Nausėdai – Juškaitės kirtis: „Prezidentas siunčia signalą, jog jis pasirengęs užtikrinti, kad Lietuva liktų garbingame Rusijos, Turkijos ir Vengrijos klube“

Antradienį Lietuvos žmogaus teisių centro (LŽTC) direktorė Jūratė Juškaitė pažėrė kritikos prezidentui Gitanui Nausėdai.

Jūratė Juškaitė | Džojos Gundos Barysaitės/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Antradienį Seimas balsuos dėl Teisingumo ministerijos pateiktos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisos.

Pagal vieną iš įstatymo nuostatų, neigiamą poveikį darančiai informacijai priskiriama ir ta, kuria „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Ši nuostata plačiai suprantama kaip nukreipta prieš LGBTQ+ bendruomenę, kadangi ne kartą buvo taikoma ribojant informacijos apie apie tos pačios lyties asmenų santykius prieinamumą nepilnamečiams.

Prieš Seimui svarstant Teisingumo ministerijos pasiūlytas pataisas, į tai sureagavo prezidentas Gitanas Nausėda.

„Žinote, man nepriimtinas apskritai leidimas arba žalios šviesos uždegimas niekinti šeimą. Man atrodo, pakankamai aiškiai atsakiau“, – sakė jis.

LŽTC direktorė J. Juškaitė nesutiko su šalies vadovo pozicija.

„Prezidentas sako, jog panaikinus vadinamojo Nepilnamečių apsaugos įstatymo punktą, dėl kurio Lietuva gėdinai pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme, bus galima niekinti šeimas Lietuvoje.

Paradoksalu, nes būtent dėl šio punkto egzistavimo dalis šeimų Lietuvoje ir patiria niekinimą, o jų gyvenimai laikomi nepilnamečiams žalinga informacija.

Ką gi, prezidentas siunčia signalą, jog jis pasirengęs užtikrinti, kad Lietuva liktų garbingame Rusijos, Turkijos ir Vengrijos klube, kuriose veikia panašūs įstatymai.

Nes kitose valstybėse, kur tokių įstatymų nėra, pavyzdžiui, visa Vakarų Europa, yra niekinamos šeimos?“ – rašo J. Juškaitė savo feisbuko paskyroje.


Šių metų sausį Lietuva pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme byloje, kuri susijusi su rašytojos Neringos Dangvydės Macatės parašyta ir 2013 m. gruodį išleista vaikų literatūros knyga „Gintarinė širdis“. 

Ši knyga susideda iš šešių pasakų rinkinio, iš kurių dvi vaizduoja tos pačios lyties asmenų santuoką, ir skirta 9–10 metų vaikams. Po išleidimo knygos platinimas buvo laikinai sustabdytas, vadovaujantis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymu, o vėliau buvo atnaujintas po to, kai knyga buvo paženklinta įspėjamuoju ženklu, kad knygos turinys gali pakenkti jaunesniems nei 14 metų vaikams.

Išnagrinėjęs bylą, EŽTT konstatavo, kad priemonėmis, kurių imtasi prieš N. Dangvydės Macatės knygą, buvo siekiama apriboti vaikų prieigą prie informacijos, kurioje tos pačios lyties asmenų santykiai iš esmės yra lygiaverčiai skirtingų lyčių santykiams.
Naujesnė Senesni