebėta „masinė kraštutinių dešiniųjų grupių mobilizacija“. Ji teigė, kad ši asmenų grupė „atvirai kurstė smurtą“.

„Mes prašėme Vidaus reikalų ministerijos ir policijos nedelsiant pradėti tyrimą, bet jie to nepadarė“, – sakė ji naujienų agentūrai „Reuters“.

Sakartvelo vidaus reikalų ministras Aleksandras Darakhvelidzė teisinosi, kad plačią teritoriją pareigūnams buvo sunku prižiūrėti.

„Tai buvo atvira zona, protesto dalyviams pavyko apeiti apsaugą ir rasti kitų būdų patekti į renginio zoną“, – sakė jis.

„Mums pavyko evakuoti iš teritorijos „Pride“ festivalio dalyvius ir organizatorius, niekas nenukentėjo“, – pridūrė jis.

Renginio dalyviai buvo nuvežti į saugią vietą, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.

„Tbilisi Pride“ organizatoriai teigė esantys įsitikinę, kad išpuolį prieš „Pride“ renginį inicijavo Sakartvelo Vidaus reikalų ministerija bei itin konservatyvus „Alt-info“ judėjimas.

Vaizdo įrašuose, paskelbtuose televizijos kanaluose ir socialiniuose tinkluose, matyti, kad policija sulaikė kai kuriuos festivalio priešininkus.

Tai ne pirmas kartas, kai Tbilisyje nutraukiami LGBTQ+ renginiai. 2021 m. liepos pradžioje priešiškai nusiteikę mitinguotojai užblokavo centrinę Rustaveli alėją, prie Sakartvelo parlamento pastato prasidėjo protestas, kuriame dalyvavo maždaug 1 tūkst. žmonių. Pasak Sakartvelo Vidaus reikalų ministerijos, renginio priešininkai ėmėsi smurto prieš spaudos darbuotojus, įsiveržė ir suniokojo „Tbilisi Pride“ biurą. Dėl kilusių neramumų eitynes tąkart taip pat teko atšaukti.

Parengta pagal bbc.com ir inbusiness.kz informaciją
Naujesnė Senesni