Rusijos teismuose – pirmosios bylos už LGBTQ+ „ekstremizmo“ skatinimą: nubaudė ir už auskarų nešiojimą

Rusijos žiniasklaida ir žmogaus teisių organizacijos pranešė apie pirmąsias bylas, kuriomis Rusijos valdžios institucijos nubaudė asmenis pagal šalyje priimtą Aukščiausiojo Teismo sprendimą, pripažįstantį LGBTQ aktyvizmą kaip ekstremizmą. Mažiausiai 3 asmenys už vaivorykštės spalvomis paženklintų daiktų parodymą buvo nuteisti kalėjimu arba baudomis.

Asociatyvi freepik.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Praėjusių metų lapkritį Rusijos Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą, uždraudusį šalyje LGBTQ „judėjimą“ pavadindamas jį ekstremistine organizacija. Šis sprendimas – tai susidorojimo su LGBTQ žmonėmis dalis, pasireiškusi Rusijoje, kurioje „tradicinės šeimos vertybės“ tapo kertiniu 24 metus trunkančio Vladimiro Putino valdymo akmeniu.

Rusijos įstatymai draudžia viešai demonstruoti ekstremistinių organizacijų simbolius, o LGBTQ+ teisių gynėjai perspėjo, kad valdžios institucijos gali nusitaikyti į tuos žmones, kurie nešioja vaivorykštės spalvos vėliavas ar kitus daiktus.

Pirmadienį Saratovo miesto teismas skyrė 1500 rublių (maždaug 16 JAV dolerių) baudą menininkei ir fotografei Innai Mosinai už kelis „Instagram“ įrašus, kuriuose vaizduojamos vaivorykštės vėliavos, pranešė nepriklausoma Rusijos naujienų svetainė „Mediazona“.

Bylos medžiaga remiasi Aukščiausiojo Teismo nutarties tekstu, pagal kurį vaivorykštės vėliava buvo pavadinta tarptautinio LGBTQ+ „judėjimo“ simboliu.

Remiantis spaudos pranešimais, I. Mosina ir jos advokatai nepripažino kaltės. I. Mosina sakė, kad įrašai buvo paskelbti prieš Aukščiausiajam Teismui priimant nutarimą, t.y. tuo metu, kai valdžios institucijos dar netraktavo vaivorykštės vėliavos kaip ekstremistinės organizacijos simbolio. Moters advokatai tvirtino, kad policijai pranešimas apie tariamą jos nusižengimą buvo pateiktas prieš įsigaliojant teismo sprendimui.

Nepaisant gynybos argumentų, I. Mosina įpareigota sumokėti jai skirtą baudą.

Praėjusią savaitę Nižnij Novgorodo teismas nusprendė 5 dienoms įkalinti Anastasiją Jeršovą už tai, kad viešoje vietoje ji nešiojo vaivorykštės spalvos auskarus, pranešė „Mediazona“.

O štai Volgograde teismas skyrė 1000 rublių (apie 11 JAV dolerių) baudą vienam vyrui už tai, kad jis socialiniuose tinkluose paskelbė vaivorykštės vėliavą.

Susidorojimas su LGBTQ+ teisėmis V. Putino Rusijoje tęsiasi jau daugiau nei dešimtmetį.

2013 metais Kremliaus iniciatyva priimtas pirmasis LGBTQ+ teises ribojantis įstatymas, žinomas kaip „gėjų propagandos“ draudimas. Juo remiantis valdžios institucijos uždraudė viešą pritarimą „netradiciniams seksualiniams santykiams“ tarp nepilnamečių.

2020 metais V. Putinas pastūmėjo konstitucinę reformą, pagal kurią pratęsė savo valdymą dar dviem kadencijomis. Ši reforma apėmė ir nuostatą uždrausti tos pačios lyties asmenų santuokas.

2022 metais išsiuntęs Rusijos kariuomenę susidoroti su Ukraina, Kremlius pradėjo kampaniją prieš Vakarų „žeminančią“ įtaką. 

Šią kampaniją kurią žmogaus teisių gynėjai pavadino bandymu įteisinti karą. 

Tais pačiais metais Rusijos valdžia priėmė įstatymą, draudžiantį „netradicinių seksualinių santykių propagandą“ ir tarp suaugusiųjų. Taip buvo uždrausta kaip nors palaikyti LGBTQ+ bendruomenę.

2023 metais priimtas įstatymas, kuriuo uždraustos translyčių asmenų lyties keitimo procedūros.

Parengta pagal nbcnews.com informaciją
Naujesnė Senesni