Strasbūro teismas: Lenkija turi pripažinti tos pačios lyties asmenų partnerystę

Lenkija pažeidė teisę į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą, nes šalyje negalioja teisinis tos pačios lyties porų santykių pripažinimas, antradienį paskelbė Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT). Apie tai praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Asociatyvi Robin Worrall/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Ieškovai šioje byloje tvirtino, kad tos pačios lyties porų teisinis nepripažinimas lemia tai, jog jos susiduria su sunkumais šeimos teisės, socialinės apsaugos, mokesčių srityse.

„Teismas nusprendė, kad Lenkijos valstybė neįvykdė savo pareigos užtikrinti, kad pareiškėjams būtų pritaikyta konkreti teisinė bazė, numatanti tos pačios lyties asmenų partnerystės pripažinimą ir apsaugą“, – teigiama EŽTT pranešime, kuriame priduriama, kad dėl tokios situacijos pareiškėjai negalėjo sutvarkyti pagrindinių savo gyvenimo kartu aspektų ir taip buvo pažeista jų teisė į privatų ir šeimos gyvenimą.

Asociacija „The Love Does Not Exclude“, kurios teisininkai atstovavo pareiškėjus teisme, teigia, kad EŽTT sprendimas padarys „rimtą spaudimą“ Lenkijos Vyriausybei įteisinti tos pačios lyties porų partnerystę.

„Kadangi naujoji vyriausybė nori atkurti Lenkijos reputaciją ir įrodyti, kad teisinės valstybės krizė baigėsi, ji negalės ignoruoti tarptautinių institucijų“, – teigiama asociacijos pareiškime.

Lietuvos socialinių mokslų centro Teisės instituto mokslininkas Skirmantas Bikelis antradienį feisbuko paskyroje paskelbė: „Viena po kitos šalys, ignoruojančios žmonių jausmus ir artimą ryšį, pralaimi. Šiandien EŽTT byloje Przybyszewska ir kiti prieš Lenkiją dar kartą pabrėžė, kad įstatymo nebuvimas ar Konstitucijos draudimas sudaryti santuoką nėra pagrindas ignoruoti žmonių šeimas, jų tarpusavio ryšį, apsimesti, kad tvarkant gyvenimiškus reikalus kitas šeimos narys yra niekas, svetimas žmogus.

Gera diena Lenkijai pagaliau atsistoti išlaisvinančioje istorijos pusėje.

Lietuvoje jau ir anksčiau teismams nebuvo kliūčių apginti šeimų teises, nors ir neturime specialaus įstatymo. Bet vienas teismų labai nenorėjo to daryti. Dabar bus lengviau teisingai apsispręsti“.

Naujesnė Senesni