Strasbūro teismas nagrinės vaikinų poros iš Lietuvos užpuolimo bylą

Europos Žmogaus Teisių Teismas nusprendė nagrinėti, ar Lietuvos teisėsauga tinkamai reagavo į dviejų jaunų vaikinų užpuolimą 2022 m. vasarą Vilniuje, pranešė Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

EŽTT priėmė peticiją

Kaip skelbia minėtas centras, 2022 m. vasarą Lukas Svirplys ir Raimedas Latvys patyrė išpuolį – dėl to, kad pora buvo susikabinusi rankomis, vienas praeivių juos sekė iki namų įžeidinėdamas ir grasindamas susidoroti.

Kaip skelbia organizacija, Lietuvos teisėsaugos pareigūnai ir teismai nusprendė, kad toks elgesys nėra nusikalstamas.

„Dėl institucijų nereagavimo į neapykantos kalbą kartu su Luku ir Raimedu kreipėmės į Europos Žmogaus Teisių Teismą. Ką tik sužinojome, kad peticija priimta, o Teismas nagrinės, ar Lietuvos teisėsauga tinkamai reagavo į Luko ir Raimedo užpuolimą“, – rašoma pirmadienį paskelbtame centro pranešime.

Grasino, įžeidinėjo, sekė

Jarmo.net primena, kad L.Svirplys ir R. Latvys portalui lrt.lt pasakojo, kad 2022 metais eidami iki namų susitiko su agresyviai nusiteikusiu asmeniu. Šis, tikino vaikinų pora, pradėjo juos sekti, o pamatęs, kad jiedu eina susikabinę rankomis, ėmė juos filmuoti, įžeidinėti homofobiškais keiksmais. 

L. Svirplys tikino, kad vyras prisivijo juos prie laiptinės durų ir pagrasino jiems sulaužysiantis kojas, jei dar kartą juos pamatys.

„Jis minėjo, kad mes pažeidžiame Lietuvos Respublikos įstatymus, kad nėra Partnerystės įstatymo, tad negalime eiti susikabinę gatvėje, trukdome kitiems žmonėms“, – portalui lrt.lt dėstė L. Svirplys.

Pašnekovas pridūrė, kad nors vyras neleido jam su vaikinu įeiti į laiptinę, tačiau į viršų nelipo. Kitą dieną, pasakojo L. Svirplys, vaikinai pamatė, kad šis vyras gyvena kaimynystėje, todėl jie nufotografavo vyro automobilio numerius ir apie incidentą pranešė policijai. Ši tyrimo nusprendė nepradėti, toks sprendimas buvo skundžiamas tiek prokuratūrai, tiek teismui, bet pastarasis skundą atmetė.
Naujesnė Senesni