Raskevičius atšaukė savo parašą už Nausėdą

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius paskelbė nusprendęs atšaukti parašą už Gitaną Nausėdą. Po šeštadienį įvykusio susitikimo su antros kadencijos siekiančiu Lietuvos prezidentu T. V. Raskevičius socialiniame tinkle „Facebook“ išreiškė savo susirūpinimą dėl šalies vadovo požiūrio į LGBTQ+ teises bei įsipareigojimų jas gerbti.

T. V. Raskevičius | O. Posaškovos/lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Parašą, remiantį Gitanos Nausėdos kandidatūrą Prezidento rinkimuose, šiandien atšaukiau. Rinkimuose balsuosiu už kandidatą, puoselėjantį iš tiesų demokratinės Lietuvos viziją“, - rašė T. V. Raskevičius.

Kritikuodamas prezidento veiksmus ir požiūrį, politikas akcentavo, jog G. Nausėda neįvykdė savo ankstesnių pažadų, susijusių su įvairių visuomenės grupių teisių gynimu. Nepaisant to, kad prezidentas teigė turįs gėjų draugų ir rėmęs įvairias LGBTQ+ iniciatyvas, T. V. Raskevičius atkreipė dėmesį į tai, kad šie žodžiai nesutampa su šalies vadovo veiksmais.

„Prezidentas gerbia pastangas performanso būdu atkreipti dėmesį į LGBT teises, bet vienintelis būdas su juo susitikti ir pasikalbėti šia tema yra sudalyvauti Prezidento surengtoje internetinių parašų loterijoje, - rašė T. V. Raskevičius. - „Performansu“ šiandien buvo pavadinta tai, kad į susitikimą Kaune atvykau su pica ir vaivorykštės ženkleliu. Priminsiu, kad Prezidentas yra teigęs, jog „turi draugų gėjų ir su jais valgo picą“, o praėjusios rinkiminės kampanijos metu žadėjo „pastebėjęs bet kokias netolerantiškumo apraiškas“ įsisegti vaivorykštės spalvų ženklelį. Šiandieninio susitikimo metu picos nevalgėme (nors Prezidentas domėjosi, ar ji nebus atvėsusi), ženklelio Prezidentas taip pat neįsisegė. Ir didžiausiu šios dienos performansu buvo ne mano dalyvavimas renginyje, o netesėti Prezidento pažadai.

T. V. Raskevičius | Lrs.lt nuotr.
 
O dabar rimtai. „Picų“ ir „ženklelių“ akcijoms apskritai nebūtų buvę erdvės, jei dar Seimo kadencijos pradžioje Nausėda būtų rimtai pažiūrėjęs į Civilinės sąjungos įstatymo projektą, konstruktyviai įsitraukęs į procesą, aiškiai komunikavęs jam priimtinus sprendimus, vienijęs skirtingas nuomones turinčias visuomenės grupes ir principingai atsigręžęs į Vakarus. Ar bent jau nekiršinęs ir nenaudojęs šios temos savo asmeninio politinio kapitalo didinimui“. 

T. V. Raskevičius iškėlė klausimą, ar prezidentas sugeba suvokti atsakomybę, susijusią su žmogaus teisėmis ir demokratijos principais. Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas tvirtino, kad tikri lyderiai turi būti vizionieriai ir inicijuoti pokyčius, o to esą trūksta G. Nausėdos politiniuose veiksmuose.

„Susitikimo metu Prezidento paklausiau, kaip jis įsivaizduoja LGBT žmonių ateitį Lietuvoje po penkerių metų. Kažin, kaip dažnai Nausėda susimąsto, kokių veiksmų reikia imtis, kad Lietuvai sėkmingai integruotųsi ir klestėtų demokratiniame Vakarų pasaulyje? Šiandien Prezidentas apie tai nepasisakė, tik kalbėjo apie „liberalėjančią visuomenę“ ir apie tai, kad klausimas kažkokiu mistiniu būdu išsispręs savaime. Liūdna, nes tikri lyderiai yra ir vizionieriai“, - dėstė T. V. Raskevičius. 

„Turint žmogaus teisių klausimais mažų mažiausiai susiskaldžiusį Seimą, pasienį į trečiuoju pasauliu ir Vakarų partnerių lūkesčius puoselėti teisės viršenybe ir žmogaus teisėmis grindžiamus demokratinio pasaulio principus, ant Prezidento pečių krenta daug atsakomybės. Deja, šis kandidatas nėra pajėgus šios atsakomybės suvokti, o Lietuvos ateities nemato toliau savo antrosios kadencijos“, - įsitikinęs T. V. Raskevičius.
Naujesnė Senesni