Svarbi translytės pergalė Japonijos Aukščiausiajame teisme: apgynė savo teisę į orumą

Trečiadienį Japonijos Aukščiausiasis teismas priėmė LGBTQ+ bendruomenei svarbų sprendimą panaikindamas šalies Ekonomikos, prekybos ir pramonės ministerijos (METI) taikytą draudimą translytei darbuotojai naudotis moterų tualetu, pranešė Japonijos visuomeninis transliuotojas NHK.

Teismas panaikino diskriminacinį draudimą | Asociatyviu Karollyne Videira Hubert/unsplash.com nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip nurodoma žiniasklaidos pranešimuose, bylą laimėjusi ieškovė yra 50-ties metų amžiaus darbuotoja, dirbanti METI. Nors ji gimė vyriškos lyties, tačiau nuo maždaug 2008 m. pradėjo gyventi kaip moteris. Darbe dėl to ji susidūrė su diskriminacija, pranešė NHK.

Bylos duomenimis, 2009 metais translytė moteris pranešė savo tiesioginiam viršininkui, kad darbe nori būti identifikuota kaip moteris. Ji paprašė leidimo naudotis moterų vonios kambariu, pranešė NHK. Darbuotojos prašymas buvo patenkintas, bet jai leista naudotis tik vonios kambariu, esančiu ne tame pačiame pastato aukšte.

Darbuotoja pateikė skundą Japonijos administracinei agentūrai, ginančiai valstybės tarnautojų teises, taip pat kreipimosi sulaukė ir Nacionalinė personalo tarnyba, tačiau į moters teises tąkart nebuvo atsižvelgta.

2015 metais ieškovė Tokijo apygardos teisme pateikė ieškinį prieš vyriausybę teigdama, kad translyčiams asmenims taikomas draudimas naudotis kai kuriais vonios kambariais yra diskriminacinis, pranešė NHK.

Po trejų metų Tokijo apygardos teismas nusprendė, kad METI sprendimas yra neteisėtas, ir įpareigojo vyriausybę atlyginti ieškovei 1,3 mln. jenų (9,2 tūkst. JAV dolerių) žalą.

Tačiau tuo istorija nesibaigė. 2021 metais Tokijo Aukščiausiasis teismas panaikino translytei moteriai palankų sprendimą. Tuomet bylinėjimasis tęsėsi Japonijos Aukščiausiajame Teisme. Moteris birželio mėnesį vykusiame posėdyje pareiškė, kad draudimas naudotis tam tikrais vonios kambariais yra neteisėtas ir žemina jos orumą. Teismas su tokiu vertinimu sutiko.

METI žiniasklaidą informavo, kad žino, jog Japonijos Aukščiausiasis Teismas antradienį priėmė sprendimą, palankų translytei METI darbuotojai.

Ministerija „atidžiai išnagrinėjusi Aukščiausiojo teismo sprendimą, imsis tolesnių veiksmų konsultuodamasi su kitomis ministerijomis ir įstaigomis, teigiama METI pranešime. Jame, be kita ko, priduriama, kad ministerija „ir toliau dės visas pastangas gerbdama savo darbuotojų įvairovę“.

Parengta pagal cnn.com informaciją
Naujesnė Senesni