Japonijos teismai vėl tos pačios lyties asmenų santuokų draudimą pripažino antikonstituciniu

Po dar dviejų Japonijos apygardos teismų sprendimų vėl sužadinta viltis, kad šalyje bus įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos, skelbia BBC.

Asociatyvi Joshua Stitt/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šią savaitę Tokijo ir Saporo apygardų teismai nusprendė, kad iki šiol šalyje galiojantis draudimas susituokti tos pačios lyties poroms neatitinka Konstitucijos.

Nutarimais atskirose bylose konstatuota, kad draudimas pažeidžia Japonijos piliečių teises.

Net ir sveikindami teismų sprendimus, LGBTQ+ aktyvistai pažymėjo, kad žengti istorinį žingsnį įteisinant tos pačios lyties asmenų santuokas turės įstatymų leidėjai.

Šiuo metu Japonija išlieka vienintele G7 šalimi, kuri teisiškai nepripažįsta tos pačios lyties porų santykių ir nesiūlo joms aiškios teisinės apsaugos. Tačiau Japonija nėra išskirtinė Azijoje, kur Taivanas yra vienintelė valstybė, suteikusi galimybę tos pačios lyties poroms sudaryti santuokas.

Nors kelios Japonijos savivaldybės ir prefektūros išduoda tos pačios lyties asmenų partnerystės pažymėjimus, kurie suteikia tam tikrų teisių, šalyje negalioja vienodas teisinis pripažinimas.

Ketvirtadienį Saporo teismas sprendime pareiškė, kad „labai tikimasi“, jog šalies parlamentas priims „tos pačios lyties asmenų santuokų įstatymą“, atkreipdamas dėmesį į augantį visuomenės palaikymą šiuo klausimu.

Teismas taip pat konstatavo, kad „gyvenimas pagal savo lytinę tapatybę ir seksualinę orientaciją yra neatimama teisė, pagrįsta svarbiais asmens interesais“.

Ministro pirmininko Fumio Kishida Vyriausybė pastaraisiais metais patyrė spaudimą žmogaus teisių klausimais, nes visuomenės parama LGBTQ+ bendruomenei ženkliai išaugo. Apklausos rodo, kad iki 70 proc. gyventojų palaiko tos pačios lyties asmenų santuokas.

Tačiau J. Kishida sunkiai įgyvendina reformas partijoje ir susiduria su nuožmiu „tradicines“ vertybes atstovaujančių politikų pasipriešinimu.

Jo Vyriausybė dar neatskleidė jokių planų keisti ar peržiūrėti santuoką reglamentuojančius įstatymus. Tačiau ji priėmė įstatymą, pagal kurį diskriminacija seksualinės orientacijos pagrindu yra draudžiama. Nepaisant to, LGBTQ+ aktyvistai vis tiek kritikuoja politikus už tai, kad šalyje nėra santuokų lygybės.

Nuo 2019 m. Japonijoje buvo iškelta mažiausiai pusšimtis bylų, kuriomis ginčijamas draudimas tuoktis tos pačios lyties poroms. Dar 2021 m. Saporo teismas priėmė sprendimą, kuriuo draudimas buvo paskelbtas prieštaraujančiu Konstitucijai.

Tokios bylos išlieka atidžiai stebimos šalyje, kuri vis dar paiso tradicinių lyčių vaidmenų ir „tradicinės“ šeimos vertybių.
Naujesnė Senesni