Vengrijos knygų leidėjui skirta bauda už LGBTQ+ romano „Heartstopper“ pardavinėjimą nepilnamečiams

Vengrijos valdžios pareigūnai skyrė baudą knygų leidėjui „Lira Kiskereskedelmi Kft“ už britų grafinio romano „Heartstopper“ pardavinėjimą be uždaro įvyniojimo. Teigdama, kad leidinį pardavinėjant nepilnamečiams buvo pažeistas prieštaringai vertinamas Vengrijos įstatymas, kuriuo jaunesniems nei 18 metų asmenims negalima suteikti jokios informacijos apie LGBTQ+ tapatybę.

„Heartstopper“ – populiarus romanas tarp LGBTQ+ paauglių | Vizualizacijos šaltinis: culturehoney.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Mažmeninei knygų leidybos bendrovei „Lira Kiskereskedelmi Kft“ skirta 12 mln. forintų (apie 32 tūkst. eurų) bauda už knygų serijos „Heartstopper“ pardavinėjimą neįvyniojus jos į plastikinę foliją.

Baudą skyrę pareigūnai teigė, kad knygose, kurios buvo pardavinėjamos ir nepilnamečiams, vaizduojamas homoseksualumas.

„Atliekant tyrimą konstatuota, kad aptariamose knygose vaizduojamas homoseksualumas ir nepaisant to jos buvo įtrauktos į nepilnamečiams skirtą literatūrą“, – rašoma Budapešto didmiesčio Vyriausybės įstaigos pranešime.

Jarmo.net primena, kad 2021 metais Vengrijos premjero Viktoro Orbano, kuris teigia ginantis šalies krikščioniškąsias vertybes, vadovaujama Vyriausybė pateikė įstatymą, draudžiantį „rodyti ir propaguoti homoseksualumą“ jaunesniems nei 18 metų asmenims.

Įstatymas numato, kad nepilnamečiams negali būti rodomas pornografinis ar kitoks turinys, tariamai skatinantis lyties keitimą ar homoseksualius santykius.

Šis Vengrijos įstatymas sulaukė aršios kritikos. Dauguma Europos Parlamento narių teigė, kad toks teisės aktas iš esmės pažeidžia „ES vertybes, principus ir teisingumą“. Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen įstatymą pavadino „gėda“.

Vengrijos LGBTQ+ teisių gynėjai taip pat kritikavo įstatymą išreikšdami nuogąstavimą, kad jis apribos žodžio laisvę. 

Knygų serija „Heartstopper“, kurią parašė ir iliustravo britų autorė Alice Oseman, pasakoja apie dviejų vienas kitą įsimylėjusių tos pačios lyties paauglių, lankančių mokyklą, gyvenimą. Remiantis šia meilės istorija tarp dviejų paauglių vaikinų kompanija „Netflix“ sukūrė serialą. 

Parengta pagal bbc.com informaciją
Naujesnė Senesni