Į EŽTT kreipėsi tos pačios lyties poros iš Lietuvos: prašo įregistruoti partnerystę, santuoką

Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) pasiekė trijų tos pačios lyties porų iš Lietuvos kreipimaisi dėl partnerystės, santuokos sudarymo galimybės, penktadienį pranešė Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) pirmininkas Artūras Rudomanskis. Taip pat ketinama inicijuoti ir ketvirtąją bylą dėl moterų šeimoje gyvenančio nepilnamečio vaiko teisių.

Asociatyvi Eglės Norvilytės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Reikalauja partnerystės, santuokos pripažinimo

Kaip spaudos konferencijoje kalbėjo A. Rudomanskis, praėjusiais metais TJA inicijavo tris strategines bylas dėl vienos lyties porų šeimų pripažinimo, tačiau Lietuvos teismuose prašymai buvo atmesti. 

„Lietuvos teismams nesugebėjus apginti Konstitucijoje įtvirtinto lygiateisiškumo, bylos keliauja į Europos Žmogaus Teisių Teismą“, – pranešė jis.

Artūras Rudomanskis | Žmogaus teisių organizacijų koalicijos/Jono Petronio nuotr.

TJA pirmininko teigimu, šiose bylose vienos lyties asmenų poros teismo keliu reikalauja civilinės partnerystės įregistravimo, užsienyje sudarytos santuokos įtraukimo į civilinės metrikacijos apskaitą Lietuvoje, tos pačios lyties asmenų santuokos sudarymo, pripažinimo ir įregistravimo Lietuvoje.

„Pastarąja byla siekiama paneigiant mitą, kad neva pagal Lietuvos Konstituciją neleidžiamos vienos lyties asmenų santuokos“, – tikino jis.

A. Rudomanskis teigė, kad kai bylos buvo nagrinėjamos Lietuvos nacionaliniuose teismuose, „Teisingumo ministerija palaikė vienos lyties asmenų šeimas“, tačiau „Lietuvos teismams kol kas labiau patinka Rusijos pozicija šeimos teisės srityje“, dėl to lygybę ir bus siekiama iškovoti EŽTT.

Advokatas: Lietuva - Europos vertybiniame užribyje

Poras teismuose atstovaujančio advokato Aivaro Žilvinsko teigimu, EŽTT yra ne kartą pasisakęs, jog valstybės privalo kokia nors forma pripažinti vienos lyties asmenų šeimas, tačiau Lietuva esą šią praktiką ignoruoja.

Aivaras Žilvinskas | A. Didžgalvio/LGL nuotr.

„Europos Sąjungos mastu 24 iš 27 šalių turi teisinį vienos lyties asmenų šeimų pripažinimą, tad Lietuvos politika seniai liko visiškoje mažumoje ir Europos vertybiniame užribyje“, – tikino teisininkas.

Vienoje bylų tos pačios lyties pora kreipėsi į Konstitucinį Teismą reikalaudama išaiškinti, ar draudimas joms tuoktis neprieštarauja Konstitucijai.

„Tikimės, kad galbūt Konstitucinis Teismas galėtų padėti įveikti susidariusią diskriminaciją nelaukdamas nurodymų iš tarptautinių teismų”, – sakė A. Žilvinskas.

Nusivylė Lietuvos teismais

EŽTT pasiekusios bylos vienas pareiškėjų, ilgus metus vienos lyties poroje gyvenantis Martynas Norbutas tikino esąs nusivylęs teisingumo paieškomis Lietuvos teismuose, viename jų buvo pasiremta Rusijos pozicija, o štai Aukščiausiasis Teismas bylos net nesiėmė nagrinėti.  

„Nebuvome naivūs ir nesitikėjome, kad Lietuvos teismuose bus lengva, tačiau, kai teisėja ėmė neigti Strasbūro teismo išaiškinimus ir vietoje to savo sprendime pasirėmė Rusijos pozicija, tai ir patys buvome priblokšti. Aukštesnių instancijų teismai taip pat ėmė reikalauti iš mūsų to, kas neįmanoma, tarsi pasityčiodami, o Aukščiausiasis Teismas iš viso nematė reikalo šiuos klausimus nagrinėti. Buvo ir juokinga, ir graudu, bet buvome tam pasiruošę, ir tikime galutine teisingumo pergale”, – apie tai, ko tikisi iš EŽTT, sakė M. Norbutas.

Nuotraukoje iš dešinės – A. Žilvinskas, M. Norbutas ir A. Rudomanskis | Austėjos Lukminaitės nuotr.

Ketina inicijuoti dar vieną bylą

TJA pirmininkas A. Rudomanskis pasakojo, kad teismą greitu metu pasieks ir ketvirtoji byla, kuria ketinama apsaugoti tos pačios lyties asmenų šeimoje gyvenančio vaiko teises. 

Anot jo, į TJA kreipėsi viena moterų pora, susituokusi Jungtinėje Karalystėje ir susilaukusi vaiko. 

„Šiuo metu šeima gyvena Lietuvoje ir negali užtikrinti vaikui lygių teisių, nes santuoka Lietuvoje nepripažįstama, o tai trukdo užtikrinti pagrindines vaiko teises. Byla išsiskirs tuo, kad bus siekiama apginti ir nepilnamečio vaiko, augančio vienos lyties moterų šeimoje, teises ir interesus. Bylą pradėsime greitu metu, kai tik baigsime rinkti paramą“, – dėstė TJA pirmininkas.

Asociatyvi lrs.lt nuotr.

Kritikuoja ir siūlomą Civilinės sąjungos įstatymą

Lietuvoje partnerystė neįteisinta, o ankstesnės iniciatyvos tą padaryti Seime patyrė nesėkmę.

Šiuo metu parlamentą pasiekęs Civilinės sąjungos įstatymas, kuriuo numatyta įteisinti tiek skirtingų lyčių, tiek tos pačios lyties porų partnerystę, jau įveikė pateikimo ir svarstymo stadijas, tačiau dar nėra priimtas.

Kaip teigiama TJA išplatintame pranešime spaudai, Civilinės partnerystės įstatymo projekto priėmimas ne tik beviltiškai atidėliojamas, bet ir jo priėmimas nebūtų naudingas – jame vienos lyties asmenų poroms šeimos statusas vis tiek nenumatytas.
Naujesnė Senesni