Prie Rusijos ambasados Vilniuje surengtas LGBTQ+ aktyvistų protestas

Sekmadienį vykstant Putino rinkimams prie Rusijos ambasados Vilniuje surengtas Rusijoje uždrausto LGBTQ+ judėjimo aktyvistų protestas.

Asociatyvi Ian Taylor/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Praėjusių metų lapkritį Rusijos Aukščiausiasis Teismas „ekstremistine“ organizacija paskelbė LGBTQ+ bendruomenę. Vis labiau konservatyvėjančioje šalyje tai buvo dar vienas smūgis žmogaus teisių aktyvistams, ne vienerius metus susiduriantiems su „tradicinių“ vertybių gynėjų išpuoliais.

Sekmadienį vykstant taip vadinamiems Rusijos prezidento rinkimams, prie Rusijos ambasados Vilniuje vidurdienį nusidriekė eilės rusų, atvykusių balsuoti arba sugadinti biuletenių.

Prie ambasados pastato atvyko ir LGBTQ+ teises palaikantys jaunuoliai, nusprendę protestuoti prieš žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje.

Kaip TV3 žinioms teigė vienas protestuotojų, prieš LGBTQ+ bendruomenę yra pradėtas plataus masto persekiojimas.

Susirinkusieji dėstė, kad šalyje vien už tai, kad atrodo kaip homoseksualūs ar translyčiai, žmonės patiria smurtą. 

„LGBT bendruomenė šiuo metu Rusijoje yra paskelbta teroristine organizacija. Prieš juos yra nutaikytas ypač stiprus persekiojimas. Mes norime pasinaudoti šiandiena ir išreikšti solidarumą“, – teigė LGBTQ+ aktyvistas Jokūbas, praneša naujienų agentūra ELTA.

Kaip praneša „The Guardian“, Rusijoje teismai pradėjo teisti žmones už simbolių, siejamų su LGBTQ+ bendruomene, demonstravimą.

Šių metų pradžioje paskelbti pirmieji apkaltinamieji nuosprendžiai. Pietinio Volgogrado srities teismas pripažino vieną vyrą kaltu dėl „ekstremistinės organizacijos simbolių demonstravimo“, nes jis internete paskelbė LGBTQ+ vėliavos nuotrauką.

Nuteistasis, įpareigotas sumokėti 1 tūkst. rublių baudą, pripažino kaltę ir sakė besigailintis, o vėliavos nuotrauką paskelbė „iš kvailystės“, pranešė teismo atstovas spaudai.

O štai Nižnij Novgorodo teismas skyrė 5 parų administracinį areštą moteriai, kuri nešiojo varlės formos auskarus su vaivorykštės atvaizdu, pranešė LGBT teisių organizacija „Aegis“.

Moteris buvo iškviesta į policijos komisariatą po to, kai pašalinis asmuo nufilmavo, kaip kavinėje prieina prie jos ir reikalauja nusiimti auskarus, ir paskelbė šį vaizdo įrašą internete.

Teismai, baudžiantys žmonės vien už jų išraiškos laisvę ar laisvą žodį, demonstruoja stiprėjantį žmonių persekiojimą šalyje, tad tokie protestai, koks sekmadienį įvyko Vilniuje, tampa vis svarbesniais siekiant atkreipti dėmesį į silpnėjančią demokratiją Rusijoje ir reikalaujant pokyčių.
Naujesnė Senesni