Kas yra Gabrielis Attalis – pirmasis homoseksualus Prancūzijos premjeras?

Antradienį, sausio 9 d., Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas naujuoju šalies premjeru paskyrė 34 metų buvusį švietimo ministrą Gabrielį Attalį.

Gabrielis Attalis | Nuotraukos šaltinis:instagram.com/gabrielattal


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Anksčiau Prancūzijos ministrės pirmininkės pareigas ėjusi Elisabeth Borne pirmadienį, sausio 8 d., atsistatydino dėl prieštaringai vertinamo imigracijos įstatymo. Antradienį premjeru paskyrus G. Attalį, jis tapo ne tik antruoju įtakingiausiu asmeniu Prancūzijoje, bet ir pirmuoju atvirai homoseksualiu Vyriausybės lyderiu.

Socialiniame tinkle „X“ E. Macronas, skelbdamas apie G. Attalio paskyrimą premjeru, rašė: „Žinau, kad galiu pasikliauti jūsų energija ir įsipareigojimu įgyvendinti perginklavimo ir atsinaujinimo projektą, apie kurį paskelbiau“.

Ką žinome apie Gabrielį Attalį?

G. Attalis yra 2015 metais mirusio Tuniso žydų kilmės teisininko ir kino prodiuserio Yveso Attalio bei iš Odesos stačiatikių kilusios Marie de Couriss sūnus.

Politikas užaugo Paryžiuje su trimis jaunesnėmis seserimis.

Dar būdamas 17-kos metų, G. Attalis įstojo į Socialistų partiją. Jis lankė prestižinę privačią Paryžiaus l'Ecole alsacienne kolegiją – privačią aukšto rango politikų vaikų mokyklą Paryžiaus 6-ajame rajone. Anksčiau kalbėdamas televizijoje politikas atviravo, kad besimokydamas ten patyrė homofobines patyčias ir susidūrė su nuolatiniu smurtu.

Vėliau jis studijavo prestižiniame „Sciences Po“ universitete ir įgijo viešųjų reikalų magistro laipsnį.

2016 m. G. Attalis paliko Socialistų partiją ir prisijungė prie besikuriančios E. Macrono centristinės politinės partijos „En Marche“, kuri vėliau tapo „La Republique En Marche“ (LREM).

Kaip nurodo Prancūzijos Vyriausybė, G. Attalis ėjo įvairias pareigas, įskaitant Vyriausybės atstovo spaudai ir viešųjų finansų ministro.

2018 m., kai buvo paskirtas ministru per pirmąją E. Macrono kadenciją, G. Attalis paskelbė apie savo civilinę sąjungą su tuometiniu Europos Parlamento nariu Stephanu Sejourne.

Kaip rašoma spaudoje, G. Attalis iš būrio politikų Prancūzijos prezidento pašonėje išsiskyrė tuo, kad gebėjo viešai pasisakyti bet kokiu jam užduotu klausimu. Puikūs bendravimo įgūdžiai ir gebėjimas mąstyti viešai sprendžiant klausimus parlamente pelnė jam Žodžio snaiperio pravardę.

„Mano tėvas man pasakė: „Galbūt tu ir esi ortodoksas, bet visą gyvenimą jausiesi žydu, labiausiai dėl to, kad dėl savo kilmės kentėsi nuo antisemitizmo“, – 2019 m. G. Attalis pasakojo naujienų agentūrai „Liberation“.

Pirmosiomis dienomis, būdamas jauniausiu visų laikų Prancūzijos ministru pirmininku, G. Attalis pažadėjo „veiksmą, veiksmą, veiksmą“, siekdamas atgaivinti Vyriausybę, kuri stengiasi išjudinti parlamento aklavietėje atsidūrusias reformas.

Politikas teigė, kad jo tikslai yra užtikrinti, kad saugumas toliau būtų „absoliučiu prioritetu“, bei puoselėti „autoriteto ir pagarbos kitiems“ vertybes. Jis taip pat pažadėjo stiprinti viešąsias paslaugas, įskaitant mokyklas ir sveikatos sistemą, ir siekti „geresnės imigracijos kontrolės“.

Parengta pagal thepinknews.com, theguardian.com ir bbc.com informaciją
Naujesnė Senesni