Serbijos LGBTQ+ teisių aktyvistai protestavo dėl įtariamo policijos brutalumo

Trečiadienį šimtai LGBTQ+ aktyvistų Serbijos sostinės Belgrado centre protestavo prieš policijos brutalumą po pasirodžiusių pranešimų apie pareigūnų veiksmus, atliktus dviejų LGBTQ+ asmenų atžvilgiu.

LGBTQ+ aktyvistai per protestą kritikavo policijos pareigūnus | Thepinknews.com koliažas


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kaip praneša žiniasklaida, protesto akcijos, pavadintos „Netylėsim“, dalyviai paragino patraukti policijos pareigūnus baudžiamojon atsakomybėn už piktnaudžiavimą, kankinimą ir seksualinį priekabiavimą incidento, įvykusio vasario 26 d., metu.

Mitingo organizatoriai taip pat paragino Serbijos valdžios institucijas pasmerkti smurtą prieš LGBTQ+ bendruomenę. Prie protesto prisijungė keli Serbijos opozicinių partijų lyderiai.

LGBTQ+ aktyvistai kaltina policijos pareigūnus atlikus nederamus veiksmus prieš du LGBTQ+ asmenis per kratą viename iš Belgrade esančiame bute, kuriame, kaip įtariama, buvo rasta narkotinių medžiagų. Teigiama, kad nukentėjusieji patyrė fizinius sužalojimus, taip pat išgyvena psichologinę traumą.

Po incidento policija pranešė tirianti pareigūnų veiksmus ir siekianti nustatyti kaltinimų pagrįstumą.

Policijos atstovai pridūrė, jog pareigūnai „bus nubausti įstatymų nustatyta tvarka, jei bus nustatyta, kad jie viršijo savo įgaliojimus“.

Tačiau kaip pranešė vietinė LGBTQ+ teisių organizacija „Da se zna!“, policijos pareigūnai skundą prieš kolegas atmetė.

Serbijos vidaus reikalų ministerija žiniasklaidai nekomentuoja, ar skundas prieš pareigūnus išties traktuojamas kaip nepagrįstas.

Nepriklausoma ombudsmeno tarnyba pranešė, kad pradėjo savarankišką tyrimą dėl įtarimų, jog policijos pareigūnai viršijo savo įgaliojimus.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ metų pradžioje paskelbtoje ataskaitoje konstatavo, kad LGBTQ+ asmenys Serbijoje susiduria su netolerancija, grasinimais ir smurtu.

„Da se zna!“ organizacija, teikianti teisinę ir psichologinę pagalbą LGBTQ+ žmonėms Serbijoje, vien per 2023 metus užfiksavo daugiau nei 80 smurto ir diskriminacijos prieš šios bendruomenės narius atvejų. LGBTQ+ aktyvistai tvirtina, kad dauguma atvejų policijai nepranešama dėl nepasitikėjimo oficialiomis valdžios institucijomis.

Parengta pagal rferl.org informaciją
Naujesnė Senesni